Fietsverbinding F1 Fietssnelweg Brussel Antwerpen Colomalaan Mechelen

400 meter Coloma fietspad officieel geopend

Openbare Werken Sport

Vrijdagnamiddag werd de Colomalaan officieel een Fietspad. Hiermee is een cruciale verbinding van de fietssnelweg F1 tussen Antwerpen en Brussel een feit. Met een lengte van 400 meter en 4 meter breed kunnen we zonder schaamte spreken van een Fietsboulevard. 

Opening fietsboulevard Coloma
Opening fietsboulevard Coloma ingefietst door burgemeester Alexander Vandersmissen – Jorre Vannieuwenhuyze Fietsersbond – Patrick Princen eerste schepen
Foto Verschueren Eddy

Waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen Patrick Princen en voorzitter Fietsersbond Jorre Vannieuwenhuyze fietsten de nieuwe verbinding langs de Tangent in. Op 4 juli 2022 werd de Colomalaan voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. Hiermee bereikt Mechelen Fietsstad een nieuwe mijlpaal en wordt de fietsveiligheid door een conflictvrije fietsverbinding verhoogd.

Dit was een nog ontbrekende schakel tussen de Jubellaan en Colomabrug” zegt Alexander Vandersmissen als waarnemend burgemeester “Het fietspad is nu open en het is schitterend. Het gaat een enorm verschil maken voor de mensen van wijk Tervuursesteenweg en Mechelen-Zuid die nu rechtstreeks verbinding kunnen maken met de stad

Missing link F1 fietsostrade

Deze fietsverbinding is een missing link tussen het station en de fietsostrade naar Zemst “Dat is goed” zegt Jorre VannieuwenhuyzeHet is afgescheiden van alle autoverkeer. Het is veilig en breed genoeg, en heel belangrijk, er is een apart voetpad wat we in Mechelen niet zoveel zien; Dus op dat gebied is het perfect. Het enig wat nog zou mogen is dat het uitgevoerd wordt in asfalt en duidelijk belijnd is.” (Binnenkort meer op video op mijn YouTube kanaal)

Fietsverbinding F1 Fietssnelweg Brussel Antwerpen Colomalaan Mechelen
Fietsverbinding F1 Fietssnelweg Brussel Antwerpen Colomalaan Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Komende van Colomabrug is er aan de rechterzijde voor waterinsijpeling een gracht gemaakt. In het plantseizoen komen er nog 15 bomen bij. “Inderdaad, en achteraan het fietspad, aan de sportinfrastructuur komt in principe eind november ook een parking voor negentig auto’s” vertelt Patrick Princen, plaatsvervangend eerste schepen “Binnenkort starten we met de aanleg van het Steenwegpark waar vroeger een deel van de Brusselsesteenweg lag. Op termijn, eind 2027 volgt dan een Colomapark”.

Fietsboulevard kost minder dan voorzien

De goed nieuwsshow is dat het project met minder dan een miljoen euro minder duur is dan berekend.

Fietsostrade F11 tussen Deurne en Lier klaar

Heet van de naald ! Een half uurtje, meer is er niet nodig om van Deurne naar Lier te fietsen over de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier. Deze fietsostrade F11 Antwerpen-Lier neemt je mee langsheen de sporen. Je fietst over een composietbrug met de langste overspanning in België, fietst onder de ring van Lier en kruist de sporenbundel ter hoogte van het station in Lier dankzij een fietsbrug van 250 meter. Een investering van bijna 17 miljoen euro.

F11 Fietssnelweg verbinding Deurne Lier klaar
F11 Fietssnelweg verbinding Deurne Lier klaar
Foto Provincie Antwerpen

Het is alvast een enorm goede investering. Sinds juli 2020 telde de provinciale Fietsbarometer al meer dan 950.000 fietsers aan de fietsbrug in Boechout. Het afgelopen jaar telden we gemiddeld 1.285 fietsers op een werkdag en 1.165 op een weekend-/feestdag. De absolute topdag momenteel is 1 mei 2022 met ruim 3.800 fietsers“, zegt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit.

Lier en Antwerpen zijn belangrijke knooppunten in het fietsostradenetwerk

Vanuit Lier fiets je op termijn via fietsostrades naar Antwerpen (F11), Mechelen via Lint (F16 en F1), Aarschot (F104), Herentals (F103) en Boom (F17). In Antwerpen sluit de F11 aan op de FR10, het Ringfietspad en de F1 richting Mechelen.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper/Radio Opsinjoor)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *