WK Wielrennen 2021

Mechelen in de ban van het WK Wielrennen

Sport Toerisme

Wielerfans drie dagen in Mechelen Fietsstad

Een fantastisch weekend voor Mechelen ! Drie dagen na elkaar is de 100ste verjaardag WK Wielrennen op de weg georganiseerd door het UCI Road World Championships Flanders dwars door het historische centrum gebolderd. Na de beloften (vrijdag) en de vrouwen (zaterdag) was het zondagmorgen WK-hoogmis. Reeds zeer vroeg namen de eerste wielerfans plaats aan de dranghekkens om geen seconde te missen van ‘de mannen’. De strijd der gladiatoren kon losbarsten.

Beloften racen door het stadscentrum van Mechelen
Foto Verschueren Eddy
WK Wielrennen stad Mechelen 2021
WK Wielrennen 2021. De mannelijke wielrenners racen door stadscentrum van Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het weekend van 24 tot 26/09 werden de fietsstraten van onze stad niet enkel bereden door Mechelaars en fietstoeristen maar ook de allerbeste wielrenners uit 47 landen ter wereld hebben Mechelen Fietsstad leren kennen. Dagelijks fietsten de coureurs een uitgestippeld parcours van Antwerpen naar Leuven.

Applaudisseren à volonté

De tijd dat de criteriums in onze Dijlestad duizenden maneblussers samen verenigden die behoort tot het verleden. Met de doortocht van het WK werd de microbe bij de Mechelaars terug opgewekt. Ondanks het mooie weer had ik eigenlijk als ik eerlijk mag zijn veel meer volk en sfeer verwacht in het stadscentrum. Vlaggen, wimpels en spandoeken waren schaars aanwezig, dat is spijtig. Maar ok, de toeschouwers die op het appel waren zorgden toch voor de nodige ambiance op het moment dat de wielrenners passeerden.

WK Wielrennen 2021
WK Wielrennen vrouwen wordt ook in Mechelen geapprecieerd
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Gelukkig maakte de zondag veel goed. Vanaf 10 uur stroomde het volk aan de Grote Markt toe. Ik had mijn plaatsje waar ik foto’s en videobeelden kon maken reeds gevonden, maar ik besloot om toch een rondje rond te lopen om leuke dingen rond het WK te spotten. Dit was geen wijze beslissing. Na een half uurtje flaneren mocht ik een plaatsje vooraan aan de dranghekkens vergeten. Dan maar tussen en boven de hoofden proberen de beste foto’s en enkele videobeelden te maken. 

Opvallend, niet alleen voor de renners werd geapplaudisseerd maar ook de motards, volgwagens en hulpdiensten werden warm onthaald in Mechelen. 

Motards op WK Wielrennen door Mechelen
Hartelijke ontvangst van motards op WK Wielrennen door Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Supporters Mexicaanse roots supporteren voor enige deelnemer uit Mexico
Supporters Mexicaanse roots supporteren voor enige deelnemer uit Mexico op WK Wielrennen in Mechelen

Op de Grote Markt sprak ik heel kort met een familie met Mexicaanse roots die voor Eder Frayre Moctezuma als enige renner uit Mexico kwamen supporteren. Voor hen is de doortocht door onze stad een meevaller om de enige deelnemer uit hun geboorteland te kunnen aanmoedigen. 

Veilig supporteren

Wie we niet mogen vergeten zijn de uitvoeringsdiensten, hulpdiensten van onze stad en de vrijwilligers als seingevers die alles voor, tijdens en na de wielerwedstrijd veilig en netjes gehouden hebben. Ook die mensen verdienen een pluim !

UCI Road World Championship 2021 – WK Wielrennen Mechelen 2021
Video Verschueren Eddy voor Samen op weg met Eddy

Nog meer van dat aub !

Het WK, wat mij betreft graag nog meer van dit, het brengt weer leven in Mechelen. We maken dit in het land van ‘De Koers is van Ons’ waarschijnlijk maar één keer mee, maar het was mooi. De beelden op tv tonen duidelijk dat Vlaanderen Leeft en de Flandriens een mooi Wereldkampioenschap gereden hebben. Dat de prijzen aan de meet worden uitgedeeld werd vandaag nogmaals duidelijk. Zelf ben ik grote fan van Wout Van Aert, maar dat de prijzen aan de meet worden uitgedeeld werd vandaag nogmaals duidelijk gemaakt. We moeten wat het wegrennen betreft het zonder een medaille doen. We moeten wel toegeven dat de Belgische ploeg het over het gehele parcours fantastisch gedaan heeft. Julian Alaphilippe mag voor het tweede jaar op rij de regenboogtrui dragen en daar kan ik mee leven.

Hier eerstdaags korte videofragmenten

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Samen op weg met Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *