Geronimo Stilton in stationsgebouw Nekkerspoel-Mechelen

Geronimo Stilton krijgt nieuwe thuis in Stationsgebouw Nekkerspoel

Economie Gebouwen Kinderen Kunst en Cultuur

Het prachtige gerenoveerde NMBS Stationsgebouw van Mechelen-Nekkerspoel krijgt midden april een een nieuwe bestemming. Uitgeverij Baeckens zal er kantoorruimtes inrichten en omtoveren tot een hotspot voor culturele activiteiten.

Geronimo Stilton verhuist naar NMBS Station Mechelen-Nekkerspoel
Visualisatie van een beleefparcours in de voormalige stationshal Mechelen-Nekkerspoel
Foto (c) Baeckens

De uitgeverij van kinder- en jeugdboeken wil volop inzetten op leesbevordering en leesmotivatie met allerlei diverse activiteiten zoals voorleesmomenten, kinderanimatie en belevingsexpo’s. Hiermee richt Baeckens zich met activiteiten op kinderen en wil ook een intense samenwerking opzetten met de buurtbewoners. Ook treinreizigers zullen kunnen genieten van leuke initiatieven.

Toen we de indrukwekkende stationshal zagen, hebben we geen moment getwijfeld om ons kandidaat te stellen als huurder. De prachtige zaal biedt ons de kans om onze jonge lezers hier in huis uit te nodigen,” vertelt CEO Stijn Baeckens.

Geronimo Stilton in stationsgebouw Nekkerspoel-Mechelen
Visualisatie van een vertelmoment in de voormalige stationshal.
Foto (c) Baeckens

“Als uitgeverij willen we kinderen veel maar vooral graag laten lezen, en hen al spelend versterken in hun leesvaardigheden. Op deze locatie kunnen we onze droom waarmaken door hen in contact te brengen met hun favoriete personages en schrijvers. Zo plannen we o.a. een beleefparcours met Geronimo Stilton.” 

Om de open ontmoetingsplek vorm te geven wil het Mechelse bedrijf graag samenwerken met de Stad Mechelen en lokale culturele partners.

Uitgeverij Baeckens een Mechels familiebedrijf

Uitgeverij Baeckens is een Mechelse onderneming die momenteel gehuisvest is in het voormalige Aartsbisschoppelijk Groot Seminarie. Jos Baeckens startte met de uitgeverij in 1990 toen nog onder de naam Bakermat. In 2004 kreeg de uitgeverij zijn huidige naam en in 2014 werd zijn zoon Stijn Baeckens CEO van de uitgeverij. Baeckens geeft hoofdzakelijk kinder- en jeugdboeken uit, en is vooral bekend van de populaire boekenreeksen Geronimo Stilton en Warrior Cats. Onder de vleugels van de onderneming zit ook kinderboekhandel Pardoes. De boekhandel zal niet mee verhuizen, maar blijft gevestigd op de Ijzerenleen.

Het renovatieproject

NMBS Stationsgebouw Mechelen-Nekkerspoel
NMBS Stationsgebouw Mechelen-Nekkerspoel
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De renovatie van het stationsgebouw startte in 2016 in opdracht van de NMBS. Die werkte hiervoor nauw samen met de dienst Onroerend Erfgoed om het gebouw met respect voor de oorspronkelijke architectuur te renoveren. Onder andere de oude wachtzaal voor reizigers in eerste klasse, behield haar authentieke interieur.

Stationsgebouw Mechelen-Nekkerspoel
voormalige wachtzaal voor reizigers uit eerste klasse (c) Collectie NMBS – Train World

“De verhuis van het hoofdkwartier van een bekende uitgeverij van jeugdboeken naar het volledig gerenoveerde stationsgebouw van Mechelen-Nekkerspoel, toont de maatschappelijk zeer veelzijdige invulling van stationsgebouwen van NMBS aan. Stations zijn immers plaatsen waar wordt geleefd en in het geval van Mechelen-Nekkerspoel, nu ook wordt gelezen,” zegt Patrice Couchard, Directeur Stations NMBS.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best) – Uitgeverij Baeckens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *