Varkensruggen beschilderd

Kleurrijke varkensruggen in Nekkerspoelstraat

Onderwijs Openbare Werken Toerisme

Academie leerlingen schilderen varkensruggen

Varkensruggen in Mechelen ? Nooit van gehoord, tot vandaag. Ik werd benieuwd en was sowieso zinnens om er op uit te trekken voor mijn volgende vlog. Op pad langs straten rijk gevuld met bloemen op zoek naar leuke zomerse plekjes in de Maneblussers Stad.

Ongeschilderde varkenruggen aan Nekkerspoelstraat beschermen planten
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In dit blogartikel beperk ik me tot de varkensruggen aan de Nekkerspoelstraat. Deze betonnen blokken zijn door leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunsten in Mechelen onder handen genomen. Het idee om de varkensruggen te beschilderen komt van medewerkers van de uitvoeringsdiensten, zeg maar de mensen die dagdagelijks ervoor zorgen dat o.a de stad netjes blijft, de bloemen en planten de nodige verzorging krijgen, de voetpaden hersteld worden, …  

Idee uitvoeringsdiensten krijgt gehoor

Hun idee om meer kleur te brengen in de stad werd al snel opgepikt door de kunstacademie. Voor de verf, het materiaal en het transport van de loodzware blokken, heeft de stad zich geëngageerd. “Ik ben heel tevreden met het resultaat en zou dit op meerdere locaties mogelijk willen maken”, zegt Patrick Princen als schepen van openbare werken.

Patrick Princen en Björn Siffer bij de varkensruggen aan Nekkerspoelstraat
Patrick Princen en Björn Siffer bij de varkensruggen aan Nekkerspoelstraat
Foto Stad Mechelen

De Nekkerspoelstraat is er het voorbije jaar sterk op vooruitgegaan heeft meer uitstraling. De varkensruggen verhinderen foutparkeren en beschermen zo het aanwezige groen. In plaats van grijze betonblokken zijn het nu waardige kunstwerken op het openbaar domein geworden. Dit is een proefproject dat volgens het stadsbestuur voor herhaling vatbaar is. Goed nieuws dus.

Mechels talent kleurt de stad

Momenteel staan er zeven beschilderde exemplaren in de Nekkerspoelstraat, maar de bedoeling is om er op termijn twaalf te beschilderen. Door de gekende corona crisis liep het project vertraging op. De leerlingen van de academie hebben In de weken voor de paasvakantie vier lesuren per week in verschillende groepjes aan hun blok gewerkt. Na het stilvallen van de lessen, kunnen de cursisten eindelijk met trots hun kunstwerk tonen en brengen ze kleur in onze openbare ruimte. 

Varkensruggen beschilderd
Varkensrug aan Nekkerspoelstraat beschilderd door Academie leerlingen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In mijn #vlog 183 en #vlog184 heb ik aandacht geschonken aan Mechels talent die de Onze-Lieve-Vrouwestraat meer kleur gegeven heeft. We mogen ons gelukkig prijzen dat deze mensen met de hulp van de stad hun talent in de straat kunnen tonen.

Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wist jij dat je dit blog en video kanaal al kan steunen vanaf 1 € / maand ? Neem snel een kijkje op mijn Patreon pagina
Bent u al abonnee op mijn youtube kanaal ? Doe het snel, het is gratis !

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

2 thoughts on “Kleurrijke varkensruggen in Nekkerspoelstraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *