Ken jij het verhaal achter Tivolipark ?
Tivolipark is anders dan andere openbare parken. Ken jij het verhaal achter de geschiedenis, fauna en flora van dit domein in Mechelen ? Sinds 1978 is de stad Mechelen eigenaar van het domein en is het een beschermd stads- en dorpsgezicht.
Onlangs trok ik met vlogcamera naar Tivoli, een reportage die u kan bekijken in onderstaande video. Wil je mijn kanaal mee helpen groeien, aarzel dan niet om je vandaag nog te abonneren. Het is gratis en je blijft op de hoogte bij iedere video die ik wekelijks publiceer op het youtube kanaal ‘Samen op weg met Eddy’.
Tivolipark geinspireerd op het Italiaanse dorpje
Als Mechelaars weten we dat Tivolipark zich situeert in Mechelen-Noord en het gehucht Pennepoel. Het is omgeven door de Antwerpsesteenweg en woonwijken als Oud-Oefenplein en Otterbeek. Wie van de nieuwe parking langs de Eikestraat gebruik maakt wandelt langs de Vrouwvliet tot aan de hoofdingang.
De naam Tivoli is ontstaan tijdens een reis naar Italië door de eerste eigenaar Corneille Scheppers. In 1792 ontdekte hij het stadje Tivoli nabij de stad Rome. Hij raakte geïnspireerd door de talrijke vijvers en fonteinen. In 1802 de man om in zijn geboortestad Mechelen een domein aan te leggen, het Tivolipark was geboren.
In de eerste plaats is het 19de eeuws Tivolipark een wandelpark waar je alle drukte van de stad even kan vergeten. Het is een familiepark waar de ganse familie een ganse dag kan doorbrengen. Kinderen kunnen er vrij rondlopen naar hartelust. Wandelaars, joggers en natuurliefhebbers ontmoeten elkaar hier graag.
Lange dreven waar hoge bomen bescherming bieden tegen een brandende zon of miezerig weer. Kronkelende paden brengen u op idyllische plekjes, je wandelt over een bruggetje met zicht op de vijver en het kasteel.
Kasteel Tivoli
Het meest in het oog springend is het witgeverfde Kasteel met vooraan een grote vijver die omringd is door een Engelse landschapstuin. De gracht met de talrijke eenden en zwanen nodigen uit tot een wandeling door de lange dreef met hoge bomen.
Op 3 februari 1997 werd het Kasteel Tivoli beschermd als monument, en het park en de bijgebouwen als stads- of dorpsgezicht. De familie Scheppers verkocht het goed in 1877 aan de Mechelse brouwersfamilie Van Diepenbeeck. In 1904 voorzagen Louis Van Diepenbeeck en echtgenote het kasteel, onder leiding van de Brusselse architect Léon Martin, van een noordelijke zijvleugel. De vergroting aan de zuidelijke zijde, onder leiding van architect Cyrille Van den Bergh, dateert van 1922. Beide uitbreidingen hebben een neo-klassieke stijl
In april 2020 stelde de Stad Mechelen Architectenbureau Maarten Dobbelaere bvba aan voor de opmaak van beheersplannen voor kasteel Tivoli en het domein. Vanuit de analyse van de geschiedenis en de huidige toestand en de erfgoedwaarde(n), wordt in een beheersplan een visie op het beheer voor de komende 24 jaar uitgewerkt en gekoppeld aan een reeks van maatregelen en werkzaamheden.
Klokken in de Wind
In de tuin stond tot eind 2020 een belangrijk monument “Klokken in de Wind”. Het werd ontworpen door Louis Neefs, en opgericht ter nagedachtenis aan de overleden Mechelse zanger. Het monument moest noodzakelijk verwijderd worden wegens asbest. het goede nieuws, er komt een nieuw kunstwerk maar wel op een andere locatie.
Wie op mooie dagen een wandeling maakt door de prachtige natuur, zal bij mooi weer kunnen napraten op de terrasjes van de brasserie “Kasteel Tivoli” met restaurant en feestzaal of Eetcafé t’Ass ook wel het Pannenkoekenhuisje genoemd.
Ravotten in het Speeldorp en de Speelweide
Vooral kinderen komen graag naar het Tivolipark. Kaddoder, de mascotte, weet de kids een leuke dag te bezorgen op twee Grote Speeltuinen, het Blote Voetenpad en het Spotterpad. Ook op de Kinderboerderij en Neerhof met boerderijdieren, een boekenruilkast en een heuse Tuttenboom, voelen kinderen zich onmiddellijk thuis.
Eigenlijk kan ik over Tivolipark bijna een boek schrijven. In de video krijg je een overzicht van het domein. In een latere vlog ga ik zeker dieper ingaan op het te doen en bezienswaardigheden. Tot dan wens ik je veel kijkgenot, en hoop dat je deze zoveel mogelijk deelt met vrienden, kennissen en familie.
Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best