Baby giraffe geboren in ZOO Planckendael

Bijzondere giraffengeboorte in ZOO Planckendael: Kordofangiraf Valeye verwelkomt haar eerste zoon

Dieren Geen categorie

De geboortegolf houdt aan in ZOO Planckendael: na de hyena’s, capibara’s, kamelen, moormaki’s, chacopekari’s en bongo’s, is nu de kritiek bedreigde kordofangiraff aan de beurt. Op dinsdag 2 juli beviel giraf Valeye van haar eerste zoon. “Met de hulp van grootmoeder Barbie ontpopt Valeye zich tot een zorgzame moeder. Fantastisch om te zien,” zegt verzorger Jolien, die de geboorte van dichtbij meemaakte. Bezoekers kunnen de kleine giraf al bewonderen in het Afrika-gedeelte van het dierenpark in Mechelen.

Baby giraffe geboren in ZOO Planckendael
Baby giraffe geboren in ZOO Planckendael
Foto Wout van den Broeck

Een Onvergetelijk Moment

Baby Giraffe en mama Valeye in ZOO Planckendael bij Mechelen
Baby Giraffe en mama Valeye in ZOO Planckendael bij Mechelen

Een onvergetelijk moment vond plaats in de stallen bij de savanne van ZOO Planckendael. Uit giraffenvrouw Valeye bungelden twee voorpootjes, gevolgd door een kopje, een lange nek, schouders en uiteindelijk het eerste jong van Valeye.

Een emotioneel moment waar we lang naar hebben uitgekeken, want de draagtijd bij giraffen duurt vijftien maanden,” vertelt Jolien. “Een giraffengeboorte is wonderlijk; de baby valt ongeveer twee meter naar beneden en staat snel daarna op zijn lange poten.

Wennen en Leren

Voor Valeye is het haar eerste kalfje, wat natuurlijk wennen is. “Ze reageerde verrast bij de geboorte en de eerste momenten verliepen anders dan bij ervaren moeders. In plaats van meteen naar het jong te gaan om het wakker te maken, bleef Valeye verbaasd toekijken. Ook vrouwtjesgiraf Rohaya, die nog geen jong heeft gehad, wist niet goed wat er gebeurde. Toen de ervaren giraffenvrouw Barbie zich over de houten wand boog om de kleine giraf schoon te likken, wist Valeye wat ze moest doen. De jonge moeder volgde het voorbeeld van Barbie perfect. Bij elke nieuwigheid kreeg ze bevestiging van de oudere dieren: goed bezig, Valeye!

Jolien vervolgt: “Valeye is zelf hier geboren in ZOO Planckendael bij haar mama Barbie, die in ZOO Antwerpen is geboren. Om Valeye nu zelf mama te zien worden onder het goedkeurend oog van oma Barbie, daar krijgen wij het warm van.” Dat de boreling een zoon is van kweekman Matombu, die eerder dit jaar plots overleed, maakt het extra bijzonder.

Groot Kleintje

Met het pasgeboren kalfje van Valeye gaat het prima. “De kleine jongen drinkt goed en past met zijn lengte van ongeveer twee meter mooi onder mama’s buik. Zijn ossicones, de ‘hoorns’ bovenop zijn hoofd, liggen nog zacht en plat, wat de bevalling voor de moeder makkelijker maakt. Hij stelt het prima in de warme stal, waar iedereen hem bij zijn mama kan bewonderen.

Mama Giraffe vertroetelt haar eerste zoon in ZOO Planckendael
Mama Giraffe vertroetelt haar eerste zoon in ZOO Planckendael

Als het weer het toelaat en mama Valeye het toestaat, zullen ze binnenkort met de hele kudde buiten op de savanne te zien zijn.

Mannelijke giraffen zoals dit “kleintje” kunnen tot 5,5 meter lang worden, terwijl vrouwtjes tot 4,5 meter groeien. Giraffen zijn de langste landdieren ter wereld en hebben slechts zeven nekwervels, net als mensen. Hun tong heeft unieke afmetingen: deze is wel 45 centimeter lang.

Naam met een Z

In 2024 krijgen alle dieren die in ZOO Planckendael geboren worden een naam met een Z. “We hebben met de verzorgers al enkele favoriete namen uitgekozen, maar onze fans op sociale media geven de eindbeslissing. Stemmen kan binnenkort op Instagram Stories.”

Kritiek Bedreigde Ondersoort

De kordofangiraf is een kritiek bedreigde ondersoort die het moeilijk heeft in de natuur. Ze komen voornamelijk voor in het Garamba Nationaal Park in het oosten van Congo, een gebied ongeveer even groot als Vlaanderen. Hier ondervinden ze problemen door oorlogen, stroperij en verlies van habitat. ZOO Planckendael zet zich in om deze bedreigde diersoort te behouden en neemt deel aan het Europese kweekprogramma voor deze giraffen.

Video Kleine Grote Giraffe in ZOO Planckendael

Foto’s Wout van den Broeck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *