Het Kindvriendelijke Label 2024 werd uitgereikt aan de Vlaamse stad Mechelen

Mechelen triomfeert met kindvriendelijk label

Kinderen

Mechelen behaalt glansrijk kindvriendelijk label voor 2024

Mechelen heeft opnieuw het felbegeerde kindvriendelijk label verworven tijdens een ceremonie in Beveren. De stad aan de Dijle ontving lovende woorden van de jury, die hun besluit baseerde op een gedegen portfolio en een diepgaand jurygesprek.

De Vlaamse stad Mechelen behaalt met glans het kinvriendelijke label voor 2024
De Vlaamse stad Mechelen behaalt met glans het kinvriendelijke label tot 2030

Motivatie om dagelijks in te zetten op de jeugd

Het label, dat nu opnieuw voor zes jaar geldig is, onderstreept Mechelen’s toewijding om niet alleen vóór kinderen en jongeren, maar vooral mét hen te werken aan een leefbare stad. Jeugdschepen Abdrahman Labsir nam het label in ontvangst uit handen van Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, die Mechelen prees voor hun enthousiasme en vastberadenheid.

Dit label is niet slechts een erkenning, maar een motivatie om ons dagelijks in te zetten voor de jeugd”, aldus Labsir. “Het bevestigt onze stadsgedragen aanpak en onze voortdurende inspanningen om de participatie en het welzijn van kinderen en jongeren te bevorderen.”

Waar kinderen welkom zijn

Burgemeester Bart Somers benadrukte het belang van een kindvriendelijke stad als maatstaf voor levenskwaliteit en aantrekkelijkheid. “Waar kinderen zich welkom voelen, gedijt de hele gemeenschap. Dit label stimuleert ons om kinderen actief te betrekken bij stedelijke ontwikkelingen en hun stem serieus te nemen.

Het Kindvriendelijke Label 2024 werd uitgereikt aan de Vlaamse stad Mechelen
Het Kindvriendelijke Label werd in 2024 uitgereikt aan de Vlaamse stad Mechelen

Het traject naar het vernieuwde label begon met een grondige analyse en consultatie van Mechelse kinderen en jongeren. Drie prioritaire thema’s kwamen daarbij naar voren: vrije tijd, participatie en communicatie, en mentaal welbevinden. Het strategisch platform van Mechelen ontwikkelde op basis hiervan een concrete visie met doelstellingen die de leidraad vormen voor toekomstige projecten.

De stad organiseerde een feestelijke viering om het vernieuwde label te vieren, inclusief activiteiten voor alle medewerkers en hun kinderen. De nadruk lag op inclusiviteit en plezier, met symbolische handelingen zoals het ophangen van het labelplaatje voor het stadhuis en het vernieuwen van de stadsmascotte Rommy.

Kindriendelijk Label is behaald door de stad Mechelen
Kindriendelijk Label is behaald door de stad Mechelen

Mechelen kijkt nu vooruit, met de belofte om elke drie jaar de ervaringen en noden van kinderen en jongeren te evalueren via het 2800Beleeft-onderzoek. Zo blijft de stad afgestemd op de evoluerende behoeften van haar jongste inwoners, en blijft ze een toonbeeld van kindvriendelijkheid in Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *