Zomerkermis Mechelen: Pret voor Jong en Oud!

Evenementen Kinderen Samenleving Toerisme

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat de Zomerkermis van Mechelen onder snoeihete temperaturen van 30 graden weer geopend is! Van woensdag 26 juni tot en met donderdag 11 juli vult de Grote Markt zich met kleurrijke attracties, vrolijke muziek en heerlijke kermislekkernijen.
Lees verder onder de foto’s

Zomerkermis 2024 in stad Mechelen is van start
Zomerkermis 2024 in stad Mechelen is van start
Foto Verschueren Eddy
Zwieren en zwaaien op de Zomeremis van de Belgische stad Mechelen
Zwieren en zwaaien op de Zomeremis van de Belgische stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Een kermis vol traditie

De traditie van de Mechelse Zomerkermis of De Foor gaat al eeuwen terug. Oorspronkelijk was de kermis zelfs gekoppeld aan de feestdag van Sint-Rumoldus, de patroonheilige van de stad. Tegenwoordig is de kermis vooral een moment van plezier en samenzijn voor jong en oud.

Attracties voor iedereen

Met meer dan 30 attracties verspreid over de Grote Markt, Schoenmarkt en voor het postkantoor, is er voor ieder wat wils. Durfals kunnen de adrenaline de vrije loop laten in de spectaculaire zweefmolen waar je met een 5G-kracht zo meer evenjes 65 meter de lucht wordt ingeslingerd. Voor de kleintjes is er een nostalgische kindermolen en een waar paradijs aan spelkraampjes. En wie liever met beide benen op de grond blijft, kan zich vermaken met klassiekers als het schietkraam of een gokje wagen in het Lunapark met spelautomaten. Lees verder onder de foto’s

De Zomerkermis strijkt neer op de Grote Markt van de Vlaamse stad Mechelen
De Zomerkermis strijkt neer op de Grote Markt van de Vlaamse stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Zwieren en zwaaien op de Zomeremis van de Belgische stad Mechelen
Zwieren en zwaaien op de Zomeremis van de Belgische stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy
65 meter in de lucht geslingerd worden met de Booster op de Zomerkermis van Mechelen
65 meter in de lucht geslingerd worden met de Booster
op de Zomerkermis van Mechelen
Foto Verschueren Eddy
De Booster zwiert je aan 5G-kracht 65 meter de lucht in op de Zomerkemis van Mechelen
De Booster zwiert je aan 5G-kracht 65 meter de lucht in
op de Zomerkemis van Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Is de Smoutebol nu uit Nederland of België ?

De smoutebol, ook wel oliebol genoemd in Nederland, is een ware traktatie op de kermis in zowel Nederland als België. De herkomst van deze lekkernij is onbekend, met theorieën over Germaanse, middeleeuwse, Sefardische of Nederlandse oorsprong.

De eerste schriftelijke vermelding van “smoutebollen” dateert van 1667 in Nederland. Echter, door de eeuwenlange gedeelde culturele en culinaire banden tussen Nederland en Vlaanderen is het moeilijk te bepalen waar de smoutebol precies is ontstaan. Vandaag de dag is de smoutebol een onmiskenbaar onderdeel van de feestcultuur in zowel Nederland als Vlaanderen. De bereiding en smaak zijn in beide landen nagenoeg identiek.

Smoutebollen op de Zomerkermis van de stad Mechelen
Smoutebollen op de Zomerkermis van de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Dus, of de smoutebol nu een Nederlandse of Belgische ‘uitvinding’ is, is een kwestie van interpretatie. De smoutebol is onlosmakelijk verbonden met de gedeelde tradities en geschiedenis van beide landen.

Geniet dus zeker van een smoutebol tijdens je bezoek aan de Mechelse Zomerkermis, ongeacht of je het nu een Nederlands of Belgisch gebakje beschouwt!

Extra informatie over kermissen:

Wist u dat er in België elk jaar meer dan 200 kermissen plaatsvinden? De kermiscultuur is dan ook een belangrijk onderdeel van de Belgische identiteit. De kermis is meer dan alleen attracties en spelkraampjes; het is een plaats waar mensen samenkomen, plezier maken en herinneringen creëren.

Vlaamse Kermis 1534-1593
Foto Snijders Rockoxhuis

De kermissen in Vlaanderen zijn doorgaans groter en uitbundiger dan die in Wallonië. Dit komt mede doordat de kermiscultuur in Vlaanderen nauw verbonden is met de katholieke traditie. De kermis was oorspronkelijk een religieus feest ter ere van de patroonheilige van een dorp of stad. Na verloop van tijd is de religieuze connotatie verdwenen, maar de kermis is gebleven als een moment van pure feestelijkheid.

De Zomerkermis van Mechelen is kleinschalig maar een populaire kermis in Vlaanderen. Elk jaar trekt de kermis duizenden bezoekers. Dus als u op zoek bent naar een leuk en onvergetelijk uitje, dan is de Zomerkermis van Mechelen zeker een bezoek

Terugkijk op Kermis uit vervlogen tijden in Mechelen
Foto Beeldbank Mechelen

Extra feestelijke dagen

Naast de kermisattracties zijn er tijdens de Zomerkermis ook diverse extra activiteiten. Op donderdag 27 juni is er een prikkelarm moment tussen 13 en 15 uur, waarbij de muziek en verlichting gedempt worden. Woensdag 3 juli is het Kids Day met de vrolijke Coco Parade. En op woensdag 10 juli is het familiedag met leuke kortingen op de attracties. De laatste dag van de kermis, 11 juli, staat in het teken van tekenfilmfiguren.

Terugblik Zomermies Mechelen 2023
Video Traveltopper (Verschueren Eddy)

Gezelligheid troef

De Zomerkermis is niet alleen een plaats voor avontuur en spel, maar ook voor gezelligheid. Geniet van een hapje en drankje op een van de terrassen rond de Grote Markt, terwijl u de bedrijvigheid op de kermis aanschouwt. Of strijk neer in een van de vele cafés in de omgeving en laat u meeslepen door de kermissfeer.

Feest en Plezier op de Mechelse Zomerkermis 2024
Feest en Plezier op de Mechelse Zomerkermis 2024
Foto Verschueren Eddy

Praktische informatie:

 • Data: Woensdag 26 juni tot en met donderdag 11 juli 2024
 • Locatie: Grote Markt, Schoenmarkt en omgeving
 • Openingstijden:
  • Weekdagen: 14.00 – 22.00 uur
  • Bij mooi weer: mogelijk eerdere opening
  • Sluiting attracties: uiterlijk 23.00 uur
 • Extra activiteiten:
  • Donderdag 27 juni: Prikkelarm moment (13.00 – 15.00 uur)
  • Woensdag 3 juli: Kids Day met Coco Parade
  • Woensdag 10 juli: Familiedag met kortingen
  • Donderdag 11 juli: Bezoek van tekenfilmfiguren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *