Slotdag fietsevenement 1000km klokt af met recordbedrag
1.140 teams hebben in totaal een recordbedrag van 5.7 miljoen € bij elkaar gebracht. Een ziedend hete zondag, dat is het minste wat ik kan schrijven van de slotrit 1000km Kom op tegen Kanker. De internationale ploegen startten vroeg bij het ochtendgloren vanuit Pas de Calais (Frankrijk) daar waar ze samen met de andere duizenden fietsers vanuit Oudenaarde richting Mechelen fietsten. 2400 vrijwilligers sloegen vier dagen de handen vriendschappelijk en met veel enthousiasme in elkaar.
“Het is een schitterende editie geweest, met niet alleen schoon weer, maar ook schitterende renners “ vertelt Frank Deboosere “De ploegen die hebben meegedaan hebben echt bergen verzet. Wij hebben ook veel te danken aan de stad Mechelen die zorgen voor een fantastische accommodatie. We zijn heel blij en hopen hier volgend jaar opnieuw te kunnen staan” (Meer interview met Frank binnenkort op de video onderaan dit artikel of op mijn YouTube kanaal)
Vier dagen pedaleren teams uit het ganse land voor het goede doel van en naar Mechelen. De gemiddelde afstand van 125 km die dagelijks werd afgelegd werd verdeeld in twee etappes. De routes werden gereden in pelotons waarbij de deelnemers de keuze hadden van 24, 27 of 30 km/u. Een team bestaat uit maximum 8 fietsers, waarbij grote teams de etappes onder elkaar mogen verdelen. Deelnemers die alleen rijden zijn op zichzelf een team en dienen dan ook de 8 etappes te rijden. Een team dat het tiende jaar op rij meedoet is Sterke Jan (Duffel), 88 man en dus verdeeld in 11 ploegen.
101 deelnemers al fietsend van Lyon naar Mechelen
Voor het eerst reed er een internationaal peloton mee de 1000 km. In totaal 101 solo-fietsers vertrokken op 30 mei vanuit Lyon richting België. Vier dagen fietsen voor het goede doel langs Bourgogne, de Champagnestreek en Pas de Calais. Onderweg had de organisatie net als voor de Belgische deelnemers tussenstops voorzien. Voor de in Frankrijk fietsende deelnemers had de organisatie overnachting geregeld in plaatselijke hotels.
Het internationale team gesteund door Maarten van Gremberen werd op de Grote Markt te Mechelen regelmatig live in beeld gebracht op de grote schermen naast het podium. Van Oudenaarde tot Mechelen moest het internationale team na 1000 km de nog resterende 125 km overbruggen naar Mechelen. Samen trapten ze 6.001.000 km bij elkaar of ongeveer 150 keer de wereld rond.
De teams, de supporters … hartverwarmend
Bij stille momenten nam ik de tijd om met enkele team supporters en fietsers een klapke te doen. Beladen met vlaggen, wimpels, spandoeken, toeters en bellen vertelde ze me hun verhaal achter hun aanwezigheid. Lees hieronder in het kort hun motivatie.
Biking4All uit Mechelen verzamelde als team 7810 €. “Wij hebben het initiatief genomen omdat mijn man in 2017 de diagnose gekregen heeft dat hij darmkanker had “ vertelt Maria Peeters van Biking4All (Mechelen) “Wij hebben een quiz georganiseerd, zelf confituur en soep gemaakt, en o.a in het Molenhuis van de Heemkundekring in Putte verkocht. Onze ploeg en supporters zijn allemaal familie.”
Robert, 89 jaar komt uit Hofstade en fietst ondanks zijn gerespecteerde leeftijd verdeeld over de week zijn 250km. “Het is het tweede jaar dat ik meerijd met de 1000km, maar ik fiets vanaf mijn 15de jaar“ vertelt Robert Pepermans (team Imelda Fietst tegen Kanker) “Als ik zo blijf zoals ik nu ben dan zal ik zeker volgend jaar nog is meedoen. Maar ik moet met twee woorden spreken want over twee jaar is huidkanker bij me vastgesteld.”
“Vandaag heb ik speciaal voor mijn vorige directrice gereden, die zaterdag begraven is geweest“ zegt Elke Eeraerts van team ‘Kampenhout tegen Kanker’.
Dit zijn maar enkele verhalen van het waarom mensen deelnemen aan de 1000km. Hoe ga je om met verdriet wanneer je een dierbare verliest. Hoe verwerk je dat, …. en soms stond ik zelf aan de grond genageld bij wat mensen me te vertellen hadden. Soms had ik zo’n zin om een warme knuffel te geven. Gelukkig is er de 1000km waar mensen met hetzelfde verdriet elkaar ontmoeten, en dat sterkt hen om verder te gaan. Doordrijvers zijn het, en dat siert hen.
De organisatie achter de 1000km
Het organiseren van een event als de 1000km is geen makkelijk baantje. Dat de deelnemers me vertellen dat het mooie ritten zijn, is te danken aan Flanders Classics, organisator van o.a de Ronde van Vlaanderen. Het uitstippelen van de route valt dan wel van de schouders van KOTK, maar achter de schermen wordt een vol jaar gewerkt aan alle andere noodzakelijkheden om alles tot in de puntjes te doen verlopen.
Tijdens deze vierdaagse worden dagelijks om en bij de 600 vrijwilligers ingezet, met een totaal van 2400 vrijwilligers over de vier dagen. Zij vervullen een waaier aan diensten om de deelnemers het zo aangenaam mogelijk te maken. Denk maar aan de bevoorradingsposten onderweg, het bewaren van de rugzakken van de fietsers, drank uitdelen wanneer de fietsers toekomen en onderweg, lunch in de middagsteden,…
Vrijwilligers die niet alleen op de 1000km paraat staan, maar op onnoemelijk veel evenementen, zijn de mensen van Rode Kruis Vlaanderen, die een medisch team bijstaan bij eventuele ongelukken of medische problemen. Wanneer de fietsers s’avonds terug in Mechelen toekomen staat in een een tent op de Grote Markt een team van professionelen hun op te wachten voor een deugddoende massage.
Veiligheid op de baan
Ook veiligheid draagt men bij Kom op tegen Kanker hoog in het vaandel. Er moet in de eerste plaats voor gezorgd worden dat de fietsers ‘verkeersvrij’ kunnen rijden. Hiervoor worden wegkapiteins, motorrijders en auto’s ingezet.
Ook de gemotoriseerde politie, in ons geval de Politiezone Mechelen-Willebroek bijgestaan door jawel ! 24 andere politiezones. Wie regelmatig gaat fietsen weet dat je plat kan rijden. Ook hier is rekening mee gehouden. Ik heb me laten vertellen dat op dag 1 maar liefst 110 en tijdens de slotdag 60 lekke banden werden hersteld of vervangen door Team Shimano. Hoeveel het er waren in zijn totaal op de vier dagen, daar heb ik geen cijfers van.
Peters en Meters
Ieder jaar gaat Kom op tegen Kanker op zoek naar Peters en Meters voor de actie. Voor 2018 hadden Imke Courtois, Ihsane Chioua Lekhli, Sven De Leijer en Karl Vannieuwkerke hun medewerking toegezegd. 2019 zijn de Peters en Meters achtereenvolgens Klaas Delrue, Cath Luyten, Maarten Vangramberen, Karolien Debecker en Peter Van de Veire. Fier mocht ik Goedele Wachters als ‘Meter van de Dag’ en Klaas Delrue als ‘Peter’ hun verhaal laten vertellen.
Goedele Wachters op zoek naar een verfrissing op een Mechels terrasje wou me ondanks haar immens grote dorst, nog snel te woord staan. Het is niet haar eerste deelname want twee jaar geleden was ze al is Meter van de organisatie. Toen reed ze de volle duizend, dit jaar houdt ze het op de 500km, wat uiteraard ook al een hele prestatie is.
“Het was fantastisch, het weer zat goed en ik heb ongelooflijk goede teamgenoten“ vertelt Goedele Wachters (Nieuwslezeres Journaal Eén) “We hebben allemaal oneindig veel redenen, ik heb een extra goede reden want twee maanden geleden is mijn meter gestorven aan kanker. het was iemand die ik echt in mijn hart draag“
Voor Klaas Delrue is het zijn zesde deelname aan de 1000km.
“Dit jaar hebben ze me gevraagd om Peter te worden, en ik ben daar heel blij mee“ aldus Klaas Delrue. “Het was een heel leuke dag. Vandaag heb ik samen met Annelies mijn zus samen kunnen fietsen in het peloton van de 24. het is nog altijd een heel bijzonder moment”
Muzikaal en hartverwarmend
De 1000km Kom op tegen Kanker is er in de eerste plaats om de strijd tegen kanker te ondersteunen. Het is telkens adembenemend, het gejoel, de ‘1000 km’ song, de ontvangst als de pelotons tussen 18 en 20 uur de Grote Markt oprijden. Familieleden, vrienden, collega’s die elkaar omarmen, soms in tranen uitbarsten, …
En dan even alle zorgen opzij schuiven, verhalen vertellen tussen pot en pint van de voorbije, soms vermoeiende dag. Iedereen is blij dat ze het gedaan hebben, hoe zwaar ook, ze doen het allemaal met een doel.
Heb jij ze gezien de ‘buttons’ en de kleurrijke ‘wimpels’ ? Gratis buttons waar de naam van een persoon op gedrukt stond, aangevuld met leuke cartoons van cartoonisten Eva Mouton, Planet Prudence, Zaza of Lectrr. Wimpels wapperden over de gehele Grote Markt. Wimpels met namen van mensen waarvoor deze actie in het leven werd geroepen, namen die ook op het podium werden voorgelezen.
De sfeer is iedere dag top en eindigt met een muzikaal feest. Live muziek bands besluiten de dag. Studio Brussel verzorgt live uitzendingen vanop de schoonste markt van Vlaanderen. Zij laten mensen al dansend verbroederen waar iedereen uit volle borst meezingt. Fantastisch toch ?
Een recordbedrag voor Kom op tegen Kanker
Op een propvolle Grote Markt zat de stemming op deze slotdag goed in gebakken. Mede dankzij het mooie weer waren niet alleen supporters maar ook toevallige voorbijgangers de meute komen vervolledigen. Mooi om te zien dat sport gekoppeld aan een goed doel mensen op een positieve manier samenbrengt.
Dat was ook de media niet ontgaan, want zij waren in grote getale aanwezig om deze gedenkwaardige momenten voor de eeuwigheid te bewaren. Heel wat supporters en deelnemers konden al dan niet voor de camera hun verhaal naar voren brengen. En dan was de tijd rijp om heel wat mensen te bedanken voor hun inzet. Helaas moest dit officiële moment voor een tijdje uitgesteld worden door een dreigend onweer boven de stad.
Een spreekwoord zegt ‘Hoe harder dat het regent, hoe gauwer is het gedaan’, maar daar was een hele tijd niets van te merken. Vluchten was geen optie meer, dus besloten heel wat mensen om verder te feesten in de gietende regen.
Na een klein halfuur kleurde de hemel terug blauw, en kon de ceremonie op het podium van start gaan. Marc Michils en Frank Deboosere hadden de eer om een dankwoord en een geschenk te overhandigen aan de uitverkorenen. Zo werd er voor de achtste keer een trofee uitgereikt aan één van de vier middagsteden die de langst mogelijk erehaag konden vormen om de pelotons van de teams te verwelkomen. Dit jaar was het de stad Diest die de Trofee langste erehaag op zijn naam mocht schrijven. Tot slot werden de langverwachte cijfers van de 10de 1000km editie bekendgemaakt.
1000 km in cijfers
Een recordbedrag van 5.700.000 euro hebben 1140 teams bij elkaar gefietst tijdens de vierdaagse van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Met deze cijfers kunnen we met zekerheid zeggen dat dit goede doel blijft toenemen in populariteit. Het geld is net als voorgaande jaren bestemd voor klinisch onderzoek, iets waar de farmaceutische industrie weinig interesse voor toont. Sinds 2010 de start van Kom op tegen Kanker is er in totaal 30.005.000 euro opgehaald voor kankeronderzoek.
“In totaal hebben wij het fantastische bedrag van 5.700.000 euro verzameld voor wetenschappelijk onderzoek tegen kanker “ krijg ik te horen van een super tevreden Marc Michils als Algemeen Directeur ‘Kom op tegen Kanker’. “Wij zijn daar verschrikkelijk blij mee, want daarmee kunnen we echt het onderzoek en het gevecht tegen kanker vooruithelpen. Voor ons is het een fantastisch resultaat. We zijn heel fier en trots op alle vrijwilligers en actievoerders die dit mee hebben mogelijk gemaakt” (Meer interview binnenkort op de video onderaan dit artikel of op mijn YouTube kanaal)
Toporganisatie !
Mechelen mag terugkijken op een prachtig Hemelvaartweekend. Ik heb me gedurende vier dagen enkel toegelegd op dit hartverwarmend evenement voor het goede doel. In onze stad moet je als blogger keuzes maken, en die heb ik dan ook gemaakt. De Lentebraderie en Open Kerkendagen zijn daarom niet minderwaardig, maar een gebeuren als de 1000km verslagen vraagt tijd, veel tijd. Zoveel zelfs dat ik me beperkt heb tot mijn avondlijke aanwezigheid.
Bij deze maak ik kan ook graag van de gelegenheid gebruik om de organisatie Kom op tegen Kanker, de vele vrijwilligers en deelnemers van harte te bedanken voor hun warme ontvangst en super medewerking. Een pluim voor jullie allemaal beste mensen Top !
Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best