Jonge ooievaarskuikens geringd in Planckendael

Dieren Parken en Tuinen

Ooievaarskuikens ringen voor paspoort

Mechels dierenpark Planckendael heeft opnieuw jonge ooievaarskuikens geringd. Dit is nodig om alle kuikens van 2019 van een paspoort te voorzien. Timing is hierbij cruciaal. Zijn de jongen te groot, dan vliegen ze weg. Zijn de jongen te klein, dan is de ring nog te groot en verliezen ze hem.

Ooievaars ringen in ZOO Planckendael
Foto Jonas Verhulst

Ooievaarsnesten op 12 meter hoogte

Het is geweten dat ooievaars zich goed voelen in Planckendael. Er wordt dan ook ieder jaar werkt van gemaakt om de vogels te ringen. Het ringen van de jonge vogels gebeurt in drie ring rondes. Met behulp van een hoogwerker gaat hun verzorger twaalf meter de hoogte in op bezoek bij elk nest om de jongen te identificeren. Elk kuiken wordt geringd en er worden veertjes geplukt die bewaard worden voor later onderzoek. Twee ringen geven de vogels een identiteit en zo wordt er belangrijke informatie verzameld over hun trek, voortplanting, gedrag,… Wist je dat ooievaarskuikens zich doodstil houden bij het ringen?

Ooievaars leggen drie tot vijf eieren, die ze 33 dagen warm houden en om beurten bebroeden. Gemiddeld worden er 2 tot 3 jongen groot per nest. Een ooievaarsnest heeft een gemiddelde diameter van 1.5 meter. Zoals u en ik al wel gemerkt hebben liggen deze nesten hoog in boomkruinen en op speciale nestplatformen. Wie Planckendael bezoekt kan ze overal verspreid over het hele park ontdekken.

Planckendael ligt op een natuurlijke trekroute

Ooievaars overwinteren tussen Spanje en West-Afrika. Sommigen vliegen meer dan 4.000 kilometer met een gemiddelde van 300 kilometer per dag. De ooievaarstrek naar het zuiden heeft niets met hun zoektocht naar warmere oorden te maken, zoals weleens wordt gedacht. Ze vliegen naar het zuiden omdat daar in de winterperiode meer voedsel te vinden is. Een gevaarlijke tocht, want hoogspanningskabels zijn een grote vijand van ooievaars.

Ooievaars zonder grenzen

Planckendael hielp in de jaren ’90 de bijna verdwenen ooievaars overleven in West-Europa door enkele koppels ooievaars te laten broeden in het park. Hun nakomelingen volgden de natuurlijke trekroutes naar het zuiden en komen jaarlijks terug naar Planckendael om er te broeden.

De oorspronkelijke Planckendael Groep van zes dieren breidde daardoor uit tot een kolonie van meer dan 128 ooievaars in 2017. Samen met de Vlaamse Gemeenschap, het Zwin en Natuurpunt startte Planckendael in 1999 het project ‘Ooievaars zonder grenzen’. Vorig jaar 2018 klokte men bij de telling af op 66 nesten en 106 jongen.

Binnen dat project werd extra onderzoek gedaan naar de trekroutes van ooievaars. Met satellietzenders ontdekten de wetenschappers van het CRC (Centre for Research and Conservation), het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en Planckendael, dat jonge dieren nog steeds naar Afrika trekken, maar dat veel oudere ooievaars al lang niet meer de oversteek maken. Ze overwinteren in Spanje en Frankrijk, omdat ze daar op o.a. vuilnisbelten voldoende voedsel vinden.

Tekst, foto’s en video ZOO Planckendael

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *