Geiten en Schapenlammetjes in Tivolipark

Dieren Natuur Parken en Tuinen

Tivoliboerderij verwelkomt in de lente vier tweelingen

Schapen en Geitenlammetjes in Tivolipark Mechelen
Geiten- en Schapenlammetjes in Tivloipark
Foto Stad Mechelen

In het Mechelse Tivolipark is de komst van de lente duidelijk zichtbaar. Op de kinderboerderij bruist het van activiteit. Deze week werden er maar liefst 14 geiten- en schapenlammetjes geboren, waaronder vier tweelingen. Ook bomen en struiken staan in bloei en zorgen weer voor kleur in het landschap. 

Drie mamageiten moeten nog bevallen 

Het gaat goed op de dierenboerderij in het Tivolipark. Er is goed gebroed en binnen een paar dagen staan er nog geboortes op de agenda..

De 14 lammetjes stellen het goed, al is er eentje wel wat verzwakt. Die geven we daarom vier keer per dag zelf een papfles”, vertelt schepen van milieu en onderwijs Marina De Bie verheugd. “We hebben ontzettend veel geluk dit jaar. Het gebeurt weleens dat er een tweeling geboren wordt, maar vier tweelingen is uniek. Ook het aantal geboortes is spectaculair. We vermoeden dat de dieren minder stress hadden dan normaal. Door corona zijn er minder klassen op bezoek gekomen en dat heeft misschien voor rust gezorgd. Al kan het ook toeval zijn natuurlijk.

Lammetjes geboren bij de eerste lentedagen
De lente zorgt voor lammetjes in Tivolipark
foto Stad Mechelen

In het verleden verliep die voortplanting niet altijd zo vlot. Er waren al eens sterfgevallen of er werden voornamelijk bokken geboren. Deze keer zijn er ook veel vrouwtjes bijgekomen, en dat is goed voor het herstel van de soort. Deze boerderijdieren in het Tivolipark zijn namelijk zeldzame, bedreigde Vlaamse rassen. Samen met de Stichting Levend Erfgoed probeert Stad Mechelen deze dieren zo goed mogelijk te beschermen. Infoborden in het park geven daarover meer uitleg.

Kinderboerderij op Neerhof terug naar Zomeruur

Op het Neerhof kunnen bezoekers ook de eerste kuikentjes bewonderen achter het raam van de dierenkeuken. Ook de schildpadden zijn uit hun winterslaap ontwaakt en komen buiten voor zover het niet te koud is.

Geiten en Schapen lammetjes
Kinderboerderij Tivolipark verwelkomt lammetjes
Kinderboerderij Tivolipark verwelkomt lammetjes
Foto Stad Mechelen

Het Neerhof van de kinderboerderij is vanaf het paasweekend, met de omschakeling naar zomeruur, weer geopend in het weekend tussen 13.30 uur en 17.30 uur. Tijdens weekdagen is de kinderboerderij open van 8 uur tot 17.30 uur. Reserveren is niet nodig. De knuffelhoek blijft voorlopig nog even gesloten omwille van de coronamaatregelen.

Veel scholen moeten hun educatieve uitstap naar het Tivolipark annuleren omwille van de coronamaatregelen. Kinderen kunnen in klasverband bijna nergens meer naartoe. Een bezoek aan het Tivolipark met het gezin is deze paasvakantie dus dubbel en dik de moeite waard”, besluit schepen De Bie.

Tekst en foto’s Stad Mechelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *