Matthias De Caluwe - Joost Bourlon - Hans Bourlon - Bart Somers

Het Kunstuur opent nu ook Kunstuur Café

Kunst en Cultuur Toerisme

Het Kunstuur Café is een bijzonder nieuw thematisch café, gebonden aan Het Kunstuur in Mechelen. Initiatiefnemers Hans en Joost Bourlon openden maandagmorgen samen met Bart Somers, titelvoerend burgemeester van Mechelen en Matthias De Caluwe, voorzitter van Horeca Vlaanderen het Kunstuur Café.

Kunstuur Café opent in Mechelen
Café Kunstuur opent in Mechelen over Het Kunstuur
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Traveltopper)

Klokslag elf uur maandagmorgen verzamelden pers en genodigden zich aan het vroegere Fonduehuisje Die Broederkes in de Minderbroedersgang 4. Het Kunstuur Café is gelegen vlak tegenover Het Kunstuur in de Heilige Geestkapel. Intussen is dit sinds de start in 2019 een grote publiekstrekker voor het toerisme in Mechelen. In minder dan drie jaar tijd verwelkomde de tentoonstelling, die je in een uurtje van kunst laat proeven, meer dan 100.000 bezoekers. Op dat succes bouwen de broers Joost Bourlon en Hans Bourlon nu verder.

De vraag waar je iets kunt drinken, is de meest gestelde na een bezoek aan Het Kunstuur”, zegt Joost BourlonToen dit pand vrij kwam vonden wij het een goed idee om een themacafé te maken. Onze bedoeling is om mensen die het Kunstuur bezocht hebben om naar het café te kunnen gaan maar in dezelfde sfeer terechtkomen. Uiteraard is iedereen in Mechelen welkom om deze aparte locatie van een sfeervol café te ontdekken. Er hangen hier enorm veel schilderijen van onze grootvader die ook kunstenaar is”

Gezelligheid Kunstuur Café Mechelen
Gezelligheid in Kunstuur Café Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Is het een Café, een atelier of museum ?

Wie binnenstapt in dit gezellige huis voelt zich in een soort atelier van één of ander kunstenaar. In het café hangen 100 jaar oude mannelijke naaktstudies van de Academie van Antwerpen van een onbekend kunstenaar . Er is een draaiend bronzen borstbeeld gemaakt in 1913 door Rik Wouters, dat James Ensor afbeeldt. Hiervan zijn maar zes afgietsels gemaakt. Daarnaast ook heel wat andere bijzondere elementen van thematisering. Een scherm van slow-tv dat door Piet De Koninck (Creative Director Plopsa Group) de man die alle decors ontwerpt voor Studio 100, die zich goed heeft laten gaan in het schilderen. 

Hans en Joost Bourlon onthullen borstbeeld James Ensor
Hans en Joost Bourlon onthullen borstbeeld James Ensor gemaakt door Mechelaar Rik Wouters
Foto Verschueren Eddy
Matthias De Caluwe - Joost Bourlon - Hans Bourlon - Bart Somers
v.l.n.r Matthias De Caluwe – Joost Bourlon – Hans Bourlon – Bart Somers
Foto Verschueren Eddy

Mechelen heeft de voorbije jaren een groei meegemaakt die opmerkelijk is. We zijn er in gelukt om Mechelen een plek te maken waar mensen graag vertoeven” vertelt Bart Somers 

De voorbije drie jaar is in Mechelen het aantal horecazaken met 7.4 % gegroeid. Van alle centrumsteden doet alleen Turnhout het beter. Mechelen is een stad die tegen de stroom in groei kan realiseren. Als we dan kijken naar werknemers in Mechelen, op duizend mensen werken er 22.3 % in de culturele- of creatieve sector en dat is samen met Roeselare het hoogste wat ook iets zegt over de dynamiek van een stad. Wat dit café zo bijzonder maakt is dat je drie elementen van Bourgondiërs samen krijgt. Je kan hier lekker eten dat is ook bourgondisch, en lekker drinken dankzij stadsbrouwerij Het Anker. En dan Mechelen dat de hoofdstad der Nederlanden was. Die drie dingen komen hier samen in deze nieuwe horecazaak”.

Sfeervol Café Kunstuur Mechelen
Sfeervol Café Kunstuur Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Het Kunstuur is in de Dijlestad sinds de start in november 2019 aan zijn vierde editie toe. De vierde tentoonstelling loopt nog tot eind november. “Iedere tentoonstelling is goed voor zo’n 40.000 bezoekers”, zegt Joost Bourlon. De bekende Vlamingen die iets vertellen over een kunstwerk dat hen aanspreekt, is een concept dat aanslaat.

Ondertussen loopt Het Kunstuur ook in Hasselt en vanaf 2023 in Roeselare. In Mechelen gaan Joost en zijn broer Hans, een van de topmannen achter Studio 100, nu nog een stapje verder in de beleving.

Het Kunstuur sloot met Mechelse brouwerij Het Anker een huurovereenkomst af voor het pand “We schenken er natuurlijk de bieren van Het Anker en een koffie of frisdrank, maar het is niet zomaar een café. Wij mikken in de eerste plaats op bezoekers aan onze tentoonstelling. Wij willen de beleving voortzetten en hen nog iets extra bieden”, vertelt Joost.

Hans Bourlon samen met Joost Bourlon initiatiefnemer Kunstuur Café
Hans Bourlon samen met Joost Bourlon initiatiefnemer Kunstuur Café
Foto Verschueren Eddy
Matthias De Caluwe voorzitter Horeca Vlaanderen
Matthias De Caluwe voorzitter Horeca Vlaanderen bij opening Kunstuur Café
Foto Verschueren Eddy

Matthias De Caluwe, voorzitter van Horeca Vlaanderen vult verder aan “Wat kan je doen dan mensen na de voorstelling laten genieten.  Horeca, cultuur en evenementen zijn nauw met elkaar verweven. Horeca Mechelen is één van de bloeiendste. Al te vaak vergeten mensen die het verschil maken, die jobs kunnen creëren, en dat in moeilijke omstandigheden dit durft doen daar kun je alleen maar respect voor hebben”. 

Meer info op de website https://hetkunstuur.com/

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Traveltopper)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *