Openingsceremonie Special Olympics Mechelen 2023

39ste Nationale Spelen van Special Olympics Belgium start met spectaculaire openingsceremonie

Samenleving Sport Toerisme

3.600 atleten en 1.800 vrijwilligers klaar voor ‘Warmste Nationale Spelen ooit’

Woensdag 17 mei werd op de Grote Markt de Olympische Vlam aangestoken door Maarten Poels en voorzitter Hans Bruyninckx. De 39ste editie van de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium werden officieel geopend door peter Prins Laurent waarna een knallende openingsceremonie plaatsvond. Meer dan 10.000 toeschouwers woonden die bij in het AFAS-stadion van KV Mechelen. 

Ontsteken van de Olympische Vlam op de Grote Markt
Ontsteken van de Olympische Vlam op de Grote Markt door boegbeeld Maarten Poels en voorzitter Hans Bruyninckx
Copyright Verschueren Eddy
Prins Laurent opent als peter officieel de Special Olympics
Prins Laurent opent als peter officieel de Special Olympics
Copyright Verschueren Eddy

Wie de openingsceremonie niet kon bijwonen kon de ceremonie live volgen op de zender Play Sports Open. Dat was primeur in de geschiedenis van de Nationale Spelen. Het sportevenement, dat nog loopt tot en met zaterdag 20 mei, geeft meer dan 3.600 atleten met een verstandelijke beperking de kans om hun sportieve talenten te tonen op nationaal niveau.

Knallende openingsceremonie

Klokslag 19 uur ging de openingsceremonie van start. Nooit eerder was de line-up van de openingsceremonie voor de Nationale Spelen zo uitgebreid. Mechelaar Günther Neefs, momenteel te gast in ‘Liefde voor Muziek’ bracht ‘You’ll Never Walk Alone’ wat naar traditie een pakkend zangmoment doorheen het AFAS-stadion deed galmen. Onze Maneblusser werd gevolgd door Metejoor met zijn knaller van een hit ‘Dit is wat mijn mama zei’. Op het programma ook Vlaamse ster Pauline waarmee de toon van dit sportief en feestelijk evenement werd gezet. Lees verder onder de afbeeldingen

Gustaphe en zijn dames op Special Olympics in AFAS-stadion Mechelen
Gustaphe en zijn dames op Special Olympics in AFAS-stadion Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Openingsceremonie Special Olympics Nationa Spelen 2023
Openingsceremonie Special Olympics Nationale Spelen 2023
Günther Neefs, Metejoor en Reuzen Mechelen
Copyright Verschueren Kevin

De klapper voor deze fantastische avond was Belgische Songfestival-inzending ‘Because of you’ van Gustaphe die een dansmoment bij alle 13.000 aanwezigen wist te veroorzaken. Ook zijn voorganger Jérémie Makiese wist er een onvergetelijk moment van te maken. 

Als peter van Special Olympics Belgium verklaarde prins Laurent de Nationale Spelen tot slot voor geopend, waarop olympisch atleet Bashir Abdi samen met Special Olympics-atleet Maarten Poels de Vlam van de Hoop ontstak. Koen Wauters en Grace stelden tot slot het nieuwe strijdlied van Special Olympics Belgium voor: “Unified”.

Live televisieverslaggeving van openingsceremonie

Wie geen ticket wist te bemachtigen voor de openingsceremonie, kon die voor het eerst live volgen op de TV-zender Play Sports Open van Telenet. Daarmee plaatst de TV-zender de Nationale Spelen van Special Olympics op gelijke hoogte als andere sportevenementen zoals de Premier League. Oud KV Mechelen-voetballer Piet den Boer, die de Nationale Spelen naar Mechelen haalde, ziet zijn droom in vervulling gaan en kijkt uit naar de komende drie sportdagen.

“We zijn enorm trots dat we dit evenement mee kunnen ondersteunen. De Nationale Spelen zijn het resultaat van maanden hard werken en voorbereiding. We zijn ervan overtuigd dat deze Spelen een onvergetelijke ervaring zullen zijn voor alle atleten en dat ze de kracht van sport en inclusie in de kijker zetten.” vertelt Piet den Boer, voorzitter van Foundation Mechelen

Openingsceremonie Special Olympics
Openingsceremonie Special Olympics
Copyright Verschueren Eddy

20 jaar gratis medisch onderzoek voor atleten

Extra bijzonder aan deze editie van de Nationale Spelen is dat het Healthy Athletes Program zijn 20ste verjaardag viert. Dankzij dat programma kunnen atleten gratis hun gezondheid laten controleren door gezondheidsprofessionals en -studenten. Zo wil Special Olympics Belgium helpen om bepaalde risico’s, ziekten en kwalen sneller op te sporen. Volgens de organisatie is dat nog vaak een onderbelicht probleem bij mensen met een verstandelijke beperking. Vorig jaar lieten zo’n 1.500 atleten zich gratis screenen. Dankzij de screenings ontdekken de gezondheidszorgers regelmatig afwijkingen . Zo blijkt uit resultaten van de screenings van de afgelopen jaren dat 33% in aanmerking voor een gehoorapparaat, 32,7% overgewicht heeft, 26,4% lijdt aan obesitas, 40,3% de verkeerde schoenmaat draagt en 25,3% nood heeft aan een nieuwe correctiebril.

3.600 atleten van alle leeftijden

De komende drie dagen nemen meer dan 3.600 atleten het tegen elkaar op in 22 Olympische ​ disciplines. Dat gaat zowel over individuele sporten zoals gymnastiek, als teamsporten zoals basketbal. Elke sport bestaat bovendien uit verschillende competities. Sommige teamsporten bestaan zelfs uit zogenaamde ‘unified teams’ waar zowel mensen met als zonder verstandelijke beperking zij aan zij strijden voor een medaille. Op leeftijd zet de organisatie geen limiet: zo is de jongste atleet 8 en de oudste 76 jaar. Lees verder onder de afbeeldingen

Atleet Maarten Poels in gezelschap van schepenen Patrick Princen en Rina Rabau Nkandu
Atleet Maarten Poels in gezelschap van schepenen Patrick Princen en Rina Rabau Nkandu
Copyright Verschueren Eddy
Atleten van Nationale Spelen voor Special Olympics dragen de olympische vlam naar het AFAS stadion
Atleten van Nationale Spelen voor Special Olympics dragen de olympische vlam naar het AFAS stadion
Copyright Verschueren Eddy
De Olympische Vlam komt binnen in het AFAS-stadion
De Olympische Vlam komt binnen in het AFAS-stadion
Copyright Verschueren Eddy
Openingsceremonie Special Olympics Mechelen 2023
Openingsceremonie Special Olympics Mechelen 2023
Copyright Verschueren Eddy
Majorettenkorps Va-Et-Vient op Special Olympics 2023
Mechels Majorettenkorps Va-Et-Vient op Special Olympics 2023
Copyright Verschueren Eddy

“De Nationale Spelen zijn het hoogtepunt van het sportjaar voor atleten met een verstandelijke beperking. Naast de sportieve prestaties zijn de Spelen ook een belangrijk moment van inclusie en verbondenheid. Met het evenement bouwen we mee aan een inclusieve samenleving, waarbij iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen en te tonen.” zegt Hans Bruyninckx, voorzitter van Special Olympics Belgium

1.800 vrijwilligers

Dat de Spelen vlekkeloos verlopen is te danken aan de meer dan 1.800 vrijwilligers. Zij bouwen de Spelen mee op, ondersteunen de atleten voor, tijdens en na wedstrijden, begeleiden toeschouwers en bieden op alle plekken hulp waar nodig. De grote opkomst vrijwilligers is voor een groot deel te danken aan de inzet van de stad Mechelen zelf, die zijn bewoners actief aanmoedigde om te komen helpen.

“Ik ben ontzettend trots dat we als stad gastheer mogen zijn voor de 39ste Nationale Spelen van Special Olympics Belgium. Deze spelen zijn meer dan een sportevenement, ze brengen mensen samen en bevorderen de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking in onze maatschappij. Bovendien zijn we er als stad van overtuigd dat deze Spelen de warmste ooit zullen zijn dankzij de hartverwarmende sfeer en de onuitputtelijke energie van de atleten, toeschouwers, vrijwilligers en partners. Ik wens alle deelnemers heel veel succes en plezier tijdens deze onvergetelijke Nationale Spelen!” aldus Alexander Vandersmissen, burgemeester van Mechelen

11 locaties, 1 olympisch dorp

Sfeer en gezelligheid in Olympisch Dorp Special Olympics De Nekker Mechelen
Sfeer en gezelligheid in Olympisch Dorp Special Olympics De Nekker Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Na de passage in het stadion van KV Mechelen ontpopt sportdomein De Nekker zich de komende drie dagen tot het kloppend hart van de Nationale Spelen met een eigen olympisch dorp. Daarnaast vinden de sportcompetities plaats op 9 andere locaties, verspreid over de regio van Mechelen en omstreken: de Nekkerhal, hockey- en tennisclub KMTHC, kazerne Peutie, Gymnopolis, manege de Verbrande Brug, bowling Burney’s, sportcomplex Plaon, sporthal IHAM en zwembad Geerdegemvaart. Supporters krijgen gratis toegang tot al deze locaties.Donderdag vinden de voorrondes plaats die de atleten indelen op basis van hun sportniveau. Op vrijdag en zaterdag nemen de atleten het tegen elkaar op in verschillende competities met verschillende medaillemomenten. Zaterdag sluiten de Nationale Spelen af met een slotceremonie in het olympisch dorp om 17u.

Foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *