Mondmasker verplicht in satd Mechelen

Update coronamaatregelen

Politiek Samenleving

Bijkomende maatrgelen in Mechelen

Volgend op de verstrengde maatregelen van de federale overheid worden ook in Mechelen een aantal bijkomende maatregelen en verfijningen uitgerold.

Burgemeester Alexander Vandersmissen: “Vanuit de stedelijke crisiscel volgen we de evolutie op de voet. Als lokale overheid nemen we ook in deze fase bijkomende maatregelen en ondersteunen we de getroffen sectoren waar mogelijk.

Tijdelijke mondneusmaskerplicht op de Mechelse begraafplaatsen

Vanaf zaterdag 24 oktober tot maandag 8 november is het dragen van een mondneusmasker binnen de muren van alle begraafplaatsen op het Mechelse grondgebied verplicht. Deze regeling geldt zowel op de centrale begraafplaats (Ziekebeemdenstraat) als in deelgemeenten Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem. Ook op de bloemenmarkten geldt uiteraard de regelgeving dat het dragen van een mondneusmasker verplicht is.

Contacttracing opschalen

De belangrijke rol van lokale besturen bij de contact- en bronopsporing in de strijd met het coronavirus is bekend. Het is immers cruciaal om mensen die besmet zijn zo snel als mogelijk in quarantaine te gaan. Daarom heeft de Vlaamse Regering beslist om de lokale besturen nog verder in te schakelen in dit proces. “De afgelopen maanden hebben wij in onze stad al heel wat ervaring opgebouwd. Centraal in die aanpak staat het belang van een menselijke benadering, de cruciale rol van sensibilisering en aandacht voor de doelgroepen die moeilijker kunnen worden bereikt. We zijn heel tevreden met de bijkomende infrastructurele en financiële ondersteuning die daarvoor uit Vlaanderen wordt voorzien  om onze contact- en bronopsporing binnen de eerstelijnszone Mechelen-Katelijne verder uit te bouwen. We gaan daar zeker mee aan de slag.”

Verhuur stedelijke ruimten en infrastructuur

De kernactiviteiten van officiële verenigingen en koffietafels kunnen conform de geldende protocollen nog steeds worden georganiseerd, maar met maximaal 40 personen. Private initiatieven zijn volgend op de maatregelen niet meer mogelijk.

Digitaal vergaderen

De stad schakelt ook opnieuw over op 100% digitaal vergaderen, thuiswerken wordt de norm. De gemeenteraad van 26 oktober zal opnieuw digitaal vergaderen, net als alle commissievergaderingen.

Hamsteren in Mechelen

In samenspraak met Mechelen Meemaken en Horeca Mechelen wordt het platform Hamsteren in Mechelen opnieuw actief gepromoot. Op die manier willen we de afhaalmaaltijden van onze lokale horeca een stevige duw in de rug geven en  de lokale handel en horeca ondersteunen. “We roepen ook nu de Mechelaars op om hun centen lokaal de besteden. Op deze manier steun je de lokale handel en de getroffen horeca-ondernemers”, legt burgemeester Vandersmissen uit.

Sanitaire blokken in handelscentrum

Net als in de eerste golf zullen we vanaf zaterdag 24 oktober  opnieuw twee sanitaire units plaatsen in het handelscentrum. Eén unit komt op de Haverwerf, één unit in de Hallestraat. Op die manier kunnen bezoekers van het handelscentrum toch gebruik maken van sanitaire voorziening nu de horecazaken gesloten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *