Stralende lentedag lokt duizenden bezoekers naar de stad
Met de 750ste editie van de Hanswijkprocessie was het zondag een hoogdag in Mechelen. Meer dan duizend kleurrijk uitgedoste figuranten wandelden onder een stralende zon door het historische stadscentrum. Duizenden Mechelaars, gelovigen en toeristen genoten van de optocht.
Het ontstaan van de Hanswijkprocessie
De geschiedenis leert ons dat er reeds in 988 een speciale verering tot Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk is ontstaan. Deze processie is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis die teruggaat tot 1273. De Hanswijkbasiliek als bedevaartsoord is onlosmakelijk verbonden met de jaarlijkse Hanswijkprocessie. Samen vormen ze het “Hanswijkgebeuren”. En dat doen we nu nog altijd…Als ik terugkijk naar de geschiedenis rond het ontstaan van de Hanswijkprocessie, dan begint het bij “Het wonder van de Brusselpoort”.
Het beeld van O.-L.-Vrouw van Hanswijk werd toen vanuit de kapel waarin het zich buiten de muren van de stad bevond, in een plechtige processie naar Mechelen gedragen. Mechelen was immers getroffen door meerdere rampen en door een pestepidemie. Bij de Brusselpoort gekomen en bij het zingen van een Marialied zou de grote zware poort van de Brusselpoort zonder menselijk ingrijpen als vanzelf zijn opengegaan. Het beeld kon nu onbelemmerd de stad worden binnengedragen en, volgens geschreven oude bronnen, kwam enkele dagen later een einde aan de pestepidemie. De mensen beloofden toen plechtig om uit dankbaarheid het Mariabeeld jaarlijks door de stad te dragen. En zo gebeurt het dus al 750 jaar. (Bron : Kerknet)
Mechelaars houden van hun processie
Een traditie als de Hanswijkprocessie is door de jaren heen geëvolueerd met de tijd en naar een hoog artistiek niveau getild. Dan denk ik in de eerste plaats aan de meer dan duizend vrijwillige figuranten die in prachtige kostuums uitgedost worden. Maar ook de wagens en de totale uitwerking van de processie, daar zijn achter de schermen heel wat mensen mee bezig. Lees verder onder de afbeeldingen
In de processie zoals zondag herkennen we nog heel wat zaken van vroegere processies, maar het geheel is meer dynamisch geworden. Zo opende Myriam Sips de optocht. Deze keer niet als Bellemadam, maar als omroepster gehuld in aangepaste kledij en te paard.Tijdens de optocht ontstaan er veel meer acties die beelden tonen waarin iedereen zich kan herkennen. Zo krijgen we een betere indruk van hoe het leven onder de bevolkingsgroepen toen zal geweest zijn. We krijgen een indruk van vreugde bij de geboorte van een kind tot pijn bij ziekte, lijden en dood. De processie draagt hierbij een boodschap van hoop uit en toont ons onze levensweg. Uiteraard is de aanwezigheid van de vele paarden, een ezel en zelfs een schaapsherder een meerwaarde aan dit evenement. Traditioneel wordt de Hanswijkprocessie afgesloten met de Aartsbisschop gehuld in religieus gewaad en voorzien van een monstrans gevolgd door de mobiele beiaard.
Reliekschrijn en O.L.Vrouw van Hanswijk
De Gilde der Schrijndragers van de Heilige Rumoldus is de vereniging die instaat voor het dragen van het reliekschrijn tijdens de processie. Afwisselende ploegen van zestien dragers torsen het loodzware gewicht door de stad. Voor de dragers geen eenvoudige opdracht, voor toeschouwers één van de hoogtepunten. Dit reliekschrijn dateert uit het jaar 1668 en werd vervaardigd door de Antwerpse zilversmid Wierick III Somers. Lees verder onder de afbeeldingen
Een ander mooi moment is de tocht van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk door Mechelen. Deze dame mag dan wel honderden jaren oud zijn, ze weet zich wel hedendaags te kleden. Voortaan draagt het beeld … jeans. De ‘hipster’ kreeg de nieuwe look aangemeten door Ursulinen studenten naar aanleiding van de 750ste Hanswijkprocessie.
Het verleden en de toekomst in een expo
En waarom houden we nog steeds deze processie? Een jarenlange traditie mag men niet zomaar verbreken: wie zijn verleden niet kent, heeft ook geen toekomst meer. De processie is een moment waarop we de geschiedenis van onze stad en de betekenis van ons geloof kunnen herdenken. Een moment om dankbaar te zijn voor alles wat we hebben en om te hopen op betere tijden.
Zo opent van 29 april tot 11 juni de tentoonstelling “Door de stad gedragen” in de crypte van de Hanswijkbasiliek. Die expo is een samenwerking tussen de Kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek en de vzw Hanswijk & Processie. De expo geeft een overzicht van hoe de processie is ontstaan en hoe die in 750 jaar is geëvolueerd. Er zijn wandtapijten en schilderijen over het wonder van de Brusselpoort, want volgens de legende is dat het ontstaan van de processie in 1272. Daarnaast zijn er ook veel kunstwerken en ook de rozenkrans die paus heeft geschonken tijdens een bezoek”. Meer info op Hanswijkprocessie.
De 750ste Hanswijkprocessie kunnen we zeggen en schrijven was in 2023 een topper. Tussen de toeschouwers hoorde ik heel wat lofwoorden. En zoals het hoort werd er op de vele horeca terrassen nagepraat en het glas geklonken op deze heuglijke zondag voor alle moeders. Mis binnenkort ook mijn video reportage niet ! Blijf me volgen via Traveltopper YouTube.
Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)