Amarikaanse veggie burger

11de editie De Langste Veggietafel Mechelen

Culinair Evenementen

De eerste editie van De Langste Veggietafel in Mechelen werd in 2010 georganiseerd. Vandaag toont de 11de editie dat dit festijn uitgegroeid is tot een vaste waarde in de Mechelse evenementenkalender. De Langste Veggietafel is een vegetarische en afvalarme picknick op de Grote Markt georganiseerd door EVA Mechelen ondersteund door de stad Mechelen. Enkele honderden mensen genoten van een gezellige en lekkere vegetarische picknick of kochten iets aan een van de standjes.

EVA-vrijwilligers op De Langste Veggietafel Mechelen
EVA-vrijwilligers op De Langste Veggietafel Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)

De geslaagde formule blijft groeien

Vorig jaar en dit jaar vond het event plaats op woensdag en niet op donderdag Veggiedag. Op zich geen probleem want het blijkt een geslaagde formule, en door deze wijziging kunnen we stellen dat er een extra veggiedag voor de Maneblussers is bijgekomen. De groep trouwe fans die ieder jaar afzakken naar de Grote Markt blijft ook groeien. Zelfs de donkere wolken en regendruppels hield hen woensdag niet tegen om gezellig samen te picknicken op het mooiste plein van Vlaanderen. De eettafels op het marktplein bleven grotendeels leeg door de lichte regen, maar in de grote tent was het eens zo gezellig.

Vegan eetstanden op De Langste Veggietafel Mechelen 2022
Vegan eetstanden op De Langste Veggietafel Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy

Vegan Wereldkeuken

Aan de 9 eetstanden van o.a Asyrische, Oost-Europese, Europese keuken en Amerikaanse burger werden de schotels als take-away opgehaald en in alle gezelligheid verorberd in de tent. Bij Funky Jungle, Kato Gâteaux, VeGuru, @cristina’s kitchen, KABAS, Change all vegan en Beans & Greens Catering was het op momenten druk. Vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkel Mechelen stonden klaar om heerlijke drankjes te serveren. Muzikaal werd het event opgeluisterd door Katie Siren met zang en piano.

Vegan Wereldkeuken en Europese keuken
Vegan Wereldkeuken en Europese keuken
Foto Verschueren Eddy
Amarikaanse veggie burger
Amerikaanse veggie burger op De Langste Veggietafel Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Oxfam Wereldwinkel Mechelen op De Langste Veggietafel
Oxfam Wereldwinkel Mechelen op De Langste Veggietafel

Flexitariërs blijven groeien

De Langste Veggietafel heeft uiteraard ook een doel en dat is in Vlaanderen mensen warm maken om vlees en vis voor minstens 1 dag per week uit het menu te schrappen. En dit blijkt succes te hebben. Zelf ben ik er meer en meer van overtuigd geraakt dat vegetarische alternatieven best lekker kunnen zijn. Het gaat zelfs zover dat vegetarische producten de smaak van vlees of vis evenaren.

Het aantal flexitariërs, mensen die vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen eten blijft stijgen” vertelt Melissa Hodza als vrijwilliger bij EVA vzw. 

Veggie en plantaardige producten in de winkelrekken

Steeds meer voedingszaken, winkelketens en horecagelegenheden springen mee op de trein. Het assortiment vegetarische producten wordt uitgebreid en krijgen een meer prominente plaats in de winkelrekken.

“Het aanbod is de laatste jaren erg gestegen” zegt Melissa “Niet enkel de veggie producten maar echt volledig plantaardige producten ook. En daar zijn wij heel tevreden mee

Vegan taarten bij Kato Gateaux
Vegan taarten bij Kato Gateaux
Foto Verschueren Eddy

De Langste Veggietafel een sociale ontmoetingsplaats

Ook in 2022 werd een wedstrijd georganiseerd. Bezoekers die een bord en bestek (geen wegwerp) van thuis uit meebrachten, ontvingen een lot bij de Eva-Mechelen stand. De afvalarme winnaar met lotnummer 122 mag een bon van 25 euro van @katogateaux in ontvangst nemen.

Kinderanimatie Circolito Mechelen
Kinderanimatie Circolito Mechelen
Foto Verschueren Eddy

De Langste Veggietafel mag ik gerust omschrijven als een sociaal gebeuren. Het brengt mensen samen waar ook de kleinsten niet vergeten worden. De kinderanimatie werd door het Mechelse Circolito op poten gezet. Onder begeleiding door ervaren lesgevers en enthousiaste assistenten konden kinderen op een plezante, ongedwongen en pedagogisch verantwoorde manier circussen.

Laten we samen hopen dat de 12de editie onder een blauwe hemel mag plaatsvinden want met De Langste Veggietafel zorgen we als Mechelaars samen voor een beter milieu, gezonder en diervriendelijke wereld.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor.
#evamechelen #whatveganseat #2800mechelen #2800vegan #langsteveggietafel #funkyjungle #kabas #beansgreenszemst #veguru #katogateaux #changeallvegan #BiteBack #proveg #cristinaskitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *