Van der Valk Hotel Mechelen bereikt Mijlpaal

Economie Gebouwen Toerisme

Renovatiewerken Ouwen Dok bereiken hoogste punt

Meitak geplaatst op hoogste punt Ouwen Dok waar op 18 november van dit jaar een gloednieuw Van der Valk Hotel de deuren zal openen. Donderdag werd naar traditie in de bouw deze mijlpaal gevierd.

Werfbezoek Ouwen Dok Mechelen
Foto Jan Smets (Mechelen Blogt)

De Ouwen Dok aan het Rode Kruisplein heeft een achterliggende geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog. Het voormalige zwembad daterend uit 1924, werd in 1997 erkend als historisch monument. Heel wat Mechelaars denken met heimwee terug naar het zwembad, de douches en publieke baden. Zelf ben ik er vele jaren naartoe geweest toen we met de schoolklas baantjes gingen trekken.

Ook nog helder in mijn geheugen gegrift is de spoorlijn waar dagelijks meerdere treinen vanaf het huidige douaneplein, via de huidige ring, richting douanepost reden, gehuisvest in een hoekgebouw van Den Ouwen Dok.

Luxueus 4-sterrenhotel krijgt vorm

Het is aannemer CIT Blaton die het majestueuze gebouw in opdracht van Van der Valk Mechelen, een Nederlandse hotelketen, nu volledig hervormd tot een luxueus 4-sterrenhotel.

Ouwen Dok Mechelen ontmanteld
Foto Jan Smets (Mechelen Blogt)

Het hotel zal uitgerust worden met 124 luxe kamers waaronder 5 prachtige suites, een fitness, culinair restaurant, gezellige bar met een sfeervol zuiderterras aan de Dijle en maar liefst 6 zalen waarvan de grootste over 550 vierkante meter zal beschikken voor vergaderingen en evenementen.

Onze stad heeft de laatste jaren meer vorm gekregen. Onder meer door verschillende stadsvernieuwings- en restauratieprojecten, die onze stad naar een hoger niveau getild hebben. Dat trekt naast nieuwe inwoners, ook meer toeristen aan. Het belang van een nieuw hotel mag niet onderschat worden. Het feit dat dit hotel gelokaliseerd is in een prachtig monumentaal gebouw, zal de aantrekkingskracht van Mechelen alleen maar vergroten”, aldus burgemeester Bart Somers.

Zwembadkom wordt rustplaats rondom vijver

In het midden van het hotel komt een mooie binnenplaats met vijver in het voormalige zwembad, om volledig tot rust te komen. “De karakteristieke historische kenmerken van het voormalig zwembad zullen zoveel mogelijk in stand worden gehouden. We moeten durven vernieuwen, maar met respect voor het verleden. De nieuwe invulling van den Ouwen dok, geeft een toekomst aan onze geschiedenis”, zegt Koen Anciaux, schepen van Monumentenzorg. De mooie zwemkom wordt als laatste gerestaureerd, en wordt tijdens de werkzaamheden zorgvuldig afgeschermd.

Zwzmbadkom Ouwen Dok Mechelen
Foto Jan Smets

Vanaf november krijgt Mechelen een nieuwe fonkelende parel aan haar troon. Maar er ligt nog veel werk op de plank met de verhuis van de baanwinkels naar de lus en de ontwikkeling van de Keerdok Site. Deze site heeft alles in zich om de toekomstige hotspot van de stad te worden”, aldus schepen van Stadsvernieuwing, Greet Geypen.

Van der Valk Mechelen bouwt mee aan de toekomst

Wie vandaag passeert langs Den Ouwen Dok ziet nog één grote bouwwerf. 4e generatie Van der Valk, Roy Wohrmann, en leidinggevende van het toekomstige hotel, volgt de verbouwing op de voet. “Mechelen is er de laatste jaren op vooruit gegaan. Het is leuk dat wij hier letterlijk ons steentje aan kunnen bijdragen. Wij kijken er alvast naar uit om toeristen en Mechelaars te mogen verwelkomen in het nieuwe luxueuze hotel van Mechelen”. Met steun van de Vlaamse overheid liet de stad eerder al voor zo’n 2,9 miljoen euro de buitengevels restaureren van het 100 jaar oude gebouw.

Zwzmbadkom Ouwen Dok wordt mooie binnenvijver van Hotel Van Der Valk
Foto Stad Mechelen

Het zal geen enkel Mechelaar de voorbije jaren ontgaan zijn dat het toerisme in onze stad boemt. Bijna iedere dag zie je vele gegidste groepen door de stad floreren. “Meer en meer mensen ontdekken onze verborgen parel en dus was er dringend nood aan uitbreiding. Naast de 600 bestaande hotelkamers in Mechelen komen er nog 120 bij, een stijging van 20%. Die uitbreiding van de hotelcapaciteit was zelfs absoluut noodzakelijk voor ons MICE-toerisme. Te veel congressen zochten andere steden op omdat Mechelen volgeboekt was. De nieuwe conferentiezaal van 500 man in het Van der Valk hotel is bovendien een mooie aanvulling in dat Mechels MICE-verhaal” vertelt een tevreden schepen van Toerisme Björn Siffer.

Mijn geboortestad Mechelen kan er alleen maar beter van worden, en door nog meer toeristen ontdekt worden. Als blogger en vlogger merk ik steeds meer reisvideo’s op YouTube van mensen die Mechelen bezochten. En eerlijk is eerlijk, de commentaren in die filmpjes spreken boekdelen. Iedereen noemt Mechelen een verborgen parel, die het verdient om ontdekt te worden. En daar ben ik het volledig mee eens.

Tekst Verschueren Eddy – Foto’s Stad Mechelen en Greet Geypen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *