Vlonderpad nieuwe publiekstrekker in Vrijbroekpark

Feestelijke Opening van gerenoveerde Parkvijver Vrijbroekpark

Natuur Parken en Tuinen Toerisme

Ontdek het Nieuwe Vlonderpad en de Ecologische Opwaardering

Het Vrijbroekpark in Mechelen heeft het afgelopen jaar een indrukwekkende transformatie ondergaan, met name rondom de prachtige twee hectare grote parkvijver. De renovatie was broodnodig en ging hand in hand met een ambitieus project voor ecologische opwaardering. 

Officiële Opening Vondelpad Vrijbroekpark Mechelen
Officiële Opening Vondelpad Vrijbroekpark Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Op woensdag werd de omgeving rond de vijver officieel geopend door Mireille Colson, gedeputeerde bevoegd voor Recreatie- en groendomeinen in Provincie Antwerpen,, samen met eerste schepen Patrick Princen en directeur Vrijbroekpark Lieve Stoops. 

Ecologie en Recreatie hand in hand

Omdat ecologie en recreatie hand in hand gaan in het Vrijbroekpark werd ook geïnvesteerd in de bezoekersbeleving met als blikvanger een vlonderpad dwars over de vijver. “De provincie Antwerpen investeerde 735.500 euro in de parkvijver en ontving daarvoor van het Agentschap voor Natuur en Bos een projectsubsidie van 235.560 euro binnen de projectoproep Projectsubsidies Natuur 2020 ” vertelt gedeputeerde Mireille Colson

Mireille Colson gedeputeerde Provincie Antwerpen
Mireille Colson gedeputeerde Provincie Antwerpen
Copyright Verschueren Eddy

De kosten voor het studiewerk en de uitvoering van de werkzaamheden bedragen bijna een miljoen euro in totaal. Bij de feestelijke opening werden de ambitieuze veranderingen officieel gepresenteerd aan pers en het grote publiek.

Onder meer door bladval en vissers die er verschillende zaken ingooiden ontstond een laag die heel voedselrijk is, maar ze zorgde wel voor een verzieking van de vijver. In de zomer hadden we een groene soep die kwam bovendrijven”, vertelt Maarten Vanwesemael, verantwoordelijke van het team parkbeheer.

Hoogtepunt: Het Vernieuwde Vlonderpad

Een van de meest opvallende vernieuwingen is de aanleg van een vlonderpad van maar liefst 110 meter lang, dat de bezoekers meeneemt over het water en de verschillende oevers van de vijver met elkaar verbindt. Het vlonderpad is een ware blikvanger en biedt een unieke wandelervaring. Vanaf nu kunnen bezoekers dit prachtige vlonderpad ontdekken, betreden en genieten van de betoverende omgeving. “Het is het paradepaardje dat bezoekers meeneemt over het water”, zegt gedeputeerde Colson. Het fiets- en wandelpad verbindt twee oevers.

Vlonderpad nieuwe publiekstrekker in Vrijbroekpark
Vlonderpad nieuwe publiekstrekker in Vrijbroekpark
Copyright Verschueren Eddy

Ecologische Opwaardering: Een Nieuwe Kans voor Flora en Fauna

Naast de renovatie van de vijver zelf is er ook veel aandacht besteed aan het verbeteren van de ecologische omstandigheden. De soms 50 cm dikke sliblagen die zich in de vijver hadden opgehoopt gedurende 30 jaar, zijn grondig verwijderd. Daarnaast is de waterkwaliteit aanzienlijk verbeterd, waardoor de flora en fauna in en rondom de vijver nu meer kansen krijgen om te floreren. Deze renovatiewerken zijn uitgevoerd in samenwerking met PIDPA, waarbij het slib is gebruikt als waardevolle grondstof voor de toekomstige plantenfilterzones.

Waterkwaliteit verbetert door waterfilters
Plantenfilterzones verbeteren waterkwaliteit in Vrijbroekpark
Copyright Verschueren Eddy
Meer zicht op beide vijvers in Vrijbroekpark
Visuele link versterkt zicht tussen voor- en achtervaart in Vrijbroekpark
Copyright Verschueren Eddy

De leuke zichtassen die je hier nu hebt versterken de visuele link tussen de voor- en achtervaart”, zegt Maarten Vanwesemael.

Die plantenfilters zijn trouwens niet de enige ecologische ingrepen die het herstel van de vijver moeten inzetten en vasthouden. “De noordelijke oevers van de voor- en achtervaart worden omgevormd naar flauwe oevers met meer inheemse oeverkruiden en gunstigere omstandigheden voor alles wat leeft in en rondom de vijver,’ licht Maarten Vanwesemael van het Vrijbroekpark toe. “In de ‘Wilgernis’ creëerden we een moeraslandschap met tien nieuwe amfibieënpoelen en een ijsvogelwand langs de gracht.

De noordelijke oevers van de voor- en achtervaart worden omgevormd naar flauwe oevers
v.l.n.r Lieve Stoops - Mireille Colson - Maarten Vanwesemael
De noordelijke oevers van de voor- en achtervaart worden omgevormd naar flauwe oevers
v.l.n.r Lieve Stoops – Mireille Colson – Maarten Vanwesemael

Natuurlijke Beleving: Zonnen, Vissen en Schaatsen

De vernieuwde vijverzone biedt talloze mogelijkheden voor recreatie. Bezoekers kunnen ontspannen op verschillende vernieuwde steigers, genieten van de zon of een hengeltje uitwerpen om te vissen.

Waterbuffer en Ecologische Maatregelen: Voor een Duurzaam Park

Naast de renovatie van de vijver en de aanleg van het vlonderpad, zijn er nog meer belangrijke stappen genomen om het Vrijbroekpark duurzamer te maken en de natuur te beschermen. Er zijn regelbare stuwen gebouwd, waardoor het mogelijk is om tijdens natte periodes water te bufferen in de vijverzone en het aangrenzende gebied, de ‘Wilgernis‘. Dit helpt bij het voorkomen van wateroverlast en zorgt voor een gezonde waterbalans in het park.

Bovendien heeft het park geïnvesteerd in het opvangen van regenwater tijdens hevige regenbuien. Op die manier wordt getracht om zoveel mogelijk regenwater vast te houden in het Vrijbroekpark. Dit draagt bij aan het aanvullen van het grondwaterpeil en helpt de omgeving te beschermen tijdens droge periodes. Deze maatregelen dragen ook bij aan het herstel van het Vrijbroekpark als valleigebied van de Zenne.

Visvriendelijke Omgeving: Een Gezond Visbestand

Om het visbestand in de vijver te verbeteren, is er gekozen voor een meer geschikte samenstelling van vissoorten. In het verleden was er een overvloed aan karpers en brasems, wat resulteerde in een onevenwichtig ecosysteem met problemen zoals algenbloei en vissterfte. Om dit te verhelpen, is het nieuwe visbestand aangepast aan de natuurlijke kenmerken van de vijver. Voorn, baars en snoek zijn geselecteerd als de hoofdsoorten, die beter passen bij ondiepe stilstaande wateren in de regio. Dit zorgt voor een gezonder en evenwichtiger visbestand.

Vondelpad verbind beide oevers
Vondelpad verbind beide oevers
Copyright Verschueren Eddy

Genieten en ontspannen in de Mechelse natuur dicht bij de stad

Breng een bezoek aan het Vrijbroekpark en ontdek zelf de prachtige vernieuwingen en de harmonie tussen natuur en recreatie. Het park biedt een ideale gelegenheid om te genieten van een ontspannen dag in de natuur, omringd door groen en water.

Oevers Parkvijver Vrijbroekpark vernieuwd
Copyright Verschueren Eddy

Wandel over het vlonderpad en laat je betoveren door het uitzicht op de vijver en de omringende natuur. Het pad voert je langs adembenemende landschappen en biedt unieke fotomomenten. Neem de tijd om te pauzeren op een van de steigers en geniet van de rust en sereniteit die het water uitstraalt.

Voor de liefhebbers van vissen is er nu ook weer de mogelijkheid om hun hengel uit te werpen in de vernieuwde vijver. Of je nu een ervaren visser bent of gewoon wilt ontspannen aan het water, de vijver biedt een uitstekende omgeving voor een dagje vissen.

Verken de uitgestrekte groene grasvelden, picknick in de schaduw van de bomen of breng een bezoek aan de nabijgelegen speeltuin voor de kinderen. Het park biedt een ideale omgeving voor gezinnen, vriendengroepen en natuurliefhebbers.

Schaatsen in de Wilgernis

En vergeet niet om het Vrijbroekpark ook in de winter te bezoeken. Wanneer de temperaturen dalen en de vijver bevriest, verandert het park in een betoverend schouwspel. Bind je schaatsen onder en glijd over het ijs van de grote ondiepe plas in de ‘Wilgernis’. Het is een unieke ervaring die je niet wilt missen.

Kortom, het vernieuwde Vrijbroekpark is een oase van rust en natuur in het hart van Mechelen. Kom en ervaar zelf de magie van het vlonderpad, de prachtige vijver en de ecologische opwaardering. Het park heet je van harte welkom om te genieten van een heerlijke dag vol ontspanning en verwondering.

Plan je bezoek en laat je betoveren door de schoonheid van het Vrijbroekpark! Vergeet niet je camera mee te nemen om de bijzondere momenten vast te leggen. Of je nu komt om te wandelen, te vissen, te schaatsen of gewoon te genieten van de natuur, het Vrijbroekpark biedt voor ieder wat wils.

Nieuwe steigers en bruggen in Vrijbroekpark Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Ontdek hier de video over de renovatiewerken. Mis ook de volgende vlog niet na de werken !
Ga vandaag nog kijken en volg Traveltopper
Copyright Verschueren Eddy

Als reisvlogger waardeer ik ten volle uw steun. De productie van deze video is mede mogelijk dankzij ondermeer de steun van Patrons. Wil jij dit kanaal ook een financieel steuntje geven, vanaf 1 € maand, dat kan via onderstaande link. Er is geen verplichting en stopzetten kan ten allen tijde ! https://www.patreon.com/MechelenopzijnBest

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Traveltopper)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *