Belevingshuis Ursulinen Mechelen

Inhuldiging Belevingshuis Ursulinen Mechelen Milsenstraat

Gebouwen Onderwijs

Leerlingen Maatschappij en Welzijn knippen lint door van hun gloednieuwe lokalen

Een nieuw hoofdstuk voor Ursulinen Mechelen op donderdag 8 juni 2023 was het een bijzondere dag voor de leerlingen en de directie van Ursulinen Mechelen. Ze kwamen samen om de officiële inhuldiging van het langverwachte belevingshuis in de Milsenstraat te vieren. 

Belevingshuis Ursilen Mechelen
Belevingshuis Ursilen Mechelen officieel geopend
Copyright Verschueren Eddy

Dit ecologische nieuwbouwproject biedt extra les- en praktijkruimte voor de leerlingen, met name voor de richtingen binnen het studiedomein Zorg en Welzijn. Het belevingshuis is ontworpen om de leerlingen een optimale leeromgeving te bieden, waar ze hun zorgvaardigheden kunnen oefenen en ervaring kunnen opdoen in een huiselijke omgeving. Na het doorknippen van het ‘lintje’ in aanwezigheid van Rina Rabau Nkandu (schepen van onderwijs) verwelkomde Mieke Acke (Directeur Ursulinen) buurtbewoners en medewerkers waarna een rondleiding en receptie volgde. 

Het 'Lintje' doorknippen maakt het Belevingshuis officieel voor geopend
Het ‘Lintje’ doorknippen maakt het Belevingshuis officieel voor geopend
Copyright Verschueren Eddy
Belevingshuis Ursulinen Mechelen
Rondleiding in het nieuwe Belevingshuis Ursulinen Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Een terugblik

Flashback naar 4 jaar geleden 2019 … in november werden de bouwplannen voor deze site met de buurt uit de doeken gedaan. De vooropgestelde timing was ergens 2021-2022. Helaas kwam er vervolgens het gekende corona beestje aanwaaien en vielen alle plannen stil. De oudere huizen werden afgebroken, behalve het beschermde geveltje van één van de laatste winkels van deze straat. Maar bij Ursulinen hoor ik geruststellende woorden dat het oude geveltje in de toekomst nog een grondige opfris- en restauratiebeurt zal krijgen.

Belevingshuis rond zorg: Een plek voor praktijkgericht leren

Het belevingshuis in de Milsenstraat is speciaal ontworpen om de leerlingen van Ursulinen Mechelen praktijkgericht onderwijs te bieden in de zorgrichtingen. Het huis biedt state-of-the-art faciliteiten voor verschillende richtingen in de tweede en derde graad, waaronder Gezondheidszorg, Opvoeding en begeleiding, Basiszorg en ondersteuning, en Assistentie in zorg, wonen en welzijn. Hier kunnen de leerlingen hun zorgende vaardigheden verder ontwikkelen en in een realistische setting oefenen. In het nieuwe gebouw krijgen een aantal van de zorgrichtingen onderdak, vooral uit het studiedomein Zorg en Welzijn. (Lees verder onder de foto’s)

Praktijkruite Belevingshuis Ursulinen Mechelen
Praktijkruimte Belevingshuis Ursulinen Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Keuken als praktijkruimte in Belevingshuis
Keuken als praktijkruimte in Belevingshuis
Copyright Verschueren Eddy

De flexibele ruimtes op het gelijkvloers zijn niet alleen bedoeld voor de leerlingen, maar ook voor de buurt en het nabijgelegen woonzorgcentrum, het Milsenhof. Het doel is om verschillende generaties samen te brengen in het ‘belevingshuis’. Dit bevordert niet alleen het leren van de leerlingen, maar creëert ook een gemeenschappelijke ruimte waarin jong en oud van elkaar kunnen leren en waardevolle interacties kunnen hebben.

Ecologische ingrepen: Duurzaamheid in de praktijk

Bij het ontwerp en de constructie van het belevingshuis stond duurzaamheid centraal. Het Mechelse architectenbureau DG architecten, onder leiding van oud-leerlinge Ilse Diddens, heeft gezorgd voor een perfecte integratie van het gebouw in het straatbeeld. Met een witte gevelsteen en gouden accenten heeft het belevingshuis de Milsenstraat nieuw leven ingeblazen.

Ecologische en duurzaam Belevingshuis Ursulinen Mechelen
Ecologische en duurzaam Belevingshuis Ursulinen Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Het gebouw is voorzien van verschillende ecologische maatregelen om een positieve impact op het milieu te hebben. Zonnepanelen zorgen voor duurzame energieopwekking, terwijl het extensieve groendak en de groene gevel achteraan bijdragen aan het koelen van de speelplaats en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Bovendien zijn er bewuste keuzes gemaakt, zoals werken met duurzame materialen en het implementeren van energiezuinige technologieën. Het resultaat is een gebouw dat niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan een groenere en meer milieuvriendelijke omgeving.

Een ander opvallend kenmerk van het belevingshuis is het gebruik van regenwater. Het gebouw is uitgerust met een geavanceerd regenwatersysteem dat het regenwater opvangt en opslaat voor hergebruik. Dit water wordt gebruikt voor het doorspoelen van toiletten, het besproeien van de tuin en andere niet-drinkbare toepassingen. Door regenwater te benutten, wordt het drinkwaterverbruik verminderd en wordt er efficiënter met natuurlijke hulpbronnen omgegaan.

Ruimtes sluiten aan aan behoeften leerlingen

Binnenin het belevingshuis zijn er diverse ruimtes gecreëerd die aansluiten bij de behoeften van de leerlingen. Er zijn simulatiekamers, waar studenten realistische zorgsituaties kunnen nabootsen en hun vaardigheden kunnen trainen. Daarnaast zijn er ook ingerichte kamers waar leerlingen de kans krijgen om te oefenen in het verlenen van zorg aan echte patiënten. Dit biedt een waardevolle ervaring die hen voorbereidt op hun toekomstige carrière in de zorgsector.

Praktijkruimte Belevingshuis Mechelen
Praktijkruimte Belevingshuis Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Ontmoetingsplaats

Het belevingshuis is niet alleen een plek voor praktijkgericht leren, maar ook een ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd waarbij de buurtbewoners, het woonzorgcentrum en de leerlingen samenkomen. Dit bevordert sociale interactie, begrip en solidariteit tussen verschillende generaties.

De bouw van het belevingshuis is het resultaat van nauwe samenwerking tussen de school, de architecten, de lokale overheid en andere belanghebbenden. Het project is mogelijk gemaakt dankzij subsidies en investeringen in onderwijsinfrastructuur. Het belevingshuis symboliseert de inzet van Ursulinen Mechelen voor kwaliteitsvol onderwijs en het bieden van een moderne leeromgeving aan haar leerlingen.

Leerlingen Ursulinen krijgen met het Belevingshuis een moderne leeromegving
Copyright Verschueren Eddy

Het bouwproces

Tijdens het bouwproces speelden verschillende mensen een cruciale rol. Ursulinen Directeur Mieke Acke bedankte in haar toespraak dan ook heel wat mensen die betrokken waren bij het bouwproces. Woorden van dank gaan uit naar de Vlaamse overheid en het schoolbestuur vzw KITOS voor de beschikbare financiële middelen. Heel veel woorden van lof gaan naar Ilse voor het mooie functionele ontwerp en de strakke opvolging naar aannemers toe. Een extra woordje dank ging ook naar directeur infrastructuur Stefanie Nys die samen met haar rechterhand Eva Kuyl het hele bouwproject nauwgezet opvolgde. 

Ook aannemer Heylen werd bedankt om de buurt ter wille te zijn net als werfleider Maarten Guldentops, voor de goede samenwerking. Ook preventieadviseur Ann Bastiaens en het hoofd van de KITOS-preventiedienst verdienen een woordje van dank om hun streng maar rechtvaardigdigheid wat betreft de veiligheid. Ook de buurtbewoners werden vuur hun geduld, begrip en steun gedurende de bouwwerkzaamheden bedankt. Hun inzet, samenwerking en toewijding hebben geleid tot een uitzonderlijk leerplatform dat de leerlingen van Ursulinen Mechelen zal helpen groeien en bloeien in de zorgsector.

Conclusie: Een toekomstgericht belevingshuis

Met de inhuldiging van het ‘Belevingshuis‘ in de Milsenstraat heeft Ursulinen Mechelen een belangrijke stap gezet in het moderniseren van haar onderwijsfaciliteiten. Het belevingshuis is niet alleen een plek voor leerlingen, maar ook een ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap. Het stimuleert interactie tussen verschillende generaties en draagt bij aan een hechtere samenleving.

Belevingshuis Ursulinen Mechelen in Milsenstraat
Belevingshuis Ursulinen Mechelen in Milsenstraat
Copyright Verschueren Eddy

Het volledige kostenplaatje bedroeg ongeveer anderhalf miljoen euro, waarvan de vzw toch meer dan éen derde zelf financierde. Ursulinen Mechelen is trots op het nieuwe belevingshuis en kijkt ernaar uit om de leerlingen een inspirerende leeromgeving te bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen tot competente zorgprofessionals.

Het belevingshuis is een tastbaar bewijs van de visie van Ursulinen Mechelen om haar studenten voor te bereiden op de toekomst. Door praktijkgericht leren te bevorderen, worden de leerlingen aangemoedigd om hun vaardigheden en kennis toe te passen in een realistische context. Dit verhoogt niet alleen hun zelfvertrouwen en bekwaamheid, maar stelt hen ook in staat om beter in te spelen op de behoeften van patiënten en cliënten in de zorgsector.

In de toekomst zal het belevingshuis dienen als een bron van inspiratie en een voorbeeld voor andere onderwijsinstellingen die streven naar praktijkgericht leren en duurzaamheid. Het biedt een model dat kan worden aangepast en gerepliceerd in verschillende contexten en disciplines.

Belevingshuis Ursulinen Mechelen
Belevingshuis Ursulinen Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Met het belevingshuis heeft Ursulinen Mechelen een nieuwe mijlpaal bereikt in haar missie om onderwijs van hoge kwaliteit te bieden, waarin praktijkervaring, duurzaamheid en gemeenschapsbetrokkenheid centraal staan. Het belevingshuis is een symbool van innovatie, vooruitgang en de voortdurende inzet van Ursulinen Mechelen om haar leerlingen voor te bereiden op een succesvolle toekomst in de zorg.Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Traveltopper
(Meer foto’s op Facebook Traveltopper)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *