Mechelen opnieuw gaststad voor Kom op tegen Kanker

Gaststad Mechelen klaar voor Kom op Tegen Kanker 2023

Evenementen Samenleving Sport

Fietsen voor het goede doel in Mechelen

Donderdagochtend 18 mei 2023 markeerde de start van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker in Mechelen. Een peloton van 2.500 fietsers begon aan een vierdaagse tocht richting Heusden-Zolder, waar de eerste middagstad gevestigd is. Ook dit jaar keert de start en finish van elke etappe terug naar de Grote Markt in Mechelen, na vier jaar coronastilte.

Fietsen voor het goede doel met Kom op tegen Kanker
Fietsen voor het goede doel met Kom op tegen Kanker in Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Mechelen als gaststad met een hart

Mechelen heeft de afgelopen jaren haar rol als gaststad voor de 1000 km voor Kom op tegen Kanker meer dan waargemaakt, en dat zal dit jaar niet anders zijn. Of je nu een fietser, supporter of vrijwilliger bent, als je ooit aanwezig was bij de 1000 km, ken je het unieke gevoel van saamhorigheid en de kippenvelmomenten bij de aankomst van de pelotons in de stad. Dit jaar gaat het nog veel verder want gelijktijdig loopt een ander sportief en sociaal evenement in de stad van Nationale Spelen voor Special Olympics. Deze twee sportevenementen brengen duizenden supporters naar Mechelen wat het gevoel van verbondenheid nog meer typeert als gastvrije en vooral warmste stad in Vlaanderen. 

Mechelen als solidaire stad

Mechelen heeft de afgelopen jaren altijd met één of meerdere teams deelgenomen aan de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Als solidaire stad wil Mechelen een inspiratie zijn voor haar inwoners en personeel. Elk jaar proberen ze naast de rol van gaststad ook met meerdere teams deel te nemen aan de tocht. Om deel te nemen moet een team echter 5500 euro inzamelen, wat leidt tot talloze acties die worden opgezet voor het personeel van de stad Mechelen en voor iedereen die wil bijdragen aan het goede doel.

Duizenden fietsers voor Kom op tegen Kanker in Mechelen
Duizenden fietsers voor Kom op tegen Kanker in Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Samen voor hetzelfde doel

Alle deelnemende teams zamelen 5.500 euro in voor kankeronderzoek. Hoewel dit veel geld is, moeten er elk jaar teams worden geweigerd om de omvang niet te groot te laten worden. Desondanks getuigt de solidariteit in Vlaanderen van het hartverwarmende karakter van dit evenement. Bijna iedereen komt ooit in aanraking met kanker en heeft daarom een persoonlijke reden om deel te nemen aan de 1000 km. Iedereen fietst met zijn eigen verhaal, maar luistert ook naar de verhalen van de andere fietsers.

Een feestelijke ontvangst

Supporters zijn meer dan welkom tijdens de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Elke avond zorgen een deejay en een coverband voor een muzikale verwelkoming bij de aankomst van de pelotons. Het hoogtepunt van het evenement is het slotfeest op zondagavond, waar het internationale peloton wordt verwacht. Dit peloton fietst van Rennes in Bretagne naar Mechelen, en tijdens de slotshow op zondag wordt ook het eindbedrag van de inzamelingsactie bekendgemaakt. Lees verder onder de foto’s

Mechelen opnieuw gaststad voor Kom op tegen Kanker
Mechelen opnieuw gaststad voor Kom op tegen Kanker met feestelijke ontvangst
Copyright Verschueren Eddy
Duizenden supporters verwelkomen de fietsers in Mechelen
Duizenden supporters verwelkomen de fietsers in Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Op weg naar de middagsteden

Gedurende de komende dagen zullen de renners naar verschillende middagsteden fietsen, namelijk Heusden-Zolder, Stabroek, Waregem en De Pinte. Onder leiding van journaalanker Goedele Wachters is er ook een internationaal peloton gestart vanuit het Franse Rennes. Dit peloton zal op zondagavond aankomen in Mechelen, samen met de andere deelnemers. Het belooft een indrukwekkende aankomst te worden.

Een stap voorwaarts in de strijd tegen kanker

Tijdens de slotshow op zondagavond zal het eindbedrag van de inzamelingsactie bekendgemaakt worden. Dit geld zal worden gebruikt om nieuwe stappen te zetten in de strijd tegen kanker. Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, is ervan overtuigd dat we de ziekte op een dag kunnen verslaan. Met de opbrengst van de 1000 km kunnen er belangrijke ontwikkelingen en onderzoeken gefinancierd worden, die uiteindelijk een verschil kunnen maken in het leven van vele mensen.

Vele verenigingen en groepen steunen Kom op tegen Kanker
Vele verenigingen en groepen steunen Kom op tegen Kanker

Een onvergetelijk evenement in Mechelen

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is een jaarlijks evenement dat zowel fietsers als supporters uit alle hoeken van het land samenbrengt. Mechelen heeft haar rol als gaststad met trots vervuld en heeft zichzelf bewezen als een gastvrije en solidaire stad. Het unieke gevoel van saamhorigheid en het kippenvelmoment bij de aankomst van de pelotons in de stad zijn kenmerkend voor dit evenement. Mechelen is de thuisbasis geworden van dit bijzondere fietsfeest, waar mensen zich inzetten voor het goede doel en tegelijkertijd genieten van de prachtige omgeving en de hartverwarmende sfeer.

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is niet alleen een sportief evenement, maar ook een symbool van hoop en solidariteit. Het brengt mensen samen in de strijd tegen kanker en toont de kracht van gemeenschappen die zich verenigen voor een gemeenschappelijk doel. Met elke trap op de pedalen en elke euro die wordt ingezameld, komen we een stap dichter bij een wereld zonder kanker.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *