Geboorte Afrikaanse stekelvarkens ZOO Planckendael

Afrikaanse stekelvarkens geboren in Planckendael

Dieren

Het Mechelse dierenpark ZOO Planckendael mag na maanden corona sluiting heropenen. Twee keer hoera want het gaat samen met de geboorte van twee Afrikaanse stekelvarkens.

Zonder stekels maar dons

Geboorte Afrikaanse stekelvarkens ZOO Planckendael
Geboorte Afrikaanse stekelvarkens
Foto Jonas Verhulst

Bevallen van een dier met stekels klinkt misschien pijnlijk, maar dat is het niet. “Bij de geboorte zijn stekelvarkens nog donzig. De jongen hebben wel al haren en die zullen elke dag verharden. Die stekels gebruiken ze immers om zich te kunnen verdedigen tegen vijanden. Binnen vier of zes weken zijn ze net zo scherp als bij hun ouders”, legt verzorgster Jolien uit.

De geboorte van de tweeling is uniek voor de dierentuin. Al meer dan 25 jaar wonen er Afrikaanse stekelvarkens, maar in de hele periode was er tot nu nooit een match qua ouderpaar. Het was de eerste bevalling van moeder Stekeltje, maar in het gezelschap van vader Loki liep alles vlot. Ook stekelvarken Hamsa, die bij het duo in het verblijf woont, kon alles volgen.

Na drie maanden even groot dan de ouders

Afrikaanse stekelvarkens
Afrikaanse stekelvarkens
Foto Jonas Verhulst

Of de pasgeboren dieren jongens of meisjes zijn, weet het dierenpark nog niet. Tot dan laten ze het jonge gezin graag met rust, dat hebben ze nodig in die eerste dagen samen. Over twee weken zal de dierenarts de kleine stekelvarkens komen onderzoeken. Pas dan zal geweten zijn welk geslacht ze hebben. Wat wel al zeker is, is dat de dieren een naam met de letter W zullen krijgen, zoals alle andere pasgeborenen in 2021 in ZOO Planckendael.

De kleintjes verbergen zich nog vaak onder de moeder, maar binnenkort zal er dus een familie van vijf dieren te zien zijn. “We genieten nu volop van hun groei”, zegt verzorgster Jolien. “Afrikaanse stekelvarkens worden immers heel snel groot. Over drie maanden zullen ze er al hetzelfde uitzien als hun ouders. Dus elke dag is er wel iets nieuws op te merken bij hen.”

Afrikaanse stekelvarkens geboren in ZOO Planckendael

Tekst, foto’s en video ZOO Planckendael

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *