Chrysanten op Stedelijke Begraafplaats Mechelen

Stad Mechelen viert Allerheiligen corona

Parken en Tuinen Samenleving

Hartverwarmend najaarsprogrammacoronaproof

Stad Mechelen heeft ook dit jaar een hartverwarmend najaarsprogramma voor Allerheiligen op de stedelijke begraafplaats. Met de kille corona wind, die sterk overheerst, hoopt het programma troost te bieden aan iedereen die overleden dierbaren herdenken.  Tevens besliste de stad om op alle Mechelse begraafplaatsen een algemene mondmaskerplicht in te voeren. Deze gaat in vanaf 24 oktober tot en met 8 november.  Tijdens deze periode brengen veel mensen een bezoek aan de begraafplaats en gaat ook de jaarlijkse chrysanten bloemenmarkt door.

Chrysanten op Stedelijke Begraafplaats Mechelen
Chrysanten op Stedelijke Begraafplaats stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Schepen van burgerzaken en dienstverlening Vicky Vanmarcke benadrukt de sociale rol van dit najaarsprogramma op de stedelijke begraafplaats: “Allerheiligen is altijd een dag om te koesteren voor de herdenking van verloren dierbaren, maar in tijden van corona ligt dat nog gevoeliger. Daarom is het belangrijk dit programma rond rouw en verlies, met de nodige maatregelen, aan te bieden.

Chrysanten op bloemenmarkt

Jaarlijks vindt de bloemenmarkt plaats op de stedelijke begraafplaats aan de Kerkhoflei en parking Ziekebeemdenstraat van zondag 25 oktober tot maandag 2 november 2020. Bloemenverkopers bieden dan voornamelijk chrysanten te koop aan bezoekers die hun dierbaren willen herdenken en de grafzerken wensen te verfraaien. Ook dit jaar kan de bloemenmarkt doorgaan met het in acht nemen van de coronamaatregelen

Chrysanten op bloemenmarkt Kerkhof stad Mechelen
Bloemenmarkt aan Stedelijke Begraafplaats stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Najaarsprogramma met een “kei” mooie boodschap

Het programma gaat van start met Allerheiligen op zondag 1 november en eindigt op zaterdag 19 december. Gedurende deze periode kan iedereen die dit wenst een zwerfkei met een persoonlijke boodschap of naam deponeren in een verzamelpunt aan de ingangen van de Mechelse begraafplaatsen. De keien zullen nadien de basis vormen voor een zitbank op de begraafplaats. “Het biedt een mooi, creatief alternatief om in deze moeilijk tijden met het eigen gezin toch iemand te herdenken” vertelt schepen Vanmarcke.

Keien zitbank op Mechels kerkhof
Foto Stad Mechelen

Stad Mechelen organiseert op 1 november samen met vzw Reveil en verschillende lokale artiesten een speciale editie Reveil met ingetogen muziek, poëzie, en verhalen in de stedelijke rouwaula.  Het bezoekersaantal wordt afgestemd met de op dat ogenblik geldende coronamaatregelen.

Op donderdag 19 november organiseert Stad Mechelen in samenwerking met vzw Con Tempo een lezing rond rouwen in een diverse stad, waarvoor men zich vooraf dient in te schrijven. Vzw Con Tempo is o.a. gespecialiseerd in rouwzorgtrajecten. Vanuit hun ervaringen komen zij in de stedelijke rouwaula vertellen over rouwen in een diverse stad.

Een maand later op zaterdag 19 december wordt een herdenkingsplechtigheid voor alle overledenen georganiseerd onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.

Vele families hebben o.a. door corona geen sereen afscheid kunnen nemen.  Deze herdenkingsplechtigheid is voor alle overledenen en coronaslachtoffers een week voor kerst, een intens moment om dit te verlies een plek te geven.”, vertelt schepen van burgerzaken en dienstverlening Vicky Vanmarcke.

Vzw De Lage Drempel, die een jarenlange ervaring heeft met het organiseren van herdenkingsplechtigheden organiseert in samenwerking met de stadsdiensten, Huis van de Mens en de Mechelse begrafenisondernemers deze herdenking.

Wereldlichtjesdag 

Op zondag 13 december is het Wereldlichtjesdag, een symbolische dag om alle overleden kinderen en hun naasten met licht te omarmen. Binnen het najaarsprogramma kan men die avond vanaf 19.00 uur deelnemen aan een verlicht parcours langsheen de grenzen van de centrale begraafplaats. 

Aansluitend zal op maandag 14 december de Koestercaravan van vzw Berrefonds op de Veemarkt halt houden.  Deze organisatie wenst het verlies van een kind bespreekbaar te maken en deelt deze boodschap met een warme sjaal en een kaartje met tips voor een warm gesprek.

Voor meer informatie over het troostend najaarsprogramma en wijzigingen n.a.v. corona kan je terecht op de website www.mechelen.be/rouw-en-verlies

Tekst en foto Stad Mechelen en Verschueren Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *