Synbassadors op meeting van Appartement.tv in Mechelen over onder andere zonnepanelen op appartementen

Mechelen krijgt eerste ‘Synbassadors’

Economie Samenleving Wonen

Appartement.tv heeft de eerste ‘synbassadors’ van de regio voorgesteld aan schepen Patrick Princen in Mechelen. Deze professionele syndici willen waardige ambassadeurs zijn van hun klanten, mede-eigenaars enerzijds en van het beleid anderzijds. Op de meeting waren ook bedrijven als Proximus en Fiberklaar aanwezig.

Synbassadors op meeting van Appartement.tv in Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Mechelen als centrumstad in Vlaanderen

Vrijdag ben ik voor u poolshoogte gaan nemen in het AFAS-stadion omdat ik meen dat gezien de explosie van het aantal appartementen in Mechelen blijft toenemen, er steeds meer vragen de kop op steken bij kopers en mede-eigenaars. 

Mechelen is als één van de dertien centrumsteden in Vlaanderen een heel belangrijke stad”, vertelt Werner Couck. “Het is ook een deel van het patrimonium dat tot voor kort geregeerd werd door de overheid. Men beseft vandaag nog niet dat appartementen zowel technisch als qua samenleving als financieel zwakker staan dan een gewone individuele woning om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld voor duurzame energie en dan denken we aan zonnepanelen en andere duurzame oplossingen. Dat krijg je niet zomaar geïmplementeerd in een appartementsgebouw. Daar moet goed over nagedacht worden met de syndicus, maar ook met de lokale overheid. En daar moet ik zeggen dat Mechelen in Vlaanderen bij de top behoort” (Meer interview maandag 15 mei in ‘Mechels Nieuws’ op Radio Opsinjoor).

De roadshow

Tijdens deze roadshow gingen Annick Vanhove en Bart De Bruyne, consulenten appartementsgebouwen bij stad Mechelen Klimaatneutraal, in gesprek met Werner Couck, eigenaar van het mediaplatform Appartement.tv. Deze roadshow startte in februari in Knokke-Heist en vervolgens via Gent en Aalst kwam men terecht in Mechelen. In juni wordt dit event afgesloten in de stad Antwerpen. Wie niet aanwezig kon zijn, kon via Live ZOOM de studio gesprekken volgen.

Het beroep van syndicus

Onderzoek heeft recent aangetoond dat het beroep van syndicus tal van problemen en uitdagingen heeft. Eigenaars van appartementen weten amper wat een syndicus doet, wat niet zelden aanleiding geeft tot verbale agressie tot de gebouwbeheerder. Ook de overheid negeert de rol en het potentieel van een syndicus totaal. Maar ook door het ontbreken van opleidingen is er nauwelijks instroom van nieuwe syndici.

Werner Couck nodigt als oprichter zo’n 500 topsyndici in Vlaanderen uit om meer erkenning af te dwingen. Een ‘synbassador’ zal meegenomen worden narr alle overheden en bestuurders om hun rol op te waarderen tot ambassadeur van het beleid. Het staat ook voor de syndicus die moet aangemoedigd worden om ook naar de VME en haar betrokkenen op te treden als een ambassadeur van goed beheer, met een visie en een haalbaar actieplan en een concreet budget, om de waarde van het vastgoed op peil te houden.

De rol van de synbassador

De synbassadors, die nu voor het eerst in Mechelen worden geïntroduceerd, zijn professionele syndici die willen fungeren als waardige ambassadeurs van zowel hun klanten mede-eigenaars als van het beleid. Ze willen de problemen en uitdagingen waar syndici mee te maken hebben aanpakken en bijdragen aan een betere communicatie tussen alle betrokken partijen.

Synbassadors de syndici en stad Mechelen als ambassadeurs in regio Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Werner Couck (Appartement.tv), Patrick Princen (Schepen stad Mechelen) en Annick Vanhove (Mechelen Klimaatneutraal)
Copyright Verschueren Eddy

Een synbassador heeft een belangrijke rol als tussenpersoon tussen de mede-eigenaars en de syndicus. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw en het uitvoeren van beslissingen die genomen zijn door de mede-eigenaars tijdens de algemene vergadering. Maar ze moeten ook kunnen communiceren met de lokale overheid en andere instanties om ervoor te zorgen dat de belangen van de mede-eigenaars worden vertegenwoordigd en er rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften van het appartementsgebouw.

Inzetten op duurzame energie

Een belangrijk aandachtspunt voor synbassadors is het inzetten op duurzame energie. Het plaatsen van zonnepanelen op appartementsgebouwen is een goed voorbeeld van hoe synbassadors kunnen bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van het gebouw. Door collectieve laadpalen, verwarmingssystemen en warmtepompen te installeren kan er nog meer energie worden bespaard en kan er zelfs energie worden opgewekt die kan worden verkocht aan energieleveranciers.

Mechelen Klimaatneutraal heeft een analyse gemaakt van de appartementsgebouwen in de stad en deze ingedeeld in vier categorieën op basis van hoogte, aantal woningen en locatie. Op die manier kunnen synbassadors hun werk beter afstemmen op de specifieke behoeften van elk gebouw. Al met al zijn de synbassadors een waardevolle toevoeging aan de stad Mechelen en kunnen ze bijdragen aan een duurzame toekomst voor de stad en haar bewoners.

Zonnepanelen op appartementsgebouwen

Syndici worden vandaag overspoeld door vragen van mede-eigenaars over het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het appartementsgebouw, eventueel met “energiedelen” van de stroom die niet gebruikt is voor verbruik in de gemeenschappelijke delen van het gebouw, de lift, enz.

Werner Couck (Appartement.tv) en Annick Vanhove en Bart De Bruyne (consulenten appartementsgebouwen bij stad Mechelen Klimaatneutraal)

De meest actuele adviezen over zonnepanelen, dakisolatie en -evaluatie, financiële drempels, opbrengsten en kosten voor VME en mede-eigenaars werden zo goed als mogelijk beantwoord. Maar ook dan blijft het voor mede-eigenaars nog koffiedik kijken zeker met in het achterhoofd dat wetgeving met regelmaat veranderd. Maar goed, vandaag staat de poort nog volledig open, en zijn er heel wat oplossingen mogelijk die binnen de wetgeving blijven.

De vraag naar zonnepanelen is heel actueel” zegt Bart de Bruyne (Expert Klimaatneutraal Mechelen/Klimaan) “Er liggen nog niet zoveel zonnepanelen op appartementsgebouwen maar het is wel een goede investering. Zelf denken wij dat het aansluiten van zonnepanelen gebeurt op de collectieve delen. Dan denken we ook aan de toekomst met collectieve laadpalen, verwarmingssystemen, warmtepompen … daar kun je heel veel energie uit gebruiken die je volledig bespaart. Als er dan nog iets overblijft dan kun je dat eventueel via zonnenergiedeelgemeenschap verder gaan verdelen of aan een energieleverancier verkopen” (Meer interview maandag 15 mei in ‘Mechels Nieuws’ op Radio Opsinjoor). Burgers die interesse of vragen hebben kunnen altijd terecht bij Mechelen Klimaatneutraal. 

In onze Dijlestad zijn er zo’n 1300 appartementsgebouwen, wat voor een centrumstad zeker niet weinig is. In Vlaanderen woont 1 op 4 in een appartementsgebouw en is 1 op 3 van de woningen een appartement. Bij de stad, en dan heb ik het over Mechelen Klimaatneutraal, heeft men een analyse gemaakt en deze appartementsgebouwen in vier categorieën ingedeeld. Hiermee bedoelen ze hoog of laagbouw, het aantal woningen, ligging,… wat belangrijk is omdat ieder appartementsgebouw andere noden en verwachtingen heeft. Door de analyse ziet men ook dat de grote appartementsgebouwen zich rond de stad en de vesten bevinden. De kleinere appartementen zijn dan grotendeels gelokaliseerd in buitenwijken en deelgemeenten en beschikken meestal ook niet over een VME. 75% van de appartementen in Mechelen is gebouwd voor 2012 en zijn toe aan renovatie

Wie meer informatie wenst adviseer ik om een kijk te nemen bij www.appartement.tv dat zich als platform toelegt op wetgeving en techniek, de rol van mede-eigenaars, omgaan met syndici, samenleven in een mede-eigendom, … Appartement.tv is een 100% privé-initiatief dat mogelijk gemaakt wordt door de steun van tal van mediapartners en inkomsten uit diensten en business support. Klimaatneutraal Mechelen is het aanspreekpunt voor onder andere mede-eigenaars die duurzaam willen wonen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best