Ooievaars kuikens ringen in ZOO Planckendael

ZOO Planckendael ringt ooievaarskuikens

Dieren Parken en Tuinen

Het is een jaarlijkse traditie waar ZOO Planckendael naar uitkijkt, de thuiskomst van de ooievaarskolonie. Waar men ook naar uitkijkt is het ringen van de ooievaarskuikens wat heel belangrijk is om de populatie te kunnen opvolgen. Voor de eerste keer liet ik me mee tot aan één van de vele nesten omhoog hijsen en sprak met vogelverzorger Olivier Vercauteren.

Oooievaars op het nest in ZOO Planckendael
Foto Jonas Verhulst

De grootste ooievaarskolonie van het land, woont nog steeds in ZOO Planckendael. En ze is groter dan ooit. Maar liefst 200 vogels vliegen boven het Mechelse dierenpark en omstreken. Vorig jaar telde het Muizense dierenpark 82 nesten. Dit jaar 86 wat een nieuw record betekent !

Vogels met een identiteitskaart

Ooievaars kuikens ringen in ZOO Planckendael
Ooievaars kuikens ringen in ZOO Planckendael
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Ooievaarsnesten in ZOO Planckendael
Foto Verschueren Eddy (Samen op weg met Eddy)

Traditiegetrouw gaan de vogelverzorgers in juni gedurende een dag of drie de boom in om de jonge ooievaarskuikens te tellen, te wegen en te ringen. Timing is hierbij cruciaal. Zijn de jongen te groot, dan vliegen ze weg. Zijn de jongen te klein, dan is de ring nog te groot en verliezen ze hem. De twee ringen die de kuikens krijgen zijn een soort identiteitskaart die toelaat belangrijke informatie te verzamelen over hun trek naar het Zuiden, hun voortplanting, hun gedrag, enz.  

Ooievaars zijn nesttrouw. Bij hun aankomst gaan ze op zoek naar hun nest van vorig jaar en beginnen takken te verzamelen om het nest opnieuw op te bouwen. Het typische geklepper van de ooievaars werd gemist tijdens de wintermaanden maar nu horen we dit heerlijke geluid terug over het natuurpark.

Ooievaar graag gezien gast in Planckendael

De ooievaar is een graag geziene gast in ZOO Planckendael. De medewerkers van het park leggen de dieren dan ook in de watten. Bestaande nesten worden verstevigd, nieuwe nestwielen worden geplaatst om voldoende broedplaatsen te voorzien. De vogels zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met ZOO Planckendael. 

Ooievaar in vlucht boven dierenpark ZOO Planckendael bij Mechelen
Foto Jonas Verhulst
Ooievaars ringen, Lemuren of Moormaki’s bezoeken en voedermoment bij de neushoorns.
Mis ook de volgende video niet ! Abonner u vandaag nog, klik op ‘bekijken op youtube‘ en daarna op het rode veirkantje rechts onderaan om te abonneren. Alvast mijn dank voor uw vertrowuen.
Video Verschueren Eddy

Het park bracht de ooievaar helemaal terug naar West-Europa. De oorspronkelijke Planckendaelgroep startte in 1990 met zes dieren en breidde uit tot de grootste kolonie van het land die nu 180 vogels telt.

Op het moment dat ik dit blogartikel schrijf zijn de definitieve aantallen jongen nog niet gekend maar vogelverzorger Olivier is ervan overtuigd dat de 150 zeker zal gehaald worden.

In de bijhorende videoreportage neem ik u ook mee naar de Moormaki’s of Lemuren waar een tweede geboorte een feit is. Afsluiten doe ik bij het voedermoment bij de neushoorns. Mis de video niet ! Abonneer u vandaag nog op mijn YouTube kanaal via deze link https://www.youtube.com/SamenopwegmetEddy 

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy en Jonas Verhulst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *