Indische Gemeenschap uit Mechelen viert Festival of Colors of Holi

Indische gemeenschap uit Mechelen viert Holi

Evenementen Kunst en Cultuur Samenleving

Holi Festival of Colors brengt culturen samen

Holi-Phagwa of kortweg ‘Holi’ werd zondag voor de eerste keer door de Indische gemeenschap Mechelen gevierd op de Veemarkt. Hier nog bescheiden, maar in India een van de grootste feesten. De 1ste editie Holi Festival of Colors mocht dan ook tellen op heel wat belangstelling.

Indische gemeenschap uit Mechelen viert ‘Holi’ of ‘Festival of Colors
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Met het Holi-festival verwelkomen wij de lente” zegt Robin Bansal als organisator van het Holi Festival of Colors. “Het is de eerste keer dat wij dit organiseren in Mechelen. Het is de hoogste tijd dat we onze Indische gemeenschap samen brengen met de Belgische bevolking.”

Indische gemeenschap viert lente op Veemarkt

In India wordt de overgang van winter naar lente gevierd in de maand maart. Hier in België doen ze dat bewust in april omdat het dan al warmere temperaturen zijn. En ze hadden geluk, het was wat frisjes maar de zon kwam meermaals achter de wolken vandaan.

Indische gemeenschap Mechelen viert Holi’ op de Veemarkt
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Met 2000 Indiërs die in onze stad wonen kunnen we toch wel spreken van een beduidend grote gemeenschap. Het grootste deel van deze mensen is tewerkgesteld in de IT-business. Toch wel opvallend dat er weinig mensen zich tot nog toe geroepen voelen om een handelszaak in de stad te openen.

Liefde voor iedereen met gekleurd verfpoeder

Intussen woedde het feest op de Veemarkt volop. Dj’s draaiden de typische Bollywood muziek waar zowel de Indians als de Mechelaars gezellig zij aan zij, meestal in cirkels, dansten. De naam Holi Festival of Colors is een uitbundig feest waar jong en oud volledig uit de bol gaan. Het was in ieder geval uitkijken naar het felgekleurde verfpoeder dat gretig werd uitgestrooid boven de dansende menigte. Voor ons ongewoon maar voor hen een must om iedereen onder te dompelen in alle kleuren van de regenboog, waarmee men de liefde voor elkaar wil benadrukken.

‘Festival of Colors’ in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best
Holi feest in stad Mechelen
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best

Het lentefeest, waar we als Mechelaars het voorbije weekend kennis hebben kunnen mee maken, is eigenlijk een mix van het feest van de overwinning van het goede op het kwade, én een Nieuwjaarsfeest. Voor de hindoekalender gebeurt dit op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna. Volgens Wikipedia zijn Bastantpanchami, Shivaratri, Holikadahan en Holi, hindoe-gedenkdagen in het hindoeïstische jaargetijde Basant.

Mechelaars proeven Indische gerechten

Op Holi Mechelen werd niet alleen gedanst maar ook flink geproefd van Indische smaakmakers klaargemaakt in de grote tent door het Indisch restaurant Annpurna uit Antwerpen. Ik proefde Dosa, een vegetarisch gerecht, redelijk pikant maar zeer lekker klaargemaakt. Vergelijk het zo’n beetje met een pannenkoek gevuld met langkorrel rijst, linzen, pepers, mosterd, zwarte kikkererwten, … euh, ik ga het hele recept hier niet neerpennen, maar het was uitmuntend lekker.

Indische gerechten op Festival of Colors
Foto verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wat mij betreft mag het Holi Festival of Colors volgend jaar herhaald worden. Iedereen werd hartelijk verwelkomd, en dansten als vrienden onder elkaar. De mensen waar ik mee praatte waren super vriendelijk en deelden hun geluk maar al te graag met ons, Mechelaars.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *