Autovrije zondag Mechelen 2022

Theater en Sport op Autovrije zondag

Evenementen Toerisme

Geen volkstoeloop in Mechelen om de zomer af te sluiten

Het voorbije weekend pakten donkere wolken zich samen boven Mechelen. Spijtig want met Autovrije zondag en Ottertrotter moest het een groot feest worden als afsluiter van de lange hete zomer.
#autovrijezondag #mechelen #kinderanimatie

Autovrije zondag Mechelen 2022
Animatie en info op Autovrije zondag Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy

Gelukkig dreven de regenbuien onze stad voorbij en kwamen de Mechelaars op zondagnamiddag afgezakt naar het stadscentrum. Ottertrotter heb ik deze keer aan mij laten voorbijgaan. Maar beloofd, volgend jaar kom ik zeker af ! Of dat terug in de Kruidtuin zal zijn, of dat het festival terugkeert naar het Tivolipark, daar lopen de meningen bij de Maneblussers nog ver uit elkaar. 

Een grote volkstoeloop was het zeker niet, maar als het voor de organisatie goed was, dan voor mij ook. Vooral voor de kinderen was deze dag zonder auto’s een extra troef om vrij en veilig rond te lopen van de Veemarkt naar de Grote Markt en van de Bruul naar de Kruidtuin. Als ik terugkijk naar de edities van Autovrije zondag voor corona, dan was deze eentje waar met de ‘schaar’ deftig in gesnoeid was. Was het daarom minder goed ? Neen, helemaal niet. 

Autovrije zondag Mechelen 2022
Oude volksspelen op Autovrije zondag Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy

Kermisvolk 

De Grote Markt was een schouwspel van buitengewone kermis installaties en straattheater. Het gezelschap Carnivale ‘de Machinerie’ katapulteerde ons terug naar een ver verleden. Kermistoestellen werden niet met machines maar met menskracht aangedreven. Een carrousel met een grote emmer, een slede, een grote houten vogel, … werden met een prachtig houten stuurrad aan het draaien gebracht. 

Autovrije zondag Mechelen 2022
de Machinerie kermis op Autovrije zondag Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy
Autovrije zondag Mechelen 2022
Reuze schildpadden op Autovrije zondag Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy
Autovrije zondag Mechelen 2022
de Macinerie kermis Autovrije zondag Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy

Les Tortues Géantes des GalApagos Ooit waren ze met duizenden,deze geweldige reuzen… De allerkleinsten beklommen maar al te graag de rug van deze logge planteneters. Traag, trager, traagst … aan de finish. Dat was afhankelijk van de trapsnelheid van mama of papa op de ‘velocipede’, een fiets met een groot voor- en klein achterwiel, 

Op ieder moment van de namiddag zag ik een lange wachtrij aan de haltes van de gocarttrein. Steevast is dit een publiekstrekker die bezoekers op een makkelijke, maar leuke manier van de Veemarkt naar de Kruidtuin pendelt. Beeldend theater DE MAAN was ook op dit evenement heel zichtbaar aanwezig. Deze keer met drie hele grote hoofden met klein mensenlijf. Al wandelend door het parcours speelden ze hele korte scènes.

Autovrije zondag Mechelen 2022
De Gocarttrein pendelt bezoekers Autovrije zondag Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy

Reizend theater

Aangekomen aan de Botermarkt en de Bruul werd mijn belangstelling gewekt rond een woonwagen theater. Aangename live muziek weerklonk over het plein bij de Koolvliet. Bij het reizend speeltheater, Kip Van Troje, werden kapsels ecologisch opgefleurd om er nog vrolijker, nog liever en nog mooier uit te zien. Liefhebbers van tattoo’s werden gastvrij ontvangen in de caravan waar een tijdelijke niet toxische tattoo met airbrush op de arm werd aangebracht.

Reizend theater op Autovrije Zondag 2022
Foto Verschueren Eddy
BMX-demonstratie en initiatie Autovrije zondag Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy

Sportief speelplezier op de Veemarkt

De Veemarkt, deze was omgevormd tot een BMX parcours met bijhorende BMX show en Skateramp. Kinderen en jongeren toonden aan de mobiele skate-elementen maar al te graag hun skills aan de toeschouwers. Wie zelf op een skateboard wou staan werd door ervaren rotten op weg geholpen. Voor de durvers werd een 9 meter hoge klimwand gebouwd waar met de hulp van professionele begeleiding de eerste stappen tot boven en het abseilen werd aangeleerd. Iets minder sportievelingen werden verwacht bij de gekke fietsen.

Uiteraard viel er nog veel meer te beleven op Autovrije Zondag. Denk maar aan het gratis graveren van je fiets door de Gemeeenschapswachten of samen met onbekenden op stap gaan door de binnenstad van Mechelen. Aan de Post werden ten voordele van Kom Op Tegen Kanker plantjes verkocht en was er informatie te verkrijgen over deelmobiliteit, elektrische fietsen, … Dat Mechelaars met een hoofd vol vragen zitten over de heraanleg van De Vesten, dat zullen ze geweten hebben bij de infostand van de stad. Veel, heel veel Mechelaars toonden belangstelling om te weten te komen hoe de vork nu eigenlijk aan de steel zit.

Was jij erbij, laat uw mening over dit evenement dan zeker horen. Schrijf uw reactie bij de commentaren onderaan dit artikel, of bereik nog meer mensen via mijn sociale media als Facebook en YouTube. Mis zeker volgende week de korte videoreportage niet. Abonneer je hier gratis op mijn videokanaal Traveltopper. Het is een kleine moeite en je doet er me een groot plezier mee. Bedankt om te lezen en te kijken.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *