Lemuur of Maki geboren in ZOO Planckendael

Primeur: Moormaki geboren in ZOO Planckendael

Dieren

Voor de eerste keer Moormaki geboren in Mechels dierenpark

In ZOO Planckendael is voor de allereerste keer in de geschiedenis van het dierenpark een moormaki geboren. Het jong van moeder Kimmie en vader Oreo stelt het goed. “Ze zijn voor de eerste keer ouders geworden. Ze doen het geweldig. Het is écht hartverwarmend om te zien hoe zij hun kleintje beschermen”, zegt verzorger Stéphanie.

Moormaki geboren in ZOO Planckendael
Moormaki geboren in ZOO Planckendael
Foto Jonas Verhulst

Wie Planckendael kent weet dat je door het makiverblijf kan lopen. Vorige week nog ben ik erdoor gewandeld, en heb helaas het jong zelf niet kunnen spotten.

De eerste twee weken klampt het zich stevig vast aan moeders vacht. Binnenkort klimt het jong al op haar rug. Niet veel later zal het spelenderwijs de omgeving gaan verkennen”, legt de verzorger uit. “Wanneer ze groot zijn, zitten ze je letterlijk met open armen op te wachten, want zo zonnebaden ze het liefst”.

Of het een jongen of een meisje is, kan men in de dierentuin nog niet zeggen. Een vrouwelijke moormaki is koperkleurig met witte pluimpjes aan haar oren, terwijl de mannetjes zwart zijn. “Voorlopig is het jong ook koperkleurig, dus misschien is het wel een meisje. We wachten nog eventjes af, want ze kunnen nog tot acht weken veranderen van kleur.” 

Wat wel vaststaat, is dat deze maki een naam met een W zal krijgen, zoals alle borelingen in ZOO Planckendael in 2021.

Lemuur of Maki geboren in ZOO Planckendael
Moormaki geboren in ZOO Planckendael
Foto Jonas Verhulst

Geweldig nieuws voor kweekprogramma

De geboorte van deze moormaki, ook wel lemuur genoemd, is niet alleen de allereerste in de geschiedenis van ZOO Planckendael. Het is ook bijzonder goed nieuws voor het internationale kweekprogramma voor deze dieren van het Afrikaanse eiland Madagaskar. Het gaat immers niet goed met deze bedreigde diersoort door houtkap in hun habitat, stroperij en illegale handel. Op deze manier draagt ZOO Planckendael bij tot het in stand houden van een reserve populatie.

Video ZOO Planckendael
Instagram
Scan deze qr-code en volg me op Instagram

Tekst, foto’s en video ZOO Planckendael

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *