Honden dressuur in Tivolipark op Werelddierendag

Mechelen en Dierenbescherming samen op Werelddierendag

Dieren Evenementen

Zondag 1 oktober stond het Tivolipark en de gebouwen van Dierenbescherming Mechelen vzw opnieuw in het teken van Werelddierendag. Voor het tweede jaar op rij sloegen de Stad Mechelen en de Dierenbescherming Mechelen vzw samen de ‘pootjes’ in elkaar om van dit evenement een groot succes te maken.

Opendeur Dierenbescherming

Het gebouw van de Dierenbescherming aan de Slachthuislaan ligt op korte wandelafstand van het Tivolipark. Voor bezoekers ideaal om de twee evenementen op één namiddag te bezoeken. Bezoekers kregen dan ook een verrassend en gevarieerd programma rond dieren aangeboden. (Lees verder onder de foto)

Opendeur Dierenbescherming Mechelen op Werelddierendag 2023
Opendeur Dierenbescherming Mechelen op Werelddierendag 2023
Copyright Verschueren Eddy

Op het terrein van de dierenbescherming was er alleszins een gezellige sfeer. Wie op zoek was naar een honden- of kattenmand, halsbanden, dekentjes of andere spullen en voeding om onze trouwe huisdieren te verwennen, zal ongetwijfeld bij de standhouders zijn keuze kunnen maken hebben.

Een dier is geen wegwerpartikel

Dat de dierenbescherming het niet makkelijk heeft om met de middelen die ze hebben het asiel, al gebruik ik dat woord niet graag, te runnen, dat heb ik zelf kunnen vaststellen bij mijn rondgang. Als dierenliefhebber blijf ik me de vraag stellen wat mensen soms bezielt om een dier in huis te halen, om het daarna om allerlei redenen terecht of onterecht te ‘dumpen’. Ik kan er best mee leven dat er omstandigheden zijn waar men niet anders kan om een dier ter adoptie toe te vertrouwen aan de dierenbescherming, maar als ex-vrijwilliger heb ik zondag toch moeten vaststellen dat de situatie na zoveel jaren nog niet verbeterd is. Hebben sommige zichzelf verklaarde dierenliefhebbers dan geen enkel empathisch vermogen dat hun zegt dat eender welk dier of het nu een hond, een kat, een konijn, een varken of weet ik veel is, ook gevoelens heeft.  (Lees verder onder de foto(s))

Vrijwilliger speelt met asielhond in Dierenscherming Mechelen
Vrijwilliger speelt met asielhond in Dierenscherming Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Gelukkig zijn er mensen die beseffen dat we met dieren moeten samenleven en dit niet zomaar een wegwerpartikel is. Echte liefhebbers weten dat een huisdier een deel van het gezin moet zijn. Mede daarom zou men als dierenbescherming meer wettelijke mogelijkheden moeten krijgen om het toevertrouwen aan adoptanten te kunnen opvolgen. Zo is men in België wettelijk als dierenbescherming niet gemachtigd om bijvoorbeeld na adopties regelmatige controles uit te voeren. Dat is in andere Europese landen als Groot-Brittannië en Frankrijk wel het geval waar men zich zelfs via gerechtsdeurwaarders en politie toegang tot een woning kan verschaffen. In België is dit ook mogelijk maar dit duurt jaren vooraleer bij bijvoorbeeld dierenverwaarlozing echt kan ingegrepen worden. Dan krijg je schrijnende toestanden en komt hulp voor veel dieren te laat

Bij mijn rondgang voorbije zondag bloedde mijn hart om te zien dat bijna alle hokken volzet waren. Men hoopte dat bij de opendeur op Werelddierendag dat er heel wat honden en poezen naar een warm nest zouden kunnen vertrekken, maar helaas was de vraag naar adoptie niet waar men zo op hoopte. En dat is triest om vast te stellen. De oudste hond in het asiel is 13 jaar. Kun je je voorstellen dat je je laatste jaren moet slijten achter tralies ? (Lees verder onder de foto’s)

Poezen wachten op een gouden mandje
Poezen wachten op een gouden mandje in Dierenbescherming Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Leen en Florence dagelijks in de strijd om het dierenwelzijn
Leen en Florence dagelijks in de strijd om het dierenwelzijn
Binnenkort vertellen zij meer op video. Mis hem niet !
Copyright Verschueren Eddy

Gelukkig zijn er de vele vrijwilligers die zich dagdagelijks met veel passie inzetten om als team de dieren te verzorgen en zo goed als ze kunnen een waardig leven te geven. De Dierenbescherming levert dagdagelijks een onevenwichtige strijd van komen en gaan, en hoopt dat het aantal adopties zal toenemen. 

Werelddierendag in Tivolipark

Ook in het Tivolipark kon men kennismaken met de werking van de dierenbescherming. In het stadspark aan de Antwerpse Steenweg viel er veel te beleven voor jong en oud. Zo konden bezoekers knuffelen met ezels en pony’s of , deelnemen aan een infomarkt met tal van standhouders. Op het terrein was er zelfs een hondenbar en konden viervoeters zich uitleven in een hondenspeelweide van 600 m². Verder demonstraties met dansende baasjes en honden. (Lees verder onder de foto’s)

Tivolipark Mechelen in het teken van Werelddierendag 2023
Tivolipark Mechelen in het teken van Werelddierendag 2023
Copyright Verschueren Eddy
Honden dressuur in Tivolipark op Werelddierendag
Honden dressuur in Tivolipark op Werelddierendag
Copyright Verschueren Eddy

Met deze samenwerking op Werelddierendag wil men nog meer een breder en diverser publiek aanspreken. Samen de waarde van dierenwelzijn vieren en ons als mens inzetten voor deze prachtige wezens die onze liefde en zorg zo hard nodig hebben, dat is het streefdoel van evenementen als Werelddierendag.

Meer info via https://www.dierenbeschermingmechelen.be/.

Kom binnenkort zeker terug naar dit blogartikel voor een korte video inclusief interview over de Dierenbescherming MechelenTekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Traveltopper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *