Project LOV in Onze-Lieve-Vrouwestraat Mechelen

Wat is Project LOV ?

Kunst en Cultuur Shopping Toerisme

Extra dimensie aan autoluwe Onze-Lieve-Vrouwestraat

Het is al een tijd aangekondigd, op 1 juli breidt de autoluwe zone in het stadscentrum van Mechelen verder uit. Met het ‘Project LOV’ wil men onder meer in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, als tijdelijke invulling tot de heraanleg, meer beleving in de straat brengen. Als blogger en vlogger heb ik mijn fotomateriaal gepakt want hier wil ik meer van weten. 

Project LOV brengt natuur en beleving in Onze-Lieve-Vrouwestraat
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best) (Instagram)

Project LOV brengt kleur en rust in de winkelstraat

In de Onze-Lieve-Vrouwestraat aangekomen was er duidelijk heel wat belangstelling. Het Project LOV.  is gebaseerd op een creatief idee van Mechels interieurarchitecte Stephanie Plas, die in 2019 deelnam aan Pitch Your Project van H30 Artistieke Werkplek en Mechelen Talentenfabriek. De naam verwijst naar OLV-straat en LOVE. De tijdelijke invulling staat dan ook in thema van de liefde en van de vrouw

Projectleider Stephanie Plas
Projectleider Stephanie Plas
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Stad Mechelen matchte Stephanie haar idee met het autoluwe project in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Het gaf haar de kans een experiment aan te gaan in een tijdelijke context. Na een eerste workshop met bewoners, handelaars, kunstenaars en ondersteunende organisaties werd Project LOV geboren. Stephanie is iemand met leuke ideeën, tijd dus om haar voor mijn vlog camera te halen. Deze beelden zie je eerstdaags op mijn YouTube kanaal Mechelen op zijn Best.

Na een uiteenzetting van de plannen door de Mechelse schepenen Björn Siffer en Greet Geypen, volgde een korte rondleiding en fotomoment. Momenteel is men nog volop bezig om alles klaar te krijgen tegen de invoering van de autoluwe zone. Toch is er al een duidelijk zicht van hoe Project LOV er zal uitzien. 

Schepen Greet Geypen en Björn Siffer
Schepen Greet Geypen en Björn Siffer
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Schepen van participatie, natuur- en groenontwikkeling en openbare werken Patrick Princen verduidelijkt: “Ook op de IJzerenleen zal zichtbaar meer groen komen. Zo komen er grote plantenbakken met zitelementen en boombakken. De extra beplantingen in beide straten zijn onderdeel van de groene stapstenen die de natuur van buiten de stad tot in het centrum te brengen.

Wat is er te bekijken ?

Muurschilderingen aangebracht door Jonas Tuch en voormalig stadsartiest Gijs Vanhee. Op het wegdek in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, vertrekkende aan de Vijfhoek en eindigend aan de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk (Louizastraat), komt een gedicht van Wander Rooze dat zondag 28 juni wordt aangebracht door artiest Saïd Rifi. Houten zitelementen en bloembakken met prairiebeplanting en een  boomstam boekenbank ter hoogte van De Zondvloed, ontworpen door Natuurpunt, creëren rustmomenten in de drukke winkelstraten.

Street Art Onze-Lieve-Vrouwestraat Mechelen
Street Art in winkelgebied Onze-Lieve-vrouwestraat te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Project LOV in Onze-Lieve-Vrouwestraat Mechelen
Zitelementen en bloemen en planten in autoluwe zone Onze-Lieve-Vrouwestraat
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Een straat herinrichten op mensenmaat, daar hoort cultuur bij. In het project LOV zorgen Mechelse kunstenaars, waaronder gevestigde waarden en jonge talenten, voor een extra dimensie aan verbeelding. Ze doen dat met sprekende urban art die situationeel tot zijn recht komt en een andere lezing geeft van het straatbeeld”, zegt schepen van cultuur. “Onze kunstwerkplaats ARTenova en kunst werkplek voor jongeren H30 liggen hier letterlijk om de hoek. Heel fijn hoe ons artistiek talent in dit project in dialoog gaat met haar leefomgeving.” besluit de stadsschepen

Sterke vrouw in waterstraatje

In het #vlog ‘Op stap op het Dijlepad’ liet ik jullie de historische waterstraatjes ontdekken. Kunstenaar Sarah Vanden Branden heeft in het kader van Project LOV het waterstraatje naast kafee Zapoi meer kleur gegeven. Als een waterval heeft ze de lieve krachtige dame uit de Onze-Lieve-Vrouwestraat geschilderd op de treden van de trap, als een verbinding met de natuur naar de Dijle. Een tip, bekijk het kunstwerk vanaf een blauwe kasseisteen, zo komt het volledig tot zijn recht. 

Kunstenaar Sarah Vanden Branden in waterstraatje Mechelen
Kunstenaar Sarah Vanden Branden in waterstraatje te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Speciaal voor u heb ik Sarah uitgenodigd voor de camera waar ze met plezier vertelt over haar passie en het kunstwerk. Wil je op de hoogte blijven van alle publicaties, klik dan op deze link en abonneer je snel op mijn tv kanaal. Vergeet ook niet op het ‘belletje’ te drukken, dan wordt je verwittigd als de video gepubliceerd is.

Kom zeker terug kijken voor nog meer info op #vlog 183

Shoppen in Mechelen wordt nog leuker

Als Project LOV voltooid is zal dit zonder twijfel nog meer uitstraling geven en zal shoppen bij de lokale handelaars nog aangenamer worden. Shoppen en een optimale beleving voor bewoners en bezoekers zijn heel belangrijk voor het stadsbestuur. Voor de tijdelijke invulling van de Onze-Lieve-Vrouwestraat is intensief overlegd met handelaars organisatie vzw Mechelen Meemaken en de betrokken handelaars, steeds met voldoende aandacht voor de belangrijke veiligheidsmaatregelen die van kracht zijn. 

Rustmomenten tijdens het shoppen in Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
#vlog183 LOV Project met Sarah Vanden Branden en Björn Siffer
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
#vlog184 LOV Project met Stephanie Plas en Said Rifi
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Door in te zetten op een kwalitatieve openbare ruimte moet shoppen en bezoeken in Mechelen nóg aangenamer worden. “Met de uitbreiding van de autoluwe zone maken we de winkeldriehoek in het hart van onze stad helemaal af, elke straat zal daarbij zijn eigen unieke identiteit bewaren“, aldus schepen Greet Geypen. Binnenkort meer over de autoluwe zone in onze stad.

Wist jij dat je dit blog en video kanaal al kan steunen vanaf 1 € / maand ? Neem snel een kijkje op mijn Patreon pagina
Bent u al abonnee op mijn youtube kanaal ? Doe het snel, het is gratis !

Tekst, foto’s, video en interviews Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best.

3 thoughts on “Wat is Project LOV ?

  1. Beste Eddy,
    Het is fijn te zien dat jij je inzet voor Mechelen.
    Als eigenaar van Verlinden Slaapcomfort in de OLVstraat 101, sinds 1938 hofleverancier van uw dromen, had ik graag geweten wat er moet gebeuren om een link van onze website op mechelenopzijnbest te zetten.
    Kom gerust anders langs, wij zijn bereikbaar 🙂

    1. Hey beste Mechelaar, mijn excuses voor het zeer late antwoord. In principe ben ik niet in de mogelijkheid om, uitgezonderd Google advertenties, te adverteren op mijn kanaal aangezien dit een hobby is en ik geen facturen kan maken. Wat ik wel kan doen eventueel is een blogartikel maken over de geschiedenis van het ontstaan van Verlinden Slaapcomfort. Groetjes van Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *