Montmartre Mechelen 2022

Montmartre Mechelen op Hemelvaartsdag

Evenementen Kunst en Cultuur Literatuur Personen Toerisme

‘Montmartre Mechelen’ kon na een corona stilte van twee jaar eindelijk terug kunstenaars en talenten ontvangen aan het Nieuwwerk. Organisator Artic Monkey en De Floeren Aap kijken tevreden terug op deze editie 2022. 

Montmartre Mechelen ontvangt 15 kunstenaars achter de Sint-Romboutskathedraal
Foto Verschueren Eddy

Montmartre Mechelen’ zag voor het eerst het levenslicht achter de imposante Sint-Romboutskathedraal in 2016. Het zit Ad Musters en Veerle Deknopper in het bloed want het evenement trok de jaren erna heel wat liefhebbers en wandelaars naar het historische stadscentrum. Na de verplichte lockdowns en coronamaatregelen mochten anno 2022 op Hemelvaartsdag de kunstwerken, boeken en allerhande ambachtswerken terug uitgestald worden op de kasseien van het idyllische straatje. 

Een heropstart na een moeilijke periode is niet eenvoudig. Met 15 standhouders, iets minder dan voor corona, mag men toch tevreden zijn met gepassioneerde standhouders die maar al te graag de bezoekers hun vakkennis toonden.

Kunstenaarsplein achter de Kathedraal

Montmartre Mechelen’ heeft (nog) niet de allures van de Parijse kunstenaarswijk, maar met de ongelooflijk diepgaande vurigheid van Ad en Veerle ben ik ervan overtuigd dat de volgende edities kunnen wedijveren met de wereldberoemde Place du Tertre.

Alle ingrediënten zijn aanwezig. De Sint-Romboutskathedraal is als hoofdkerk aartsbisdom Mechelen-Brussel een waardige vervanger van de Sacre Coeur. De Mechelse kasseien, het binnenplein met o.a kunstenaarscafé De Floeren Aap, De Borrel Babbel, en een toffe muzikale omkadering à la chanson et l’ambiance Française, staan garant voor een Zuiderse kunstige sfeer. 

Montmartre Mechelen 2022
15 kunstenaars op de kasseien in Montmartre Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy
Zuiderse sfeer bij kunstenaarscafé De Floeren Aap tijdens Montmartre Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Samen op weg met Eddy)

Wie me kent weet dat er een videoreportage volgt. Deze zal gevuld zijn met interviews en sfeerbeelden. Zeg nu eerlijk, één beeld zegt meer dan duizend woorden. Ik had een babbel met Veerle Deknopper, organisator en zelf kunstenaar met een hart voor mensen en kleuren. Wie ook mijn microfoon moest trotseren was Nancy Luijks (Art by Nans), Maneblussers en temperamentvolle schrijvers en liefhebbers van oude boeken en geschiedenis Gustave Min en Lode Melis schrijver van historische non-fictie vertelt over zijn neuwste boek en het belang van Montmartre. 

Schrijver en kunstliefhebber Lode Melis
Foto Verschueren Eddy (Instagram)
Veerle Deknopper mede-organisator Montmartre Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Nancy Luijks aan het werk op Montmartre Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Twitter)
Video Verschueren Eddy (Samen op weg met Eddy)

Mis deze video niet ! Abonneer u vandaag nog op mijn YouTube kanaal ‘Samen op weg met Eddy’ via deze link https://www.youtube.com/SamenopwegmetEddy. Wil u meer te weten komen over de activiteiten van De Floeren Aap volg en kijk dan naar hun Facebook pagina boordevol nieuws en activiteiten agenda.

Volgende editie ‘Montmartre Mechelen’ op 11 september 2022

Tekst, foto en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Samen op weg met Eddy).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *