IJzerenleen stad Mechelen Belevingsstrook

Belevingsstrook op IJzerenleen maakt deze nog aantrekkelijker

Openbare Werken Shopping Toerisme

De Mechelse IJzerenleen trok op Local Friday de aandacht met een nieuwe belevingsstrook. De plaatselijke handelaars en een delegatie van de stad openden bij een hapje en een drankje officieel de hernieuwde IJzerenleen. Gelijktijdig werd het glas geklonken bij het aansteken van de kerstverlichting en de start van de eerste gratis bootshuttles naar Parking Keerdok en het kernwinkelgebied.  

Meer beleving en groen bij het shoppen

Als Mechelaars hadden we het al enkele weken in de mot dat er op de IJzerenleen grootse werken bezig waren. Deze drukbezochte winkelstraat heeft de voorbije jaren al wat veranderingen ondergaan. Zo werd het een terrassenstraat, probeert men tegen de natuurkrachten in de Vlietenkelder open te stellen, en is anno 2022 de stenen parkeerstrook op de IJzerenleen uitgebroken en omgebouwd tot een belevingsstrook. Het plan, nieuwe plantvakken waar regenwater kan insijpelen, nieuwe bomen, houten zitbanken en terrassen voor de horeca. De herinrichting betekent een belangrijke opwaardering van het Mechelse kernwinkelgebied op mensenmaat. De stad legt hiermee de focus op meer beleving en groen. 
Lees verder onder de foto’s

Arbeiders werken naarstig aan de belevingsstrook op de IJzerenleen
Arbeiders werken naarstig aan de belevingsstrook op de IJzerenleen
foto Verschueren Eddy
IJzerenleen stad Mechelen Belevingsstrook
Belevingsstrook maakt IJzerenleen in stad Mechelen nog aangenamer
Foto Verschueren Eddy

Met de tijdelijke invulling gaven we de IJzerenleen reeds een groener karakter, nu maken we dat effect nog sterker. De plantenbakken zijn vervangen door zeven grote plantvakken. In totaal wordt hiermee 260m² onthard. Met meer kleur, meer bomen, meer zitgelegenheid, wordt de IJzerenleen nog meer een verblijfplaats. De leuke winkels en terrassen waren er, nu is ook hun decor aantrekkelijker geworden”, zegt Patrick Princen, schepen van openbare werken, duurzaamheid en energie. 

Het eerste nieuwe straatmeubilair op de belevingsstrook was de ‘rare’ zitbank op de hoek van de IJzerenleen en Nauwstraat. Dit hedendaags meubel als ik het zo mag noemen, ging bij de Maneblussers snel over de tongen. Op sociale media werd er duchtig heen en weer gepraat over het golvend karakter van deze nieuwkomer. Intussen is iedereen er van overtuigd dat het een zitbank is, al blijven heel wat verhalen de ronde doen. Maar goed, ikzelf en al vele andere Mechelaars hebben ze uitgetest, en ik moet eerlijk toegeven dat er helemaal geen probleem is met dit zitmeubel. Nu maar hopen dat iedereen dit ‘pronkstuk’ gebruikt daar waar het voor geplaatst is, om te rusten en te beleven. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit specimen zeer vlug op Instagram en andere kanalen zal gedeeld worden.
Lees verder onder de foto

Golvende zitbank als straatmeubilair op IJzerenleen Mechelen
Golvende zitbank als straatmeubilair op IJzerenleen Mechelen
Foto Verschueren eddy

Local Friday

Naast het vieren van een groenere en bruisendere IJzerenleen, wordt er ook aandacht besteed aan Local Friday, de Mechelse tegenhanger van Black Friday. Op die manier moedigt Stad Mechelen mensen aan om lokaal te gaan winkelen in plaats van online bij buitenlandse verkopers te shoppen. Dit om de plaatselijke handelaars te ondersteunen en lokale economie te boosten. De deelnemende winkels waren vrijdag dan ook uitzonderlijk geopend tot 20.00 u.  

De eindejaarsperiode is een belangrijke periode voor onze handel en horeca. We zetten dus alle zeilen bij om het winkelen zo aangenaam mogelijk te maken. Denk maar aan de gratis bootshuttle, het gratis parkeren op Parking Keerdok tot eind december en de opwaardering van de IJzerenleen” vertelt Schepen van Economie Greet Geypen.  

Daarnaast vormen we Mechelen om tot een winterse shoppingplek met dennenbomen, sfeerverlichting, animatie en zoveel meer. Kortom, Mechelen is helemaal klaar om iedereen in de beste omstandigheden te ontvangen”, aldus Greet Geypen

Lees verder onder de video

Video Verschueren Eddy

100.000 eindejaarsmagazines

Handelaarsorganisatie Mechelen MeeMaken is een grote mediacampagne opgestart. Er werden meer dan 100.000 eindejaarsmagazines gedrukt en bedeeld rondom Mechelen. In dit magazine zit een handige uitklapbare kaart waar je in één oogopslag de parkings kan terugvinden en waar je kan bekijken welke Shopping Shuttles diensten er zijn. Daarnaast kan je het uitgebreide winterprogramma terugvinden en zijn er Mechelenbons te winnen ter waarde van 50 euro. 

Daarnaast starten we ook met een digitale campagne die we nationaal lanceren via kanalen als Facebook en Instagram. Ook hier blijft de boodschap dat Mechelen dé stad is waar je terecht kan voor je eindejaarsaankopen”, klinkt het bij Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken. 

Kerstverlichting met gereduceerd verbruik

Een halfuur na de officiële opening van de vernieuwde IJzerenleen werd ook de kerstverlichting van heel Mechelen aangestoken. Op die manier werd de eindejaarsperiode ingehuldigd met de feestelijke lichtjes, die dit jaar nog energiezuiniger zijn dan andere jaren. Door het gebruik van meer ledlampjes en de spanning te verlagen, wordt het verbruik naar 1/10de van vorig jaar gereduceerd. Wat zorgt voor een enorme besparing zonder in te boeten op sfeer. Lees verder onder de foto

Kerstverlichting en verwarmde terrassen horeca Mechelen
Kerstverlichting en verwarmde terrassen horeca Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Eerste bootshuttle op de Dijle 

De Dijlestad zet ook volop in op voldoende parkeermogelijkheden en een goede bereikbaarheid van het centrum. Dit door de splinternieuwe Parking Keerdok gratis te maken tot het einde van het jaar. Tegelijkertijd werden ook de gratis bootshuttles tussen de parking en de Haverwerf gelanceerd. Op Local Friday vaarden de eerste twee bootshuttles afwisselend van 15.00 tot 21.00 u.
Lees verder onder de foto’s

Philip De Prest Rederij Malinska met Bootshuttle
Foto Verschueren Eddy

Zelf ben ik mee ingestapt in de intussen vertrouwde bootjes van Mechelen. Ik heb dan ook kunnen vaststellen dat de bootshuttle heel wat belangstelling genoot bij de bezoekers aan onze stad. Het was een komen gaan met telkens volle boten in de twee richtingen. Bij de bezoekers hoorde ik niet anders dan lof voor dit initiatief.

Ik denk dat het voor ons heel leuk is dat we dit mee mogen organiseren” zegt Philip De Prest (Rederij Malinska) “Ik denk dat dat vooral voor de stad Mechelen een enorme publiciteit is. Ik denk dat we dat niet genoeg kunnen benadrukken wat voor een marketing impact dat heeft voor de stad om opnieuw op een duurzame namnier mensen naar de stad te brengen. Ik zou ook de stad Mechelen aanraden om dit initiatief extra in de verf te zetten. Dit is zo uniek !“. (Binnenkort meer op video. Mis hem niet. Abonneer u vandaag op mijn YouTube kanaal https://www.youtube.com/traveltoppereu)

De bootshuttle zal wekelijks op zaterdag en op alle koopzondagen varen. Op zaterdag varen twee boten doorlopend op en neer met een frequentie van ongeveer 20 minuten. Op koopzondagen vaart er één boot en zal je ongeveer om de 40 minuten een bootshuttle kunnen nemen.  

De bootshuttle in Mechelen
Foto Verschueren eddy

De Malinska boot vaart dan met een vast uurschema afhankelijk van welke dag van het weekend het is. Zo gaan er op zaterdag bootshuttles van 10.00 tot 19.00 u (met uitzondering van zaterdag 24 december en zaterdag 31 december 2022 tot 15.00 u) en op koopzondagen van 13.00 tot 18.00 u. Het kan zijn dat de bootshuttles soms niet uitvaren door extreme weersomstandigheden, dit kan je altijd checken op www.mechelen.be/shoppingshuttle.  

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *