Rookvrij Groendomein vrijbroekpark Mechelen

Vlaanderens eerste rookvrij domein in Mechelen

Kinderen Parken en Tuinen Samenleving

Voortaan is het Vrijbroekpark rookvrij

Een rookvrij Vrijbroekpark, je gelooft het misschien niet maar vanaf maandag 15 april 2019 is het een feit. In samenwerking met o.a. Kom op Tegen Kanker gaat het eerste project ‘Generatie Rookvrij’ in Vlaanderen van start, en dat tesamen met de Week van de Provinciedomeinen onder het motto ‘Kom op Adem’.

Rookvrij Vrijbroekpark is officiëel ingehuldigd
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Generatie Rookvrij’ streeft naar een maatschappij waarin ieder kind rookvrij kan opgroeien. Het doel van dit project is zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen, rookvrij maken.

Wij gaan de bezoekers sensibiliseren om niet te roken in bijzijn van kinderen” zegt Jan De Haes (N-VA) als gedeputeerde Provincie Antwerpen. “Er zal nog wel in twee zones gerookt kunnen worden. Dat zijn op het terras van Brasserie ‘t Park en het Bezoekerscentrum. Er zal niet gesanctioneerd worden, maar we hopen dat de mensen het gezond verstand gebruiken, en er mee voor zorgen dat er in de volgende generatie niet meer gerookt wordt”.

Rook niet in de buurt van kinderen !

De vraag is ontstaan vanuit Kom op Tegen Kanker waar de Provincie Antwerpen groen licht heeft gegeven om het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark als pilootproject te laten starten. Het Vrijbroekpark is een plek waar immers heel veel kinderen komen, waardoor het initiatief een groot bereik heeft.

Vrijbroekpark Mechelen is sinds 2019 Rookvrij
Foto verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Let wel, het gaat niet over een rookverbod, men verwacht van de bezoekers wel dat ze hun schouders mee onder dit project zetten. Hiermee wil ‘Generatie Rookvrij’ een positief verhaal vertellen.

We hopen dat het gevolg gaat krijgen, maar ik heb daar alle vertrouwen in” zegt Marc Michils als algemeen directeur Kom op Tegen Kanker. “Ik weet uit onderzoek dat zelfs een meerderheid van de rokers dit ok vindt. Het is zelfs zo dat rokers zelf niet graag zouden zien dat hun kinderen gaan roken. Er is een absoluut draagvlak voor om het op deze manier te doen. We vragen enkel het gezond verstand van de mensen. En we zijn zeer tevreden dat sommige mensen als eerste hun nek uitsteken om dit te doen zoals hier koplopers Provincie Antwerpen en het Vrijbroekpark

Kom op tegen Kanker streeft naar rookvrije generatie

Gesprekken om een initiatief als dit verder uit breiden naar o.a pretparken zijn lopende. “We gaan naar een samenleving waar roken niet hoort. We zijn niet tegen rokers, want die kunnen hun ding blijven doen, maar niet in aanwezigheid van kinderen” besluit Marc Michils. Vorig jaar maakten Zoo Antwerpen en ZOO Planckendael hun dierenparken nog rookvrij. Ook het Bloso-domein in het nabijgelegen Hofstade is inmiddels rookvrij.

Rookvrij Groendomein vrijbroekpark Mechelen
Kinderburgemeester stad Mechelen blaast sigarettenrook uit het Vrijbroekpark
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In de volksmond hoor je rokers dikwijls zeggen “Je moet aan iets dood gaan”, en dan ben ik toch benieuwd of de 40.000 gevallen van kanker die in ons land ten gevolge van roken, jaarlijks vastgesteld worden, aan dit gezegde blijven vasthouden.

Zien roken, doet roken

Omdat ‘zien roken doet roken’ wordt er vanaf nu gevraagd om op heel het terrein met uitzondering van twee aangeduide rookzones niet te roken, ook geen e-sigaretten. Deze afspraak is van toepassing 24 uur per dag en 7 dagen per week voor iedereen die het park betreedt.

Toch wel meegeven dat het niet enkel om de gezondheid van rokers en niet rokers gaat, maar ook om het milieu. Ook dit heeft te lijden onder gedumpte peuken, met als gevolg dat het heel wat werk vraagt aan de parkbeheerders om het netjes en peuk vrij te houden. En dan spreken we nog niet van het totale kostenplaatje wat roken kost aan de gemeenschap.

Na de zomerperiode, waarschijnlijk ergens september gaan we dit project evalueren, maar ik ben er redelijk goed van overtuigd dat het zal lukken” besluit Jan De Haes.

Ik vind het een heel goed idee” vertelt Kinderburgemeester Jaan Roelens Doe het vooral niet in de buurt van kinderen. Na zijn korte oproep naar de volwassenen toe, mocht Jaan (10) in bijzijn van Jan De Haes en Marc Michils het eerste infobord aan de speeltuin ter hoogte van Brasserie Vrijbroekhof officieel onthullen. Direct erna blies hij samen met o.a Barbara Pardon (Vrijbroekpark), Jan De Haes, Marc Michils en andere kinderen, met de hulp van zeepbellen, symbolisch de sigarettenrook weg uit het park.

Misschien is het voor sommigen een maatregel te veel, maar het tijdperk van de Marlboro cowboy, waar je dan pas een macho man was als je rookte, lijkt nu toch wel echt op zijn einde te lopen.

Meer info op www.generatierookvrij.be

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *