Augstijnenstraat Mechelen heraangelegd

Augustijnenstraat ingehuldigd na heraanleg

Economie Openbare Werken

Augustijnenstraat is nu idyllisch plekje in de stad

De heraanleg van de Augustijnenstraat en Sint-Pietersberg en kruispunten ‘t Vlietje en Leegheid loopt op zijn einde. De stad Mechelen heeft voor de officiële inhuldiging buurtbewoners uitgenodigd op een receptie ter plaatse.

Agustijnenstraat in hartje Mechelen is heraangelegd
Foto verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het is een heel mooie straat geworden” zegt een tevreden burgemeester Bart Somers. “Er is meer groen, een fontein, een ontmoetingsplein, meer ruimte voor fietsers, betere voetpaden en evenveel ruimte voor auto’s. Het is een ontwerp dat heel mooi is uitgevoerd. Na acht jaar burgemeester heb ik nog nooit zoveel positieve reacties gekregen van de omwonenden” (Meer interview op de video onderaan dit artikel)

Heel wat omwonenden gaven gehoor aan de uitnodiging om samen met hun burgemeester, schepenen, … en werkmannen een glaasje te klinken op het eindresultaat van hun Augustijnenstraat. Daar de rijweg nog drie weken moet uitharden is verkeer alsnog niet toegelaten tot vrijdag 12 april 2019. Vanaf dan wordt de straat terug opengesteld voor alle verkeer.

Augustijnenstraat stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Arbeiders krijgen applaus voor hun mooie werk

Het project dat begon in augustus vorig jaar omvatte de heraanleg van twee woonstraten in het centrum van Mechelen. In de Augustijnenstraat is ook het rioleringsstelsel vernieuwd. Zowel bij het stadsbestuur als bij de omwonenden kreeg ik te horen dat de aannemer Houwelyckx Wegenbouw en vooral de werkmannen een pluim verdienen voor hun zware maar goede werk dat ze perfect binnen de vooropgezette timing hebben afgewerkt. Ze kregen dan ook een verdiend applaus van de aanwezigen op de receptie. De vernieuwing heeft 1,6 miljoen euro gekost.

Arbeiders, aannemer en schepenen stad Mechelen openen heraangelegde Augstijnenstraat
Foto Verschueren Eddy (mechelen op zijn Best)

Augustijnenstraat heeft nieuwe uitstraling

Het materiaal van de nieuwe straten is conform heel wat andere straten in de binnenstad. Gezaagde mozaïekkeien voor zowel de rijbaan, de goten, parkeerstroken en het voetpad en bij de overgang naar het voetpad een boordsteen van blauwe steen. “Gezaagde kasseien zijn een bewuste keuze voor alle nieuwe straten in het centrum”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen. “Ze verhogen het rijcomfort voor fietsers en passen ook op esthetisch vlak in het totaalplaatje van onze stad.

Waterpartij aan gerenoveerde Augustijnenstraat te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Als ik door de vernieuwde straten wandel is het echt wel een serieuze metamorfose die de Augustijnenstraat en aanpalende straten hebben ondergaan. Sint-Pietersberg is nu een idyllisch plekje waar mensen op de boordstenen, her en der bekleed met roodkleurig mahoniehout, elkaar kunnen ontmoeten. Op korte afstanden zijn er bomen geplant en komen er kortelings nog fietsstallingen bij.

Kleurrijke fontein laat vliet herleven

Op het kruispunt aan ‘t Vlietje bevindt zich nu een fontein met lichtelementen die met regelmaat wisselen van kleur. “Historisch gezien was er vroeger een vlietje dat liep van Muntstraat tot Berthoudersplein. Omdat we deze niet konden openleggen, hebben we beslist de vliet symbolisch een plek te geven in deze straat. Om het helemaal af te maken zie je op de grond een ‘druppelmotief’ in vlietbeton die de oude stad met zijn vlieten laat herleven” aldus schepen Patrick Princen. (Meer interview op de video onderaan dit artikel)

Van zodra de rijweg opengesteld kan worden voor het verkeer zullen de paaltjes in de Rik Woutersstraat en op de Sint-Pietersberg ter hoogte van de Veemarkt terug geplaatst worden.

De omwonenden hebben heel wat begrip getoond tijdens de werken, en daarvoor werden ze tijdens een toespraak zowel door Patrick Princen als Bart Somers bedankt voor begrip en geduld.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *