Pasgeboren hyena pup in ZOO Planckendael bij Mechelen @Jonas Verhulst

Welkom kleine Hyena!

Dieren Parken en Tuinen

Moeder Luena bevalt van haar tweede worp

Op 28 maart 2024 beviel hyenamoeder Luena in ZOO Planckendael van haar tweede worp. Het kleintje, een sterke pup, is in Muizen bij #Mechelen geboren op haar favoriete schuilplek in de buurt van de vijver. Kleine hyena’s zijn zwart van kleur en worden geboren met geopende ogen en een volledig gebit. Ze zijn erg nieuwsgierig en bijten al stevig van zich af.

Geboorte van gevlekte hyena pup in ZOO Planckendael bij Mechelen @Jonas Verhulst
Geboorte van gevlekte hyena pup in ZOO Planckendael bij Mechelen
@Jonas Verhulst

Gevlekte hyena’s: de grootste en luidste

Gevlekte hyena’s zijn de grootste en luidste hyenasoort. De draagtijd bedraagt vier maanden en zowel de bevruchting als de geboorte zijn kleine mirakels, want het geboortekanaal bij hyena’s is ongewoon lang en met de nodige obstakels.

Vrouwen aan de macht

Bij hyena’s zijn de vrouwtjes de baas. Ze zijn groter dan de mannetjes en lijken zelfs op hen. Hun geslacht lijkt op een penis en ze hebben veel testosteron, mannelijke hormonen, in hun lichaam. In ZOO Planckendael leeft vader Bongo aan de rand van de clan. Zusjes Xena en Xavannah van 1,5 jaar oud liggen vaak samen met hun moeder in het hol.

Pasgeboren hyena pup in ZOO Planckendael bij Mechelen
Pasgeboren hyena pup in ZOO Planckendael bij Mechelen @Jonas Verhulst

De eerste dagen van de pup

De pasgeboren #pup is nog erg klein en kwetsbaar. De pels is nog heel donker en de typische, camouflerende vlekken verschijnen pas na vier maanden. Hyena’s zijn jagers en aaseters, maar voorlopig drinkt de pup nog gretig moedermelk. Hij (of zij) is geboren met een vol gebit, maar zal op termijn in #zooplanckendael mee knabbelen aan rundsvlees, konijn, en af en toe een geiten- of schapenkarkas. Hyena’s eten alles op, letterlijk met huid en haar, en hoorn en hoef. Hun sterke tanden en kaken verbrijzelen alles en hun maag verteert de resterende stukjes bot.

Help mee de pup een naam te geven!

Het geslacht van de pup is voorlopig onbekend. Alle borelingen van 2024 in ZOO Planckendael krijgen een naam beginnend met de letter Z. De verzorgers maken hun favoriete top drie en iedereen mag daarna meestemmen via de social media van ZOO Planckendael.

Gevlekte hyena gezin in ZOO Planckendael
Gevlekte hyena gezin in ZOO Planckendael
@Jonas Verhulst
Pasgeboren hyena pup in ZOO Planckendael (Muizen/Mechelen)
@ZOO Planckendael

Tekst Verschueren Eddy Foto’s Jonas Verhulst (ZOO Planckendael)

#hyena #dieren #pup #geboorte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *