Europadag stad Mechelen 2019

Mega Vlag op Grote Markt op Europadag

Politiek Samenleving

Pop Up Europa Mechelen viert Dag van Europa

Dag van Europa werd donderdag op de Grote Markt gevierd met allerlei activiteiten. De apotheose was het uitrollen van een 18 meter lange Europese vlag, waarbij de beiaard het Europees volkslied door de stad liet galmen.

Mega vlag op Grote Markt van Mechelen op Europdag
Foto Stad Mechelen

Deze Dag van Europa was het sluitstuk van Pop Up Europa in Mechelen. Drie weken lang werden er door de provincie Antwerpen en de stad Mechelen verschillende activiteiten georganiseerd om Europa dichter bij de burger te brengen. De bedoeling daarvan is om aan zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat Europa geen ver-van-mijn-bedshow is, maar wel degelijk een bijzonder sterke en positieve invloed heeft op het leven van iedere inwoner.

Sinds 1985 is 9 mei in alle lidstaten van de Europese Unie, de Dag van Europa of kortweg Europadag” aldus gedeputeerde voor Europese samenwerking Kathleen Helsen. “Op 9 mei 1950 hield de Franse minister Robert Schuman een toespraak die beslissend was voor de toekomst van Europa. Het leidde tot de oprichting van een internationale samenwerking, die vandaag nog altijd bestaat en gezorgd heeft voor een lange periode van vrede en voorspoed op het continent.

Feest op de Grote Markt

Bijna 70 leerlingen van de Mechelse basisscholen GO! De Puzzel en GO! Freinetschool Villa Zonnebloem waren de uitverkorenen om de immens grote Europese vlag op de Grote Markt in Mechelen uit te rollen onder muzikale klanken van de negende symfonie van Ludwig van Beethoven.

Kinderen vieren op Europadag in stad Mechelen
Foto Stad Mechelen

Voorbijgangers werden getrakteerd op een gratis kopje koffie en verschillende randactiviteiten. Zo was er een photobooth, waar bezoekers foto’s konden nemen met gekke attributen. Wie een draai gaf aan het Europese Rad van Fortuin en een vraag over Europa juist beantwoordde, kreeg een geschenk van het Europees Centrum voor de Consument (ECC). Onder alle deelnemers werd ook een originele blauwe Europafiets verloot. Matthias Van Goethem ging met deze fiets naar huis. Een andere gelukkige die een Europafiets mee naar huis mocht nemen had deze gewonnen met de Europese krasloten wedstrijd.

Europadag Stad Mechelen
Video Stad Mechelen

Behalve een fiets waren er nog meer prijzen te winnen zoals een ritje op de spoorfietsen voor het hele gezin tussen Kapellen en Brasschaat, een gezinsrecreatiepakket van recreatiedomein De Schorre in Boom of een duo-ticket voor de beklimming van de Sint-Romboutstoren.

Bij valavond mochten de Mechelaars nog genieten van een visueel spektakel in een Europees thema dat geprojecteerd wordt op de gevel van het stadhuis. De Europese feestdag eindigde met een lezing van voormalig President van de Europese Raad Herman Van Rompuy over de toekomst van de Europese Unie in het Schepenhuis.

Tekst en foto’s Stad Mechelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *