Deelsteps Mechelen vliegen de pan uit dankzij AI

Deelsteps vliegen de pan uit dankzij AI

Samenleving Verkeer

Deelmobiliteit in Mechelen scoort hoge toppen!

Mechelen zet de toon voor veilig en efficiënt deelsteppen met deelstaeps met AI: De populariteit van deelsteps in Mechelen kent geen grenzen. In 2023 verdubbelde het aantal gebruikers tot 27.176 enthousiastelingen, die samen 93.356 ritten maakten, goed voor 216.586 afgelegde kilometers.

Veilig deelsteppen met Hoppy in Mechelen met AI
Veilig deelsteppen met Hoppy in Mechelen met AI
Foto Verschueren Eddy

Een ware explosie van deelstepgebruik: De Mechelaars omarmen de deelstep met open armen. Het aantal gebruikers verdubbelde in 2023, wat resulteert in een enorme toename van het aantal ritten en afgelegde kilometers. De deelstep is niet langer een nicheproduct, maar een volwaardige vervoersmodus in Mechelen.

Spectaculaire stijging aan deelsteps

Schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen:De opgang van onze deelsteps is zonder meer spectaculair te noemen. Het aantal houden we heel bewust op 200, maar het aantal gebruikers steeg vorig jaar met 84 % naar 27.176 gebruikers. Ook het aantal afgelegde ritten steeg met 32 % naar een totaal van 93.356, goed voor maar liefst 216.586 afgelegde kilometer. Wat ik erg belangrijk vind, is dat we erin zijn geslaagd de overlast door wild geparkeerde steps weg te werken door vaste parkeerplaatsen in te voeren. 98 % van de deelsteps bevindt zich bij het afsluiten van de rit in de voorziene parkeerzone. Onderzoek wijst nu ook uit dat het merendeel van de Mechelse deelstepgebruikers de steps veilig gebruiken. We merken ook dat het aantal meldingen over overlast haast tot nul is gereduceerd. Ook de recente ingebruikname van nieuwe steps, met dubbele remmen, richtingaanwijzers en een betere vering, verhoogde de veiligheid.

Schepen Alexander Vandersmissen en Hélène De Meester (Hoppy)
Schepen Alexander Vandersmissen en Hélène De Meester (Hoppy)
Foto Verschueren Eddy

Gebruikers actief informeren

Public policy and communication manager bij Hoppy Hélène De Meester:In Mechelen hebben we weinig of geen problemen met voetpadrijden omdat we onze gebruikers actief informeren. Via fysieke veiligheidsdagen en educatieve filmpjes op onze sociale media moedigen we onze gebruikers aan om zich aan de verkeersregels te houden en bijvoorbeeld niet op het voetpad te rijden. Binnenkort, op vrijdag 12 juli, organiseren we een nieuwe veiligheidsdag waarin we deelstepgebruikers leren hoe ze veilig met de steps kunnen rijden.

Wildparekeren steps drastisch gedaald in Mechelen

Veiligheid boven alles: Naast de explosieve groei, blinkt Mechelen uit in veiligheid. De invoering van vaste parkeerplaatsen reduceerde wildparkeren drastisch. 98% van de steps parkeert nu netjes, wat zorgt voor een opgeruimd straatbeeld en minder hinder voor voetgangers en fietsers.

Nieuwe steps met extra veiligheidsfeatures: De nieuwste generatie deelsteps met dubbele remmen, richtingaanwijzers en betere vering verhoogt het comfort en de veiligheid nog meer. De intuïtieve bediening maakt de step toegankelijk voor een breed publiek, van jong tot oud.

Mechelen: Internationale topper in veilig gebruik: De inzet van artificiële intelligentie (AI) zet Mechelen op de kaart als internationale topper in veilig gebruik van deelsteps. In een pilootproject met AI-camera’s werden gebruikers gedobserveerd en werd hun rijgedrag geanalyseerd. Gevaarlijk gedrag zoals rijden op voetpaden of onnodige manoeuvres werd geregistreerd.

De data uit dit onderzoek leidde tot concrete verbeteringen, zoals:

  • Uitbreiding van no-go zones: Gebieden waar deelsteps niet mogen rijden, zoals voetpaden en drukke kruispunten. Dit zorgt voor de veiligheid van voetgangers en vermindert het aantal conflicten.
  • Optimalisatie van slow-speed zones: Gebieden waar deelsteps automatisch vertragen, zoals in schoolzones en winkelstraten. Dit verhoogt de veiligheid van kwetsbare weggebruikers.
  • Gerichte educatie: Gebruikers die gevaarlijk gedrag vertonen, krijgen gerichte waarschuwingen en tips via de Hoppy-app. Dit draagt bij aan een verandering van mentaliteit en verhoogt het bewustzijn van de verkeersregels.
Deelsteps Mechelen vliegen de pan uit dankzij AI
Deelsteps Mechelen vliegen de pan uit dankzij AI
Foto Verschueren Eddy

Een succesvolle samenwerking: De samenwerking tussen Hoppy, de aanbieder van de deelsteps, en de stad Mechelen is een succesverhaal. De focus op veiligheid en educatie werpt vruchten af. De goede communicatie tussen beide partners is cruciaal voor het succes van het project.

Een voorbeeld voor andere steden: Mechelen toont met dit project aan dat AI een waardevolle tool kan zijn om de veiligheid van deelmobiliteit te verhogen. De stad hoopt haar ervaringen te delen met andere steden en zo bij te dragen aan een veiligere en duurzamere toekomst voor stedelijke mobiliteit.

De toekomst van deelsteps in Mechelen: De populariteit van deelsteps in Mechelen zal naar verwachting blijven toenemen. De stad investeert in de uitbreiding van het netwerk en in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Zo wil Mechelen de deelstep nog toegankelijker en aantrekkelijker maken voor haar inwoners.

De toekomst van Deelsteps
De toekomst van Deelsteps

Dit blog artikel wordt u aangeboden door Traveltopper (Facebook) (YouTube) en Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *