De editie met als centraal thema ‘duurzaamheid’ ging zondagochtend van start in het ochtendgrijs. Ondanks die mistige start werd het toch nog een warme nazomerdag. Na de virtuele en hybride edities van de voorgaande coronajaren, zetten lokale organisatoren terug maximaal in op vrij toegankelijke activiteiten zonder reservatie. Ideaal voor wie er last minute spontaan op uit wil trekken.
350.000 bezoekers Open Monumentendag 2022
Wat reeds duidelijk werd aan de reservaties vooraf, zette zich ook door in de opkomst op de dag zelf. “Er was heel veel volk op de been, met dank aan het mooie weer maar vooral dankzij het grote aanbod van interessante activiteiten, zo’n 800 in totaal over heel Vlaanderen. We merken ook dat bezoekers het fijn vinden dat het spontane karakter van dit evenement is teruggekeerd, na twee edities die werden beïnvloed door corona. De duizenden erfgoedprofessionals en vrijwilligers gaven opnieuw het beste van zichzelf.” – Griet Langbeen, Coördinator Open Monumentendag (Herita)
“350 000 mensen die op pad gaan om het erfgoed in hun buurt of stad te bezoeken. Het voelt goed dat er zo een groot draagvlak is in Vlaanderen voor onze monumenten en landschappen. Iets waar we blijvend aan moeten werken.” – Matthias Francken (Directeur Herita)
Het spontane karakter van Open Monumentendag is teruggekeerd
Open Monumentendag is het grootste culturele evenement dat ieder jaar in september over heel Europa wordt gevierd. Samen met de Europese lidstaten wordt een thema vastgelegd waar alle deelnemende landen rond werken. In 2022 staat duurzaamheid centraal, een actueel thema binnen de erfgoedsector. Verschillende deelaspecten worden vandaag belicht: restauratie & herbestemming, omgeving, circulariteit en gemeenschapsvorming via vrijwilligerswerking.
“Erfgoed gaat in zijn essentie over het zorg dragen voor onze leefomgeving, onze monumenten en landschappen, groot en klein. Zorg dragen voor erfgoed, komt echter niet vanzelf. In heel Vlaanderen zetten duizenden vrijwilligers zich in om het erfgoed in hun buurt te onderhouden, te herstellen of open te stellen voor het publiek. Zonder hun inzet, zouden we heel wat minder erfenis hebben om na te laten aan onze kinderen.” – Matthias Francken, directeur Herita.
“Vandaag is de feestdag van ons erfgoed, maar ook van de vele vrijwilligers. Zij laten onze monumenten leven en zorgen ervoor dat de verhalen van ons rijk Vlaams verleden doorgegeven worden.” – Matthias Diependaele, Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed.
Aartsbisschoppelijk Paleis grote publiekstrekker
Het Aartsbisschoppelijk Paleis in gaststad Mechelen mocht niet minder dan 5.400 bezoekers verwelkomen. “We hebben vandaag héél veel volk mogen ontvangen. We zijn heel blij dat er zoveel belangstelling is en dat we de vooruitgang van de restauratiewerken konden tonen aan het grote publiek. Het was ook druk in onze stiltetuin, waar veel mensen genoten van een momentje van rust en contemplatie met dit mooie weer.” vertelt Jurgen Klinckaert, diensthoofd gebouwen Aartsbisdom Mechelen-Brussel
Dat het overal druk was in Mechelen was te merken aan de soms lange wachttijden om een locatie te bezoeken. Zo was het ook erg druk aan de Predikherenkerk en de bibliotheek. Ondanks dat het gebouw ‘Het Zegel’ helemaal gestript is kwamen toch veel bezoekers een glimp opvangen van de vroeger zegeldrukkerij van de Post.
Majestueuze meesterwoning
Net tegenover het stadhuis bezocht ik de grandeur van Meesterwoning De Beitel, de Passer, ‘t Penseel. De majestueuze woning werd ontworpen in 1902 door Mechels stadsarchitect Philippe van Boxmeer. De imposante façade staat momenteel in de steigers. Het interieur weerspiegelt volop materiële rijkdom. het trappenhuis wordt bovenaan verlicht door een prachtig glasraam in art-nouveaustijl. Het pronkstuk van het salon in neorococostijl is een sierlijke schouw.
In 1983 openden de broers Erik en Walter D’Hoogh een restaurant in dit mooie huis. Het was een culinaire referentie in Mechelen dat snel een Michelinster mocht op zijn naam schrijven. Momenteel wordt er volop gewerkt aan een nieuwe invulling.
Mechelen gaststad Open Monumentendag
Open Monumentendag was in Vlaanderen ongetwijfeld een succes. Ook Mechelen als historische gaststad kijkt tevreden terug naar dit evenement waar erfgoed een belangrijke meerwaarde is voor de stad.
Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper) en Herita (Open Monumentendag)