Antwerpse Bosgroepen vieren leden op Kasteeldomein Zellaer

Dag van de Boseigenaar zet Bosgroepen in de bloemetjes

Natuur Parken en Tuinen

Antwerpse Boseigenaars vieren leden in Kasteeldomein Zellaer

Tijdens de jaarlijkse Dag van de Boseigenaar zetten de Vlaamse Bosgroepen hun 15.000 leden in de bloemetjes. Deze feestelijke gebeurtenis van de Antwerpse Bosgroepen vond plaats in het historisch kasteeldomein Zellaer te Bonheiden.

Antwerpse Bosgroepen vieren leden op Kasteeldomein Zellaer
Antwerpse Bosgroepen en Boseigenaars vieren leden op Kasteeldomein Zellaer
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)

In tijden van klimaatverandering is het essentieel om te investeren in betere en weerbare bossen. Bomen nemen CO2 op en zorgen voor schaduw en verkoeling tijdens warme dagen. Een divers bos is beter bestand tegen plaagsoorten, zoals de letterzetter die momenteel de monotone fijnsparbossen teistert. En grotere bossen vormen dan weer een buffer tegen zware regenval. De Bosgroepen en dus ook de boseigenaars werken zo aan een betere leefomgeving, klaar voor de uitdagingen van de toekomst.” vertelt Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur (Meer interview binnenkort op mijn YouTube kanaal. Mis de video niet ! Abonneer u vandaag nog)

Bosgroep Antwerpse Gordel

vzw Bosgroep Antwerpen Noord en Zuid zagen in de loop van 2005 en 2006 het levenslicht. Beide organisaties ondersteund door de Provincie Antwerpen en Vlaanderen, bouwden een actieve werking uit waarbij bossen en hun boseigenaars centraal staan. Op 10 oktober 2021 werd beslist dat Bosgroep Antwerpen Noord en Zuid samen gaan in de nieuwe Bosgroep, Bosgroep Antwerpse Gordel vzw

De drie Antwerpse Bosgroepen worden financieel ondersteund door de provincie voor hun basiswerking. Als provincie coördineren we de samenwerking tussen deze Bosgroepen. Zo werken we aan kwaliteitsvolle, klimaatrobuuste landschappen in onze provincie en beschermen we de biodiversiteit.” besluit Jan De Haes.

60.000 he Vlaamse Bossen

Bosgroepen zijn niet onbelangrijk want dankzij hen wordt het grootste deel van de Vlaamse bossen, zo’n 60.000 ha, duurzaam beheerd. Woensdag was het dan ook het moment om in het jaar waar de boseigenaar centraal staat dit onder de aandacht te brengen. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld om deze mensen woensdag voor mijn cameralens te brengen.

Wij willen de boseigenaars laten voelen dat zij hun beheer van de bossen in samenwerking met de bosgroepen goed doen“ vertelt Martine Van Goethem (co-voorzitter) “De bosgroepen helpen zowel privaat eigenaars als openbaar boseigenaars. We zijn met 15.000 leden allemaal hun bos beheren. Laten we zeggen dat vele kleintjes één groot maken. De mensen hebben het bos leren kennen, maar de mensen beginnen ook meer en meer te beseffen dat er nood is aan bos” (Meer van Martine binnenkort op mijn YouTube kanaal. Mis de video niet ! Abonneer u vandaag nog)

Een eigen plek in de natuur

Al bijna 25 jaar ondersteunen De Bosgroepen iedereen bij alles wat komt kijken bij het hebben of aanleggen van een bos. Zo weten we dat er heel wat mooie verhalen schuilen bij boseigenaars. En elke dag komen er nog steeds nieuwe boseigenaars bij. Meer dan ooit zien mensen er het nut van in om een eigen plek te hebben voor rust en ruimte, maar ook om hun steentje bij te dragen aan het klimaat en de biodiversiteit.

Prachtige dreven in nabijheid kasteel Zellaer
Foto Verschueren Eddy
Kasteeldomein Zellaer in Bonheiden
Foto Verschueren Eddy
Bossen in gemeente Bonheiden (Provincie Antwerpen)
Foto Verschueren Eddy

Antwerpse Bosgroepen vieren hun leden

De Antwerpse Bosgroepen vieren hun leden met een bezoek aan het historische kasteeldomein Zellaer en het bijhorende Diedonken bos. Na een wandeling langs oude dreven, grachten, spiegelvijvers en een knotes van wel 250 jaar oud, werden ze in het kasteel ontvangen. Na een korte toespraak met een woordje van dank en het overhandigen van een bloemenboeket, werd door de aanwezige leden op een receptie het glas geklonken.

Antwerpse Bosgroepen vieren leden op Kasteeldomein Zellaer
Antwerpse Bosgroepen vieren leden op Kasteeldomein Zellaer
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)
Kasteel Zellaer in gemeente Bonheiden
Foto Verschueren Eddy
Anwerpse Bosgroepen vieren leden en Boseigenaars
foto Verschueren Eddy

Dit was ook het moment voor de boseigenaars en groepen om hun persoonlijke verhalen met elkaar te delen. Voor mij was het duidelijk dat deze mensen de liefde voor hun bos en de uitdagingen die het beheer met zich meebrengt met heel veel passie behartigen.

Diedonken Bos

Boseigenaars als o.a Franky Veryser uit Bonheiden zorgen mee voor een gezonde, groene leefomgeving voor ons allemaal. Hij onderhoudt het Diedonken bos, een 10 ha groot privaat bos nabij het kasteeldomein Zellaer. In dit bos van Franky vind je een mooie dreef en ook de tweede mooiste boom van Vlaanderen 2015. Andere Antwerpse boseigenaars werden dan ook uitgenodigd in zijn bos door de Antwerpse Bosgroepen.

Oude bomen in Bonheiden
Foto Provincie Antwerpen

Franky vertelt “Als pauze zijn een korte wandeling, looptocht of picknick met het gezin ideaal. Ik ben heel vaak te vinden in mijn bos. Ik houd er ook een bijenkast, investeer in het onderhoud van eeuwenoude knotbomen in het bos en tracht het uitzicht van de mooie beukendreef zo goed mogelijk te bewaren.

Hij brengt er zelf veel tijd in door maar zorgt zo ook voor meer gezond bos in de omgeving. Kleinschalige beheerwerken voert hij zelf uit, vaak samen met vrienden, omwonenden of familie. Daarnaast kan hij rekenen op de ondersteuning van de Bosgroep Antwerpse Gordel die hij woensdag ontving in zijn bos. 

Duurzaam beheer van het bos

Ook Marieke Verreet, coördinator van Bosgroep Kempen Noord, licht het belang van goed bosbeheer en de rol die privé-eigenaars daarin kunnen spelen toe: “Als Bosgroep ondersteunen wij boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. We staan boseigenaars bij met advies op maat, helpen bij het papierwerk voor vergunningen en subsidies, en verbinden hen in het erg versnipperde boslandschap om samen een langetermijnvisie voor de bossen te ontwikkelen.

Video Dag van de Boseigenaar op Kasteeldomein Zellaer in Bonheiden
Abonneer u vandaag op mijn Tv-Kanaal en mis geen enkele video (klik onderaan rechts op het rode vierkant)
Video Verschueren Eddy

Uit nieuwsgierigheid en om beelden te maken die ik met u wil delen, wou ik toch een deel van de wandeling door het prachtige domein maken. Bij deze wil ik mr Bert Van Gils van harte bedanken voor de persoonlijke rondleiding door dit natuurgebied. Meer info http://www.bosgroep.be/

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Traveltopper)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *