Onze-Lieve-Vrouwestraat

Onze-Lieve-Vrouwestraat te Mechelen

Onze stad is niet enkel historisch van belang, maar ook als winkelstad profileert Mechelen zich op de Vlaamse landkaart. We kennen intussen allemaal de Bruul en Ijzerenleen als hippe winkelstraten van onze stad.. Sinds de aanleg van het toch wel mooie Dijlepad, ontsnapt helaas de Onze-Lieve-Vrouwestraat meer aan de aandacht van de shoppers.

Mechelaars weten dat de Onze-Lieve-Vrouwestraat de verbinding is tussen de Bruul, Vijfhoek, Korenmarkt, Guldenstraat en de Ijzerenleen. Sinds de heraanleg straalt ze een soort rust uit, waar toevallige voorbijgangers of shoppers in alle rust kunnen genieten van de soms mooie gevels, en vooral van de majestueuze Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en het idyllische Onze-Lieve-Vrouwekerkhof. Tegenover de kerk bevinden zich in een mooie gerestaureerd huis, het Huis van de Ondernemer en de Kamer van koophandel.

Het is op deze plaats dat de straatnaam eertijds ontstaan is door het toenmalige Onze-Lieve-Vrouwegasthuis ( 1180 – 1200 ) één van de drie gasthuizen in Vlaanderen, en afgebroken in 1857. Enkele restanten van het gasthuis zijn nog terug te vinden in het Congres & Meeting Center Diependael.aan ’t Plein, een zijstraat die u naar de Dijle en het Dijlepad gidst.

Het Refugium van Grimbergen en het verdwenen Klooster der Apostolinen behoren eveneens tot de geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Laatstvernoemde orde kocht in 1703 het zogenaamde “Hotel Van der Gracht” in de Goswin de Stassaertstraat. Een refugie of refuge is namelijk een toevluchtshuis, wat dit gebouw sinds 1426 ook was. De Refugie van Grimbergen behoorde tot de Norbertijnenabdij van Grimbergen. Ze verzekerde de link tussen de landelijke abdij en de stedelijke omgeving en diende als verblijfplaats voor reizende kloosterlingen en als verzamelpunt voor abdij-inkomsten.

Een winkelstraat met een eigen karakter

Winkelen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat is een beetje anders, de straat profileert zich door gespecialiseerde handelszaken. Vooral shops die zich specialiseren op Design waaronder Ecodesign, Fashion en Huishoudartikelen dragen bij tot het speciale karakter. Fashionistas komen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat zeker aan hun trekken. Ontdek zeker ook de hobbywinkels waar regelmatig workshops georganiseerd worden.

Maar ook de horeca draagt zijn steentje bij om er een gezellige uitstap van te maken met enkele hippe bars en koffiehuizen. Toppers uit mijn jeugdjaren zoals De Kleine Keizer en de Sotscop, zijn beide uitgaanscafé’s die leuke herinneringen terug tot leven brengen uit de zotte jaren.

Sinds september 2015 is het Refugium van Grimbergen terug gedeeltelijk heropend na een grondige renovatie. Als u de poort via de winkelstraat binnentreed heb je aan de linkerzijde het Sociaal restaurantRefuge“. Hier kan iedereen tijdens werkdagen op de middag heerlijk maar ook eerlijk eten. Mensen die het financieel moeilijk hebben hier de mogelijkheid om betaalbaar op restaurant te gaan en te lunchen. in het gebouw bevind zich tevens een parochiezaal en buurtcentrum.

Mechelen organiseert jaarlijks een Lente- en Herfstbraderij en dan is de Onze-Lieve-Vrouwestraat zeker een aanrader, mede door de inzet van de handelaars die steeds weer zorgen voor een toffe sfeer.

Trouwens sinds 2015 zijn er meer en meer zelfstandige ondernemers die de Onze-Lieve-Vrouwestraat hebben weten te vinden, en er nieuwe winkelruimtes hebben geopend na de jarenlange leegstand van winkelpanden. Ook de stad Mechelen blijft zijn steentje bijdragen voor de herwaardering van de straat, ondermeer de restauratie van het Hof van Cortenbach zal via het heropende Cortenbachstraatje zal nog een extra boost geven aan de heropleving van de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Bereikbaarheid
Openbaar vervoer : Centrumpendel 01 ( halte Onze-Lieve-Vrouwekerk )
Met de auto : Er is parking ( betalend max. 2 uur ) in de winkelstraat tussen 09.00 en 19.00 uur. Dichtstbijzijnde ondergrondse parkings zijn Q-Park Lamot en VINCI Park Hoogstraat – Ganzendries.
Te voet : op wandelafstand bereikbaar vanaf de Grote Markt en omliggende straten.
De Onze-Lieve-Vrouwestraat is enkele richting vanaf de Korenmarkt tot aan de Vijfhoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *