Posse Leest met De Vetten Os

28ste Posse Leest beleeft een topeditie

Dieren Evenementen Samenleving

Posse Leest brengt 40.000 mensen samen

Op de koppen lopen’ en vooral veel zweten op de 28ste Posse Leest. Wat ergens in 1840 ontstaan is, is vandaag uitgegroeid tot een mega-evenement in de landelijke gemeente Leest. Op Paasmaandag kijken Mechelaars reikhalzend uit naar de jaarmarkt in de deelgemeente van Mechelen.

Jaarmarkt Posse Leest in de gelijknamifge deelgemeente stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

We mogen gerust spreken van een succes editie”, aldus een zeer tevreden Yves Selleslagh voorzitter van het Posse Leest-Comité. “De weging van ‘De Vette Os’ is uiteraard de trekpleister, waar een gratis wedstrijd aan verbonden is. Maar Posse Leest is en blijft ook een familiegebeuren”. (Wat heeft Yves nog meer te vertellen, bekijk dan eerstdaags de video onderaan dit artikel)

Alles start vroeg in de morgen. De zonsopgang boven het dorp en de nabijgelegen rivier de Zenne, belooft veel goeds voor de organisatoren. Eén en al bedrijvigheid in het anders zo rustige dorpshart van Leest. Maar liefst 173 standhouders hun goederen tijdig laten uitstallen op een 1.7 km uitgestrekt parcours, is geen eenvoudige taak. Het vraagt heel wat voorbereiding en een goede coördinatie van het Posse Leest Comité.

Ambachtenmarkt nog steeds in trek

Posse Leest is vooral een kleurrijk volksfeest dat ieder jaar blijft groeien. Er zijn tal van drank- en eetstands, kermis, een rommelmarkt en koopmarkt. 25 ambachtslieden tonen hun kunnen op de ambachtenmarkt. Zo is er een leder- en keramiekbewerker, korfvlechter, pottendraaier, houtsnijwerker, een klompenmaker, kaarsengieter, figuurzager, stoelenbiezer, en een smid. Ook vlegeldorsers lieten bezoekers maar al te graag hun eeuwenoude ambacht zien.

Ambachten zijn steeds publiekstrekkers op Posse Leest
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Kinderen beleven een gezellige dag op Posse Leest

Ook de kinderen vervelen hun geen minuut op de grootste jaarmarkt uit de regio. De kermis, animatiestanden en ritjes op een pony of ezel, maken dat ook voor hen dit een mooi dagje uit is. Daarbij mogen we ook het onvergetelijke ijsje niet vergeten, want bij een snikhete lentedag als vandaag, brengt het enigszins verkoeling.

Jaarmarkt Posse Leest nabij Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De Vetten Os en de dierenmarkt

De ‘Dierenmarkt’ is zowat op iedere jaarmarkt doorheen het land een must. Ook op Posse Leest zijn de dieren de lievelingen bij het publiek. Ezels, schapen, geiten, alpaca’s, Belgische raskonijnen, kippen, en paarden als het Belgisch trekpaard (de Brabander), het Friese paard, de Ardenner, de Haflinger, … allemaal worden ze geaaid en geknuffeld.

Posse Leest met De Vetten Os
Jaarmarkt Posse Leest met De Vetten Os
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Heel wat belangstelling voor de dierenmarkt op Posse Leest (Mechelen/Leest)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De Leestenaars kijken ieder jaar weer uit naar de weging van ‘De Vetten Os’. Op de jaarmarkt kunnen de bezoekers het gewicht raden van ‘De Vetten Os’ en gratis deelnemen aan de hieraan verbonden wedstrijd. Klokslag om 13.00 uur maakte het comité het gewicht van dit uit de kluiten gewassen dier bekend.

Dalida’ de naam van deze lieftallige os, woog 799.540 kg. Het was Katia Andres uit Grimbergen die in naam van haar zus de prijs in ontvangst mocht nemen. Buelens Tim kwam met een geschat gewicht van 799.530 kg, uit 1800 deelnemers als winnaar van de publieke wedstrijd uit de bus.

Dalida is ongeveer 4 jaar” zegt een blije Katia “Ik neem de prijs in ontvangst voor mijn zus. Op de boerderij help ik mee want daar is toch wel veel werk” (Katia vertelt u meer op de video die kortelings hier te bekijken is)

Katia neemt de prijs in ontvangst voor ‘Dalida’ De Vetten Os editie 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Mechelaars komen met de fiets naar de jaarmarkt

Opvallend veel bezoekers kwamen met de fiets naar Leest. Uiteraard zal het prachtige weer meegespeeld hebben, en hebben veel bezoekers ervoor gekozen om een fietstocht te koppelen aan een marktbezoek. De stad Mechelen had aan de Zenne oever een ruime bewaakte fietsenstalling voorzien, waar ruimschoots gebruikt werd van gemaakt. Wie toch met de auto kwam, kon zijn voertuig ‘stallen’ op een ruime parking voor 500 auto’s.

Feest in Leest

Posse Leest start naar traditie telkens op paaszondag met een grote familie- of gezinsdag. De plaatselijke Koninklijke Brassband Sint-Cecilia uit Leest mocht de opening van Posse Leest muzikaal opluisteren. In het dorpshuis van Leest vond een groepstentoonstelling plaats van KWAK, en werd er een gezellige kaartnamiddag georganiseerd door de plaatselijke Chiro. Net als in deelgemeente Hombeek mochten ook in Leest kinderen tot 10 jaar zich lekker laten gaan tijdens het klokkenwerpen in de nabijheid van de Sint-Niklaaskerk.

Ook onze burgervader kwam een kijkje nemen en zag dat het goed was “Het is een ongelooflijk plezant evenement en het brengt mensen bij elkaar” vertelt Bart SomersDuizenden mensen komen elk jaar opnieuw naar Leest. Het zijn allemaal vrijwilligers die het hier doen, en daar heb ik bijzonder veel bewondering voor.” (Wil je meer weten kijk dan eerstdaags naar de video onderaan)

Posse Leest-Comité blijft doorgaan

Het wordt steeds moeilijker om te organiseren. Maar we blijven ermee doorgaan, dat hebben we ooit beloofd aan onze voorzitter zaliger Willy De Nies. Hij heeft Posse Leest een nieuwe impuls gegeven.” aldus de voorzitter.

Jaarmarkt Posse Leest op Paasmaandag te Leest bij Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Gelukkig ontvangt het comité, bestaande uit een zes à zeven medewerkers, een subsidie van de stad Mechelen, en kunnen ze rekenen op de steun van sponsors en tal van vrijwilligers. Zonder deze aanmoedigingen zou het organiseren van een evenement als dit onmogelijk zijn.

De kostprijs blijft ieder jaar stijgen. Een Posse Leest als vandaag kost al snel 25 tot 30.000 euro. De dieren en veearts moeten betaald worden, want de dieren moeten ingeënt worden, sanitair, brochures, affiches, Rode kruis, veiligheid … gelukkig krijgen we logistieke ondersteuning van de stad Mechelen

Posse Leest is en blijft een publiekstrekker, en moet ongetwijfeld blijven, daar zal menig Mechelaar en Leestenaar me gelijk in geven. Was u aanwezig, dan is uw reactie welkom onderaan dit artikel op of mijn facebook. Meer info Posse Leest op hun website

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *