Lentebraderie Mechelen Mei 2022

125 kramen op Mechelse Lentebraderij

Economie Shopping Toerisme

De lentebraderie lokte heel wat volk naar de Mechelse binnenstad. Voor de eerste keer werden 125 inschrijvingen geregistreerd om deel te nemen aan de braderie. Mechelen MeeMaken de organisatie die Mechelse handelaars verenigd kijkt tevreden terug. Voor wie winkelen en wandelen wil combineren, werden twee nieuwe shoppingroutes ‘Beleef Mechelen Anders’ en ‘Ontdek De Wereld’ gelanceerd .

Lentebraderie in de Bruul van Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Dat in Mechelen een positieve vibe zich onder de handelaars laat voelen dat is duidelijk. Opmerkelijk was het vrijdag drukker dan zaterdag wat toch een marktdag is. In het kernwinkelgebied Bruul, Geitestraat, Graaf van Egmontstraat, Vijfhoek, Ijzerenleen en Guldenstraat was er een gezellige drukte. 

Houten naamborden maken handelaars kenbaar

Een goed idee van de handelaarsorganisatie waren de kwalitatieve duurzame houten gegraveerde naamborden aan de kraampjes. Deze werden ontwikkeld om in eerste instantie een uniformiteit te creëren op de lentebraderij. Anderzijds om de lokale handelaars goed zichtbaar te maken, zodat de klanten weten bij wie ze nog terechtkunnen voor een nog groter aanbod in de winkel.

Korenmarkt de hotspot op Lentebraderie

Op de Korenmarkt hadden enkele handelszaken uit de Onze-Lieve-Vrouwestraat hun tenten opgeslagen. Daar zijn momenteel grootscheepse straatwerken aan de gang om deze winkelstraat een nieuwe uitstraling te geven. Opmerkelijk veel rustiger was het bij de handelaars in de Hoogstraat, nochtans een belangrijke toegangspoort naar het winkelcentrum. Om de Spelotheek/Level 21 uit de Hoogstraat meer bekendheid te geven bij de bezoekers hadden zij ervoor gekozen om zich mee tussen de sfeervolle kramen op de Korenmarkt te nestelen. 

Gezelligheid op de lentebraderie aan de Korenmarkt
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
HOP Pastry jonge ondernemers op Lentebraderie
Foto Verschueren Eddy

Enkele meters verder geraakte ik aan de babbel met Stephanie Plas, een meisje dat ik in juni 2020 ontmoette bij het LOV-project (video). Zij staat als concept designer samen met jonge chefs David Hoeck en Taha Oulichki aan de wieg van HOP Pastry. De jonge ondernemers creëren smaakvolle macarons van Mechelse makelij met diverse smaken uit hun koksmutsen. 

Eigenlijk ben ik lange tijd op de Korenmarkt blijven rondslenteren. Het is wat mij betreft een plein waar je graag komt met een uitstraling die je moeilijk beschrijven kan. Maar daar kom ik bij een volgende vlog graag op terug. 

Mechelen profileert zich als shoppingstad

Het voorbije weekend toont aan dat shoppen in Mechelen een goed idee is. Het Hemelvaartweekend heeft de Lentebraderie zeker geen windeieren gelegd. Zelfs niet Mechelaars laten duidelijk verstaan dat de Dijlestad op een compacte ruimte heel wat te bieden heeft. Een braderie is een ontmoetings- en belevingsmoment. Het is dan ook het uitgelezen moment om met straatanimatie het winkelgebeuren extra te versterken. 

Lentebraderie Mechelen Mei 2022
Lentebraderie Mechelen Mei 2022
Foto Verschueren Eddy

Randanimatie 

Photobooth op de Korenmarkt in VW-bus
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Benidorm Eugene brengt shoppers aan het lachen
Foto Verschueren Eddy

Randanimatie is een niet onbelangrijke schakel om winkelen in de stad nog extra tot een beleving te maken. Zo werd een vintage volkswagen busje (Shoppen in Mechelen) op de Korenmarkt omgetoverd tot een photobooth studio en daar werd gretig gebruikt van gemaakt. De foto’s werden meteen afgedrukt zodat bezoekers ze onmiddellijk mochten meenemen. Vanzelfsprekend was er ook muzikale animatie met de nodige toeters en bellen. In de Bruul zwengelde een pimped out, chromed out scootmobiel zich door de wandelende shoppers. De verbijsterende blikken en lachende voorbijgangers bij het passeren van Benidorm Eugene waren overduidelijk een succes !

Kinderen zijn nu niet bepaald de shoppers bij uitstek. Het is vervelend, het is saai, …maar als Kinderstad haalt men wel alles uit de schuif om deze kleine snuiters het zo aangenaam mogelijk te maken. Zo hoorde ik al van op verre afstand de klanken van zuiderse muziek. En inderdaad, dit was de place-to-be voor de kids. Zich ten volle laten gaan, met de handjes slaan op een djembé. Dit tot groot jolijt van mama en papa en tot vermaak van de voorbijgangers. Top initiatief !

Kinderen laten zich ten volle gaan op Djembé
Foto Verschueren Eddy

Twee nieuwe shoppingroutes 

Voor wie winkelen wil combineren met wandelen, bestaan er reeds zes shoppingroutes op maat met telkens een verschillend thema. Tijdens de Lentebraderie werden twee nieuwe shoppingroutes gelanceerd: ‘Beleef Mechelen Anders’ en ‘Ontdek De Wereld’.

De route ‘Beleef Mechelen Anders’ neemt je mee naar 17 leuke hotspots in de stad. Deze route brengt je naar de hipste adresjes in Mechelen. Uitblazen doe je bij een van de gezellige ‘Instagrammable’ adresjes waar je in een gezellig kader aan een heerlijke koffie nipt en heerlijk kan tafelen.

De Lentebraderie op de Ijzerenleen
Foto Verschueren Eddy

Voor wie liever kennismaakt met de veelzijdigheid van de stad is er ‘Ontdek De Wereld’. Met deze shoppingroute proef, voel en ruik je verschillende continenten, keukens en smaken in hartje Mechelen. Van vintage tot nieuw, van Amerika tot Azië en van het Klein Begijnhof tot de Dijle.

De shoppingroutes blijken goed in de smaak te vallen, want verschillende routes zijn er al in tweede druk. Wil je zelf een shoppingroute downloaden? Dat kan via https://shoppenin.mechelen.be/beleef-mechelen.

Was de lentebraderie een topper ? Wie kan het beter zeggen en schrijven dan u als bezoeker. Laat uw reactie achter onderaan dit blogartikel of op de facebook pagina ‘Mechelen op zijn Best’. Mijn mening, er is nog veel meer mogelijk om een evenement als de lentebraderie tot een totaal beleving te maken. De handelaars en de horeca staan klaar, enkel nog wat brainstormen en luisteren naar de bezoekers. Ik kijk al uit naar de toekomst waar Mechelen ‘de’ shoppingstad van Vlaanderen zal worden ! 

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Samen op weg met Eddy’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *