Oud Gasthuis wordt Kanker- en Revalidatiecentrum

Een Nieuwe Horizon voor Historisch Gasthuis in Mechelen

Erfgoed Gebouwen Samenleving

Een Uniek Kanker- en Revalidatiecentrum

In de historische stad Mechelen heeft het oude gasthuis in de Keizerstraat een nieuwe bestemming gekregen. Op het 1300 vierkante meter gelijkvloers van dit voormalige ziekenhuis zal een bijzonder kankercentrum worden gevestigd. Dit centrum zal een breed scala aan ondersteunende diensten bieden aan kankerpatiënten, variërend van pruiken en speciale bh’s tot aangepaste voeding en contact met lotgenoten. Het project is een langgekoesterde droom van schepen Arthur Orlians, die beide ouders aan de ziekte heeft verloren.

Oud Gasthuis Mechelen krijgt herbestemming
Oud Gasthuis Mechelen krijgt herbestemming
Copyright Verschueren Eddy

Een Historische Locatie met Nieuwe Bestemming

Het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in de Keizerstraat heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw, toen Mechelen een bloeiende handelsstad werd. In 1198 richtten de gasthuiszusters Augustinessen hier een hospitaal op aan de rand van de stadswal. Al van 1840 bestonden er plannen voor een nieuwe ziekenhuis of voor de uitbreiding van het oude. Uiteindelijk opteerde men voor een nieuw gebouw op het domein van de het oude jezuïetenklooster in de Keizerstraat. De eerstesteenlegging van het gasthuis aan de keizerstraat gebeurde op 3 juli 1854 in het bijzijn van koning Leopold I. Na verloop van tijd werd het gasthuis overgenomen door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen en onderging het verschillende uitbreidingen en restauraties. Van het in 1857 voltooide complex rest enkel nog de U-vormige vleugel aan de Keizerstraat. In 2005 werden de kapel, gevels en daken van deze vleugel beschermd als monument.
(Lees verder onder de foto’s)

Historisch Oud Gasthuis Mechelen
Historisch Oud Gasthuis Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Binnenzicht Oud Gasthuis Mechelen
Binnenzicht Oud Gasthuis Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Operatiekamer Oud Gasthuis Mechelen
Copyright Regionale Beeldbank Mechelen

Door dit historische gebouw een nieuwe bestemming te geven als kanker- en revalidatiecentrum, wordt niet alleen gezorgd voor de gezondheid van de patiënten, maar wordt ook het erfgoed van Mechelen gekoesterd en behouden. Het gebouw, dat al lange tijd leegstond, krijgt nu nieuw leven en wordt een symbool van hoop en veerkracht in de strijd tegen kanker.

Een Nieuwe Visie op Zorg

Het leegstaande gebouw is nu opnieuw aangekocht door de stad Mechelen. Naast private ontwikkeling heeft het stadsbestuur besloten om op het gelijkvloers een revalidatie- en kankercentrum te realiseren. Het enorme gebouw biedt ruimte voor een breed scala aan diensten. Schepen Arthur Orlians, die persoonlijk werd geraakt door de impact van kanker, ziet het centrum als een belangrijke stap om kankerpatiënten en hun dierbaren te ondersteunen. (Lees verder onder de foto’s)

Interieur gelijkvloer Oud Gasthuis stad Mechelen
Interieur gelijkvloer Oud Gasthuis stad Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Interieur Oud Gasthuis Mechelen
Interieur Oud Gasthuis Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Alles onder één dak

Het doel van het kanker- en revalidatiecentrum in het Oud Gasthuis is om de zorg voor kankerpatiënten te vereenvoudigen. Vaak moeten patiënten verschillende locaties bezoeken voor hun behandeling, medicatie, revalidatie en andere ondersteunende diensten. Het nieuwe centrum biedt de mogelijkheid om al deze diensten op één plek aan te bieden. Van pruiken en speciale bh’s tot verzorgingsproducten, voeding, psychologische ondersteuning en contact met lotgenoten, alles is beschikbaar onder één dak.

Bovendien zal het Kankercentrum fungeren als een hub van samenwerking tussen verschillende zorgverleners en organisaties. Door nauw samen te werken met artsen, therapeuten, verpleegkundigen en sociaal werkers, zal het centrum een geïntegreerde zorgervaring creëren die naadloos aansluit bij de behoeften van de patiënten. Ook de betrokkenheid van families, vrienden en mantelzorgers zal van cruciaal belang zijn bij het ondersteunen van de patiënten tijdens hun reis naar herstel.

We hebben ook al contact gehad met ‘Kom op Tegen Kanker’ die heel graag samenwerken met onze stad. Ze doen hier hun jaarlijkse fietstocht, wat voor mij het warmste evenement is in Mechelen. Zij zeggen dat het een uniek project zal zijn in Vlaanderen. Er bestaan ook wel wat inloophuizen, dat zijn er acht in Vlaanderen waar je eigenlijk als kankerpatiënt naartoe kan gaan en alle informatie kan krijgen. Maar dat dan gecombineerd met een site waar je alles kan krijgen en kopen wat je nodig hebt, dat zou een uniek project zijn in Vlaanderen en misschien zelfs in Europa” vertelt een enthousiaste Arthur Orlians

Een Belofte Waargemaakt

Schepen Arthur Orlians
Schepen Arthur Orlians
Copyright Verschueren Eddy

Arthur Orlians, die zijn ouders heeft verloren aan kanker, heeft zich ten doel gesteld om dit project te realiseren en andere families te helpen die geconfronteerd worden met deze verwoestende ziekte. Zijn persoonlijke ervaringen hebben hem gemotiveerd om alles op alles te zetten om de zorg voor kankerpatiënten te verbeteren. Met de realisatie van het Kankercentrum in het Oud Gasthuis komt zijn langgekoesterde droom eindelijk uit.

Een Nieuwe Toekomst

De aankoop van het Oud Gasthuis en de plannen om het om te vormen tot een kanker- en revalidatiecentrum zet de stad Mechelen in de voorhoede van hoogwaardige zorg voor mensen met kanker. Het project zal niet alleen lokaal impact hebben, maar ook als voorbeeld dienen voor andere steden en landen die streven naar een geïntegreerde en holistische benadering van kankerzorg.

Oud Gasthuis wordt Kanker- en Revalidatiecentrum
Oud Gasthuis wordt Kanker- en Revalidatiecentrum
v.l.n.r Greet Geypen (schepen van stadsontwikkeling) – Arthur Orlians (schepen van gebouwen) – Gabriella De Francesco,(schepen van sociale zaken en welzijn)
Copyright Verschueren Eddy

Met de herbestemming van het Oud Gasthuis naar ’t Gasthuis voor mensen met kanker wordt een krachtige boodschap van hoop en solidariteit overgebracht. Het laat zien dat gemeenschappen zich inzetten om de lasten van kanker te verlichten en een ondersteunende omgeving te bieden aan degenen die het het meest nodig hebben. Mechelen komt op de kaart als een stad die zich inzet voor het welzijn van haar inwoners, een plek waar mensen met kanker zich gesteund en verzorgd kunnen voelen.

De plannen voor het kankercentrum zijn ambitieus en omvatten een breed scala aan ondersteunende diensten, van medische zorg en revalidatie tot psychologische ondersteuning en contact met lotgenoten. Het centrum zal een allesomvattende benadering hanteren, waarbij de focus niet alleen ligt op de behandeling van de ziekte, maar ook op het welzijn en de levenskwaliteit van de patiënten.

Een Leidende Rol:

Met het Kankercentrum in het historische Oud Gasthuis neemt Mechelen een leidende rol op zich in de strijd tegen kanker. Het toont de vastberadenheid van de stad om de lasten van kanker te verlichten en een positieve impact te hebben op het leven van mensen die met deze ziekte worden geconfronteerd. Het is een bron van trots voor de gemeenschap en een voorbeeld voor andere steden en landen die streven naar uitmuntendheid in kankerzorg.

Schepen van welzijn en gezondheid Gabriella De Francesco: “De sleutel tot succes ligt in de samenwerking met diverse welzijn- en gezondheidspartners: artsen, therapeuten, sociaal werkers, verpleeg- en zorgkundigen, maar ook met de families en kennissen van de patiënt gaan we aan de slag. In het Kankercentrum willen we patiënten en hun omgeving zoveel mogelijk ontzorgen. Dat maakt dit project zo uniek. De ligging naast de site Zwartzustersvest waar we een hele nieuwe zorgzame buurt aan het ontwikkelen zijn met Zorgbedrijf Rivierenland biedt ook extra kansen om van dit stukje Mechelen het warmste plekje van de stad te maken.

Een Bron van Hoop en Genezing:

In een wereld waar kanker een verwoestende impact heeft op talloze levens, biedt het uniek kanker- en revalidatiecentrum in het Oud Gasthuis een stralende toekomst vol hoop en genezing. Het is een baken van hoop voor mensen met kanker, waar ze een plek kunnen vinden waar ze zich gesteund en verzorgd voelen. Het centrum markeert een keerpunt in de geschiedenis van de stad en symboliseert de vastberadenheid van Mechelen om kankerpatiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Een Bron van Hoop en Genezing
Een Bron van Hoop en Genezing
Copyright Verschueren Eddy

Een Erfgoed van Verandering:

De transformatie van het historische Gasthuis naar een gespecialiseerd kankercentrum getuigt van de visie en vastberadenheid van Mechelen om het erfgoed te koesteren en behouden, terwijl het tegelijkertijd een nieuwe betekenis en doel krijgt in de moderne samenleving. Het erfgoed van het Gasthuis wordt nu gebruikt als een plek van genezing en hoop, waardoor het een blijvende impact heeft op de gemeenschap.

Een Bron van Inspiratie:

De impact van het kankercentrum beperkt zich niet alleen tot Mechelen. Het dient als een bron van inspiratie voor andere steden en landen die streven naar excellente kankerzorg. Het innovatieve en holistische model dat in Mechelen wordt toegepast, kan dienen als een blauwdruk voor vergelijkbare initiatieven wereldwijd. Mechelen heeft een leidende rol op zich genomen en laat zien dat het mogelijk is om hoop en genezing te bieden aan mensen die getroffen zijn door kanker.

Een Innovatieve Zorgfaciliteit:

Het toekomstige Kankercentrum in Mechelen zal bekend staan om zijn innovatieve aanpak en hoogwaardige zorg. Door voortdurend te streven naar uitmuntendheid en het implementeren van de nieuwste medische ontwikkelingen, biedt het centrum geavanceerde behandelingen en therapieën die de beste resultaten opleveren. Patiënten kunnen erop vertrouwen dat ze de best mogelijke zorg krijgen in een omgeving die is gericht op hun welzijn en herstel. Het Kankercentrum zal een weerspiegeling van de veerkracht en toewijding van de Mechelse gemeenschap zijn. Het is een gezamenlijke inspanning van zorgverleners, organisaties, vrijwilligers en de lokale bevolking om een ondersteunend netwerk te creëren voor iedereen die door kanker wordt geraakt. De gemeenschap staat zij aan zij met de patiënten, biedt hen hoop en helpt hen hun weg naar herstel te vinden.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Meer foto’s op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *