De Plezante Wandeling doorheen stad Mechelen

De Plezante Wandeling blijft hoge toppen scoren

Toerisme Vrije tijd

Ferre en Rudi gidsen toeristen plezant door de stad

25 jaar De Plezante Wandeling doorheen het historische stadscentrum van Mechelen, dat verdient zeker aandacht. In de volksmond zeggen ze ‘never change a winning team’, (sorry voor het engels) en dat is voor stadsgidsen Ferre Uytterhoeven en Rudi De Mets zeker van toepassing. Ik wou als Mechelaar en blogger eindelijk te weten komen wat die twee Mechelse gidsen, soms met een hoek af, allemaal uit hun mouw schudden op ‘de plezante wandeling’.

Stadsgidsen Ferre Uytterhoeven en Rudi De Mets op de Plezante Wandeling
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ferre en Rudi hadden met 40 Vlaamse toeristen afgesproken, ‘oef was het andersoem ?, aan het standbeeld van ‘Opsinjoor’. Ja sorry, maar met Ferre en Rudi moet je in het Mechels klappen, en dan durf ik zo nu en dan het algemeen beschaafd nederlands en ons Mechels dialect al wel is door elkaar slaan. Om de twee kanjers van stadsgidsen nog snel aan een interview te onderwerpen had ik met hen iets vroeger ter plekke afgesproken. Ik was vijf minuten later, maar dat is nog geen ‘Mechels uur’ want dan spreken we van een kwartier te laat.

Is Mechelen en niet Brugge het Venetië van het noorden ?

Goed, alvorens de twee en een half uur durende wandeling van 1.5 km aan te vangen, krijgen we voor de goede orde enkele instructies mee. Een ‘groene kaft’ betekent ‘groen licht’ en ‘volgen’, een ‘rode kaft’ is dan weer ‘rood licht’ en ‘stoppen’, hiermee verwijzend naar het ontbreken van ‘verkierslichte in ‘t stad.

De Plezante Wandeling doorheen stad Mechelen
De Plezante Wandeling is een publiekstrekker in stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ze nemen ons mee naar het stadhuis, en verwijzen naar ‘twee koppekes’ aan de voorgevel. Misschien hebben ze het wel over zichzelf, wie zal het zeggen ? Of wat dacht je van een muzikaal intermezzo ‘Zemme Margrietje oep zou gezet, weg van heur pleuts oep de Grote Met,…’  als ode aan ons ‘Margriet’.

Is Mechelen en niet Brugge het Venetië van het Noorden ? Ferre en Rudi bewijzen het op hun manier. Ja, eigenlijk klopt hun theorie toch wel een beetje.

Ludieke groepswandeling met tussenstop in Mechels Café

Ferre is sinds 1979 gids in onze stad, Rudi sinds 1982, we kunnen dus met zekerheid stellen dat Mechelen voor hun nog weinig geheimen heeft. 25 jaar geleden hebben deze twee olijke gidsen ‘De Plezante Wandeling’ boven de doopvont gehouden. Uitgeblust zijn deze twee maneblussers zeker niet. Hun ludieke tocht met fratsen, typisch Mechelse liedjes, zo nu en dan een dansje (van de koude), kwinkslagen naar Mechelse politiek, maar ook serieuze momenten, wordt nog wekelijks geboekt. Zit je met veel vragen over de geschiedenis van Mechelen, en wil je grappige antwoorden, dan krijg je die hier zeker.

De Plezante Wandeling op café in Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Bij de tussenstop die telkens plaats heeft in een horeca café in de buurt van de Vismarkt, maak ik met hen aan de toog een korte babbel. Een Maneblusser of Gouden Carolus, een koffie, … is inbegrepen in ‘De Plezante Wandeling’. Even een rustmoment zeggen ze, op adem komen. Ja, het zijn ook niet meer de jongsten, maar al bij al nog jong van geest. “Ook de mensen die mee wandelen moeten al is naar de wc of krijgen dorst” krijg ik te horen.

Zelfs Limburgers verstaan Mechels dialect

Rudi en Ferre zijn doorwinterde gidsen die, al is het voor 99.9 % ‘oep z’n Mechels klappen’, het Mechelen van destijds en vandaag op een lichtvoetige manier weten over te brengen. Is het dialect een taalbarrière, helemaal niet zeggen ze, “zelfs Limburgers verstaan ons”.

Mechels dialect dat iedereen verstaat op De Plezante Wandeling
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ze zijn duidelijk prettig gestoord. op elkaar ingespeeld. Toch moet je niet bang zijn dat ‘De Plezante Wandeling’ jaar in jaar uit een herhaling is. Helemaal niet, want een duidelijk script hebben ze niet. “Het is allemaal afhankelijk van welke mensen meestappen. We passen ons aan, ook aan de actualiteit van vandaag, die nemen we graag mee, maar het moet plezant blijven en met respect voor iedereen.

We zetten ons uitstapje verder richting Melaan, naar het Aartsbisschoppelijk Paleis en eindigen aan de voet van de Sint-Romboutskathedraal. Hier nemen Rudi en Ferre afscheid van hun beste publiek van vandaag. Ja, haha die mannen toch, we waren de eersten en enigen vandaag. Grapjassen !

Een gezellig dagje uit !

Wil je meer weten, en inspiratie opdoen voor een gezellig dagje uit naar Mechelen, kijk dan naar de video impressie inclusief interviews.

Wie ‘De Plezante Wandeling’, die ik ten zeerste kan aanraden, wil meelopen, kan deze reserveren bij Rudi De Mets : 0477/618788 of rudi.demets@telenet.be  

Let wel, enkel groepen van +/- 20 tot 50 personen worden toegelaten. Ook kinderen zijn welkom. Uitzonderlijk kan je op 3 juni 2019 ook individueel deelnemen. Afspraak stipt om 19.00 uur aan ‘Opsinjoorke’ voor het stadhuis. Reserveren bij Rudi De Mets : 0477/618788 of rudi.demets@telenet.be

Toeristen ontdekken De Plezante Wandeling doorheen stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Prijs per persoon 9 € drankje inbegrepen.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *