Bierfestival

4de Bierfestival in de binnenstad van Mechelen

Initiatiefnemer Kevin Goos van drankencentrale Quali Drinks zorgde bij de vierde editie van het Mechels Bierfestival voor een rijkelijk aanbod van 150 verschillende biersoorten, verdeeld over 36 standhouders op de Grote Markt. Quali Drinks is een drankencentrale waar men de klant een assortiment van meer dan 1000 bieren aanbiedt. Uiteraard kan je op de Leuvensesteenweg ook voor andere dranken terecht. Het jaarlijkse Gin Festival in onze stad wordt eveneens georganiseerd door Quali Drinks

Alles begon vrijdag op het binnenplein van onze stadsbrouwerij Het Anker, en duurde tot zondagavond. Meer dan 8000 bezoekers zakten naar Mechelen af om te ruiken en vooral te proeven van de talrijke bekende en minder gekende biertjes.

Maar een mens kan niet enkel leven van deze alcoholische drankjes, ook de maag moet gevuld worden. Daar zorgden de foodtrucks en eetstandjes voor met taart, hamburgers, braadworsten en nog veel meer van dat lekkers.

Radio Randstad liet leuke muziek over de Grote Markt gonzen,aangevuld met live interviews van zowel publiek als standhouders, zo kwamen we meer te weten over de verschillende bieren die ons landje rijk is.

Brouwerij Het Anker paraat op het Bierfestival

Ook onze stadsbrouwerij Het Anker, die reeds bestaat sinds de 15de eeuw, had zijn plaats ingewonnen op de Grote Markt. Het is dan ook reeds de vijfde generatie Van Breedam – Leclef die het bierbrouwen verder zet. Op een bierfeest als dit, toonde de brouwerij al zijn soorten bieren, maar op andere bierfestivals probeert de Mechelse brouwerij zijn gestage groei verder uit te bouwen. Het gekende bierfestival in Bredene is ieder jaar  een vaste stek, maar ook Gent, Zwevegem en Leuven.

Bierfestival stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De “Gouden Carolus Classic”, een intussen erkend streekproduct, de Tripel, het stadsbier de Maneblusser en de meer exclusieve bieren Cuvée van de Keizer Blond en Blauw, waarvan de laatste met een alcoholpercentage van 11° het hoogst scoort.

De brouwerij had trouwens niet enkel een stand op de Grote Markt maar ook een speciale bar geplaatst door de organisator Quali drinks op het binnenplein van Het Anker.

Het bier van Het Anker wordt nog steeds gebrouwen op de Guido Gezellelaan, maar de bottelarij is in 2012 verplaatst naar het industriepark Mechelen Noord. Bijkomend detail is dat bijna alle bieren ook op vat verkrijgbaar zijn. In Mechelen vind je bijna alle Mechelse bieren in de horecazaken. In 2015 organiseerde de brouwerij een Open Brouwdag.

Trappisten en Paterkes

Bij Brouwerij Chimay zeggen ze wel is dat het dansen is bij de paterkes, in tegenstelling tot Het Anker waar alles begonnen is bij de Begijntjes, die het bier destijds zijn gaan brouwen om de zieken te genezen. Dit deden ze in het Krankenhuis, het beschermde gebouw waar vandaag de brouwerij Het Anker nog steeds is gevestigd. De brouwerij kan sinds enkele maanden dagelijks bezocht worden om 11 uur, in het weekend 11 en om 13 uur, u dient dan ook niet meer te reserveren.

Jaarlijks bierfestival op de Grote Markt te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Uit de gemeente Baileux, deelgemeente van de stad Chimay, dat zich situeert in het prachtige hoogland van Scourmont, ontvingen we op ons mooiste plein van België, de monniken of zeg maar Paterkes van de Abdij Chimay.

Het is reeds in 1850 dat de monniken zich vestigden in het klooster. In België zijn er slechts 6 Chimay trappisten in omgang en eentje in Nederland. Al deze bieren mogen uitsluitend in de brouwerij van de abdij gebrouwen worden. Een weetje afkomstig van de kenner van de trappistenbieren is dat deze op glas moeten geschonken worden, al naargelang de soort, tussen 8° en 11° graden, dus met andere woorden niet te koud, zodat de smaak volledig tot zijn recht komt. Nog een ander detail dat ik te weten ben gekomen is dat de Chimay truck die hier op de Grote Markt stond, speciaal voor de paters in Duitsland gemaakt is. het speciale eraan is dat een volledige tapinstallatie inclusief koeling aanwezig is.

Wat veel Chimay liefhebbers niet weten, is dat een groot deel van de winst, op de verkoop van de bieren, aan een goed doel geschonken wordt. Als alle bieren van Chimay wil proeven op het Bierfeest, dan werd mij aangeraden om te starten met “La Chimay Dorée”, vervolgens de “Rode Chimay”, het oudste bier van Chimay, de “Tripel” en als afsluiter de “Blauwe Chimay”, een donker bier met 9% alcoholgehalte. Ik heb er is goed over nagedacht en het toch maar bij één biertje gelaten …

De Vlaamsche Leeuw in een historische locatie

Ik heb me intussen verplaatst naar de stand van het bier de “Vlaamsche Leeuw” die ambachtelijk gebrouwen wordt bij brouwerij Van Steenberge in het bekende dorp Ertvelde. De oprichter van deze familie brouwerij heeft in 2016 zijn zaak overgelaten aan Rik Buyse, schepen in Wielsbeke en heeft daarmee zijn droom om ooit zijn eigen bier te brouwen, waargemaakt. Dit Vlaamse biertje, ontstaan ter gelegenheid van 700 jaar Guldensporenslag, is verkrijgbaar in Tripel Alc.8,5% en Donker 6,5%, voorheen was er ook een Boon bier dat waarschijnlijk terug zal gebrouwen worden. De productie van “Vlaamsche Leeuw” ligt heden rond 50.000 liter jaarlijks. Aan de reacties van de proevers te horen, heeft de Tripel de meest positieve reacties.

Een mooi detail is dat deze en drie andere bierstanden, bevolkt werden door gepensioneerde ex-rijkswachters die eertijds samen een mini-voetbalclubje hadden. Op een bepaald moment hadden zij nieuwe sporttruitjes nodig, om deze te kunnen aankopen hadden de mannen in de kantine van hun lokaal een bieravond ingericht. Dit was zo een meevaller, dat ze intussen ook al een bierclubje hebben opgericht, dat vandaag kan tellen op een 170 tal leden. Andere bieren van Brouwerij Van Steenberge zijn o.a Augustijn en Gulden Draak.

Bieren uit Leuven en Limburg

Tot vandaag op het Bierfestival had ik nog nooit gehoord van het Vlaams-Brabantse  Luvanium die gebaseerd zijn op twee oude Leuvense Cuyt bieren die rond 1440 voor het eerst gebrouwen werden. De blonde is een zacht biertje, daartegenover heeft het witte Cuyt biertje een frisse smaak.

Thuis heb ik zelf een kleinschalig labo waar ik de bieren creëer. Op basis van oude recepten ben ik gaan zoeken, om de bieren op punt te stellen, al is dat geen eenvoudige opdracht. Van zodra ik alles op punt had, ben ik gaan samenwerken met brouwerij Anders in Halen” zegt Bart Luts uit Hofstade, die sinds 2014 fulltime gestart is met het creëren van bier

Brouwerij Anders is opgericht in 2011, en brouwt geen eigen bieren maar helpt mee bier recepten ontwikkelen en uitwerken. Andere brouwsels van Anders, die ook op dit Bierfestival aanwezig waren, o.a Anglium, Ne Flierefluiter, 7PK Bier, Thorberg, ….

Enkele meters verder kom ik bij het bier label Enigma uit Heusden-Zolder. Het etiket op de bierflesjes en de affiche aan de bierstand, zijn ontworpen door twee jonge bierbrouwers, Mark Veugelers (43) en Halina Novak (30) beide uit Merelbeke, die zich met volle overgave geven aan hun passie. Enigma, de tekening en de teksten deden me denken aan iets Keltisch, maar als ik verder vraag, kom ik te weten dat het een zelfportret is van zijn vriendin.

Tamera Blonde Tripel en Ragnaröck zijn de twee bieren die aangeboden worden. Ragnaröck is een verfrissend blond bier, met een krachtige smaak. het Tamera biertje heeft volgens kenners een aangenaam fruitig aroma.

Intussen was het drummen op de Grote Markt, maar nergens was het lang aanschuiven om dat begeerde lekkere biertje te kunnen bemachtigen. De organisatie liep vlot, en iedereen was tevreden. Volgend jaar 2017 klinken de bierglazen alweer voor een vijfde keer.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy 



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *