Shopping in de Bruul

De Bruul maakt winkelen in de binnenstad gezellig

Shopping in de Bruul, in een cultuur en historische stad, dat is Mechelen. Onze stad is ook gekend ver in België om zijn gezellige winkelstraten en openbare markt. Het commerciële hart van de stad is niet zoals steden als Antwerpen of Brussel. Winkelen in de binnenstad van deze centrumstad, heeft zijn eigen charme.

Shopping in de Bruul van de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Zowel de grote winkelketens als de kleinhandelaars, weten dat Mechelen iets speciaals is. Shopping in Mechelen in combinatie met een etentje in de talrijke goede bistro’s en restaurants, is steeds een unieke belevenis. De handelsvereniging Mechelen Meemaken bundelt het kernwinkelgebied met o.a Bruul, Ijzerenleen en O.L.Vrouwstraat en organiseert regelmatig evenementen in Mechelen.

Winkelen in de Bruul

De grootste winkelstraat in het centrum van Mechelen is ongetwijfeld de Bruul, ook wel is beschreven als de Abdijstraat. Deze shopping boulevard is eigenlijk in twee verdeeld. Het eerste gedeelte vanaf de Grote Markt is de Korte Bruul die overgaat vanaf de Botermarkt in de eigenlijke Bruul. Deze winkelpromenade strekt zich uit vanaf de Grote Markt tot aan de Fonteinbrug ( Vijfhoek ).

Winkelen in de Bruul één van de drukste winkelstraten van de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Een Take-away koffiebar, de kleinste koffiebar,  en Milkshake bar aan de Fonteinbrug, liggen op een unieke locatie. Deze handelszaken bevinden zich in één van de twee paviljoentjes uit de 17de eeuw. Restanten van de toegangspoort van de voormalige Commanderij van Pitzemburg, vandaag het Koninklijk Atheneum.

Feest is het bijna iedere dag in de Bruul, vooral de permanente feeërieke verlichting, en de kerstdagen zorgen voor een warme sfeer tijdens uw inkopen. Weet je trouwens dat de Bruul door zijn commercieel karakter sinds het bestaan van Monopoly, is opgenomen in het nederlandstalige gezelschapsspel ?

Verkeersarm shoppen in de Bruul

Sinds 2014 is een grootschalig project van start gegaan om vanaf de Grote Markt één grote verkeersvrije winkelstraat te creëren tot aan het Centraal Station. Dit moet in de toekomst de langste winkelstraat van Vlaanderen worden. Het Centraal Station word trouwens terzelfdertijd volledig vernieuwd, en zal voldoen aan de meest veeleisende trein- en openbaar vervoer gebruiker. Het nieuwe NMBS station zal openen in 2027.

Zoals gezegd is de Bruul samen met de Ijzerenleen, het hoofd shopping gebied van onze stad. Hier kan je in alle rust winkelen, de straat is immers voor een groot gedeelte verkeersvrij of verkeersarm vanaf de Grote Markt tot aan de Hazestraat.

De Bruul is één van de winkelstraten in het kernwinkelgebied van de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Het groene karakter door de aangeplante bomen, de zitelementen, het ruime aanbod en diversiteit maken dat shoppen in deze winkelstraat in alle rust kan plaatsvinden.

Hier en daar zie je nog de voorgevels van historische gebouwen. Het succes van de Bruul heeft grote winkelketens en warenhuizen naar Mechelen gebracht. De eerste warenhuizen hebben zich reeds in 1910 in de Bruul gevestigd.

Denk maar aan Galeria Inno, H&M, Hema, Kruidvat, Decathlon en nog vele andere gekende merken lokken dagelijks de voorbijgangers met hun prachtige uitstalramen. Kleding, schoenen, handtassen, electronica, juwelen kortom in de Bruul vind je het allemaal. Tal van handelaars in deze winkelstraat hebben door de jaren heen reeds een bekendheid opgebouwd, en zijn tot buiten de grenzen gekend. Mechelen staat ook bij buitenlandse toeristen meer en meer op het verlangslijstje als stedentrip of citytrip of zelfs als een korte vakantie

Koopjes tijdens de Feestdagen en de Braderie

Ieder jaar organiseren het stadsbestuur en de handelaars van Mechelen talrijke evenementen. Zo zijn er de koopzondagen waar de meeste winkels hun deuren openen. Er zijn dan extra kortingen en straat animatie.

Shoppen in de Bruul
Foto Verschueren Eddy

Bij het begin van de Lente kan je dan weer genieten van het Lente Shopping evenement. Gedurende 3 dagen zijn de winkels dan open op zondag. De handelaars prijzen u dan graag extra hun producten aan met kortingen.

Als extra is er straatanimatie zoals brassbands, maar ook oude ambachten worden hier en daar gedemonstreerd.

Een Braderie kennen we allemaal, maar deze van Mechelen zijn wel erg speciaal. Alle winkelstraten in het centrum nemen dan deel aan dit shopping evenement. De Bruul, Ijzerenleen, Onze-Lieve-Vrouwstraat, Graaf van Egmontstraat en talrijke zijstraten nemen graag deel aan de Braderij.

Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven aan de vele verkoopsstanden en marktkramen. Tweemaal per jaar organiseert het handelaars comité een Braderij, het Hemelvaartweekend tijdens de maand Mei, en het tweede weekend van September.

Ook kinderen komen graag naar de Braderij door de talrijke kindernanimaties, kermis en speeltoestellen georganiseerd onder de naam Mechelen Kinderstad.

Mechelen Houdt je Warm in de Bruul

Ook tijdens de donkere en koude winterdagen zitten de Mechelse handelaars niet stil. Het Warm Welkom Weekend heeft plaats in de lente en de herfst. Tijdens dit evenement stellen de handelaars graag hun nieuwe seizoenscollecties aan u voor.

Sfeerbeelden ‘Warm Welkom Weekend’ in de stad Mechelen
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/ Samen op weg met Eddy)
Shopping in de Bruul op het Warm Welkom Weekend (Maart 2022)
Video Verschueren Eddy

Net als bij de Braderij zijn er dan ook workshops en animatie. Eind november organiseert vzw Mechelen MeeMaken, de handelaarsorganisatie, het uit USA overgewaaide Black Friday. De daarop volgende maand december, is de koopjesmaand bij uitstek. De Bruul en andere winkelstraten zijn dan eveneens van de partij onder het thema “Mechelen Houdt je Warm“. De kerstverlichting is dan op zijn best, en straatanimatie zorgt voor een heerlijk shoppinggevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *