Heropening Adegemstraat Mechelen

Een Blik op de Vernieuwde Adegemstraat

Openbare Werken Samenleving Verkeer

Mechelen opent feestelijk vernieuwde Adegemstraat

Beluister de tekst van dit blogartikel (enkel in nedereandse taal)

Heropening Adegemstraat Mechelen. Twee weken eerder dan gepland is de Adegemstraat (Wijk Heihoek) in Mechelen volledig vernieuwd. De straat, die nu een groene en gezellige fiets- en wandelstraat is met aandacht voor ontmoeting, werd feestelijk geopend door het Buurtparlement, bewoners, handelaars en het stadsbestuur. De Adegemstraat is al sinds 1270 een belangrijke uitvalsweg in Mechelen. De opening van de Adegemstraat was bovendien een mooie gelegenheid om mensen uit de buurt te leren kennen. 

Heropening Adegemstraat Mechelen
Heropening Adegemstraat Mechelen
v.l.n.r Rina Rabau Nkandu, Myriam Sips, Alexander Vandersmissen, Patrick Princen, Rita Vanderwegen, Labsir Abdrahman en Greet Geypen
@Verschueren Eddy

Rita Vanderwegen, van de wijk Heihoek, mocht zondag het lintje knippen om de vernieuwde Adegemstraat in hartje Mechelen te vieren. Na iets meer dan een jaar werken, gaat ze maandagochtend opnieuw open voor het verkeer.

Feestelijke opening:

Na iets meer dan een jaar werken was het zondag 14 april 2024 eindelijk zover: de Adegemstraat ging opnieuw open voor het verkeer. Om de heropening te vieren, organiseerden de buurt, de handelaars en het stadsbestuur een feestelijke opening met foodtrucks, muziek met dj en straatmuzikant met gitaar waar voorbijgangers bekende Vlaamse liedjes mocht meezingen. Verder nog tal van andere activiteiten waaronder een zoektocht, drankjes en een ijskar. De heropening werd gezegend met zonnig weer, waardoor de straat feestelijk tot leven kwam. Lees verder onder de foto’s

Heropening Adegemstraat Mechelen
Heropening Adegemstraat Mechelen
@Verschueren Eddy
Ijskar brengt verfrissing op zonnige openingsdag Adegemstraat Mechelen
Ijskar brengt verfrissing op zonnige openingsdag Adegemstraat Mechelen
@Verschueren Eddy
Verfrissende drankjes op Heropening Adegemstraat Mechelen
Verfrissende drankjes op Heropening Adegemstraat Mechelen
@Verschueren Eddy

Bellemadam Myriam Sips mocht samen met Rita Vanderwegen en een stadsbestuur delegatie de ‘Nief Deigemstret’, zoals zij het in sappig Mechels zegt, officeel openen door het lintje door te knippen. Met de vernieuwing van de Adegemstraat is een cruciale stap gezet in de transformatie van de hele wijk. Bewoners, handelaars en het stadsbestuur kijken met optimisme naar de toekomst.

Groene oase met 71 tegeltuinen, 586 planten en 10 bomen

Dankzij de vernieuwing telt de straat nu 71 tegeltuinen, 586 kruidachtige planten en 10 bomen. Het is nu een groene golf die zich verspreidt door de hele wijk. Groenzones absorberen regenwater en zorgen voor kleuraccenten. Voor alle inwoners en handelaars is het eindelijk achter de rug. het was een moeilijke periode met hinder maar het resultaat mag er zijn” vertelt een tevreden Patrick Princen als schepen van Openbare Werken. Lees verder onder de foto’s

Heraangelegde Adegemstraat Mechelen
Heraangelegde Adegemstraat Mechelen
@Verschueren Eddy
Beter fietspaden in de vernieuwde Adegemstraat Mechelen
@Verschueren Eddy

Meer comfort en veiligheid voor fietsers en voetgangers

De herinrichting van de Adegemstraat maakt de straat een stuk comfortabeler en veiliger voor fietsers en voetgangers. Fietsers die staduitwaarts rijden, doen dat nu samen met het autoverkeer op de rijbaan. In de tegengestelde richting is er een fietspad. De voetpaden werden verbreed en er zijn zitbanken geplaatst om even te rusten of te genieten van de omgeving.

Alexander Vandersmissen, schepen van Mobiliteit, benadrukt het belang van de vernieuwde verkeersinrichting. “Staduitwaarts wordt ze een fietsstraat waar auto’s fietsers niet mogen inhalen, stadsinwaarts is een verhoogd en gescheiden fietspad voorzien. Ook de enkelrichting van de Keerbergstraat, van en naar de Dijle, keert terug. De straat sluit zowel qua look als qua verkeersinrichting mooi aan bij de andere centrumstraten en bij onze visie op veilig verkeer in onze stadskern.” 

Laatste fase in vernieuwing van zuidelijke binnenstad

De vernieuwing van de Adegemstraat is de laatste fase in de vernieuwing van de zuidelijke binnenstad van Mechelen. Heel wat mensen keken naar de vernieuwde straat met afgezaagde kasseien, maar vergeten soms ook omhoog te kijken naar de her en der prachtige huisgevels. De afgelopen jaren werden al de Hoogstraat, de Korenmarkt en de Onze-Lieve-Vrouwestraat onder handen genomen. De heropening van de Adegemstraat betekent ook dat alle omleidingen in de omgeving van de straat wegvallen.

Heropening Adegemstraat in Mechelen
Heropening hernieuwde Adegemstraat in Mechelen
@Verschueren Eddy

Patrick Princen, schepen van Openbare Werken, benadrukt het belang van de vernieuwing voor zowel handelaars als bewoners. “De Adegemstraat was dringend aan vernieuwing toe zowel boven als onder de grond. Samen met de Onze-Lieve-Vrouwestraat hebben we nu ruim 1 km aan vernieuwing gerealiseerd op één van de meest belangrijke assen in onze stad. Aannemer Houwelyckx en onze diensten hebben mooi werk geleverd”.

Stad zet in op aantrekkelijkheid van centrum:

Met de vernieuwing van de Adegemstraat zet de stad Mechelen in op een aantrekkelijker centrum voor bewoners, bezoekers en handelaars. De groene en gezellige straat moet mensen uitnodigen om te komen fietsen, wandelen, winkelen en te ontmoeten. 

Face lift voor Adegemnstraat Mechelen
Facelift voor Adegemnstraat Mechelen
@Verschueren Eddy
Zicht op Sint-Romboutskathedraal vanaf Adegemstraat

Het is geweldig. We hebben hier zo lang naar uitgekeken. Met ons buurtparlement vinden we het fijn om eindelijk ook eens onze handelaars in de bloemetjes te kunnen zetten. Zo helpen we hen bekender maken, want de straat was toch een vergeten hoekje”, vertelt buurtbewoner Rita Vanderwegen.

In de straat bevindt zich in de ontwijde Heilig Hartkerk, het socio-cultureel centrum mARTa, een nieuw kloppend hart voor de buurt. Wie door de Adegemstraat flaneert kan de majestueuze Sint-Romboutstoren drie keer aanschouwen.

Investeren in aantrekkelijkheid van de stad

Greet Geypen, schepen van Economie, onderstreept het belang van investeringen in de aantrekkelijkheid van de binnenstad. “Het duurt altijd te lang ook al zijn we sneller klaar dan gepland. We proberen bij de aanleg van het openbare domein dit altijd op een uniforme en kwalitatieve manier te doen. We weten dat het niet makkelijk is in een stad als Mechelen om ons handelsapparaat in stand te houden” 

Vandaag kan de Adegemstraat terug ademen en hebben er zich op korte tijd al enkele nieuwe handelszaken gevestigd. Huidige handelszaken zijn Awardt, Boaime, Tars Atelier, E-Mobile, Maestro’s, Velo2800, Mechels Frietje, ’t Hoekske, Hof van Bysonder, Avansa, Amandel, Patisserie Touché, Frit Astrid, en Atelier Van Dijck…

Oudste bewoners in de Adegemstraat al 90 jaar hun stekje
Maria en Henri, oudste bewoners in de Adegemstraat al 90 jaar hun stekje
@Verschueren Eddy

Menig Mechelaar, waaronder Henri Willemé en zijn echtgenote Maria Serneels, zij wonen al 90 jaar in de Adegemstraat,herinneren zich de Adegemstraat als florerende handelsbuurt. Zelf herinner ik me nog zeer goed ‘SON’ waar kampeerliefhebbers alle nodige materiaal konden vinden. Maar er waren ook bakkerijen en beenhouwerijen. En wat ik me nog het meest herinner is de start van lokale Radio Reflex. Als toenmalig meewerkend dj haal ik me zo tal van herinneringen voor de ogen. Toen illegale radio maken boven een beenhouwerij of bij de paters, achter de Heilig Hartkerk. Samen een verzoekprogramma presenteren met voormalig Belleman Swa De Schouwer. Waar is de tijd!

Video credit Verschueren Eddy voor Traveltopper

Een Mechels succesverhaal

De heropening van de Adegemstraat is een succesverhaal waar Mechelen trots op mag zijn. Het is een project dat bewoners, handelaars en het stadsbestuur samen hebben gerealiseerd, met als resultaat een straat waar iedereen zich thuis voelt.

Tekst en foto’s: Eddy Verschueren voor Mechelen op zijn Best (Meer foto’s ? Klik HIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *