Jonge neushoorn geboren

Neushoorn Karamat heeft flinke dochter

Dieren Natuur Parken en Tuinen Toerisme Vrije tijd

Baby neushoorn geboren ZOO Planckendael 

ZOO Planckendael heeft iets te vieren. Indische neushoorn Karamat schonk vrijdag het leven aan een flinke dochter, goed nieuws ook voor deze bedreigde diersoort. Het jong staat al te popelen om rond te rennen in het buitenverblijf vlak bij de ingang van de dierentuin. Meer goed nieuws is de weersvoorspelling waar zonnige en warme dagen in het vooruitschiet staan. De kleine neushoorn dreumes kan dan zeer vlug naar buiten komen.

Neushoorn Karmat bevalt van jonge dochter
Neushoorn karamat bevalt van jonge dochter in ZOO Planckendael
Foto Jonas Verhulst ZOO Plancekendael

Zestien ellenlange maanden duurde het voor de zwangere Karamat haar jong op de wereld zette. De bevalling zelf is vlot verlopen hoor ik bij de verzorgers. Rond half tien in de ochtend zagen ze de vruchtblaas. Na vijf minuten flopte het jonge dier, eruit vertelt verzorger Jolien. Het mag dan wel een ‘kleintje’ zijn, frêle is het dier niet, want een pasgeboren neushoorn weegt al snel 60 kilogram.

Een bijzondere gebeurtenis voor de verzorgers

Het is de eerste keer dat ze de bevalling live konden zien, omdat de dieren vaak een besloten plekje zoeken en dan nog in het holst van de nacht. Jolien en de andere verzorgers vonden het dan ook prachtig. Ook de camera’s konden het bijzondere moment vastleggen en dat zorgt voor een unieke video van de geboorte.

Geen hoorn, wel neus

De naam van de diersoort doet anders vermoeden, maar het jong heeft nog geen hoorn. “Dat is heel normaal voor een pasgeboren neushoorn”, vertelt verzorger Jolien. “Per jaar groeit de hoorn zo’n zeven centimeter. Die blijft niet groeien natuurlijk, want door al het avontuur slijt die ook snel af. Gemiddeld wordt de hoorn bij een volwassen dier 60 centimeter lang. Het materiaal bestaat uit keratine, dezelfde samengeklitte vezels als onze nagels en haren.

Jonge neushoorn geboren
Moeder neushoorn Karamat met baby dochter
Foto Jonas Verhulst

Verder laat het jong al alle bijzondere kenmerken van de volwassen Indische neushoorn zien, maar dan wel te verstaan in een kleiner formaat. Zo lijkt het wel alsof het een harnas aan heeft. De huidplaten bij een neushoorn zitten aan elkaar vast en zijn een onderdeel van de huid van 2,5 centimeter dik. Daaronder zit een laag met heel zacht weefsel. Zo kan de neushoorn zich heel soepel draaien en keren. Een neushoorn loopt je in een wedstrijdje zo voorbij aan 40 à 50 kilometer per uur. Het gevolg is een bijzondere mengeling van schattig en stoer.

Neushoorn V

Hoe het pasgeboren jong van Karamat zal heten, weet men bij ZOO Planckendael nog niet. Wat wel vaststaat, is dat alle nieuwe dierennamen in dit jaar 2020 beginnen met een V. Als de naam bekend is, kunnen de bezoekers van ZOO Planckendael deelnemen aan een wedstrijd. Wie het mooiste geboortekaartje ontwerpt, krijgt een bijzondere prijs.Het is de tweede keer dat dit koppel, Karamat en Gujurat een jong krijgen. In 2015 mochten ze Qabid verwelkomen. Het jong volwassen mannetje woont ondertussen in de Edinburgh Zoo en stelt het goed.

Jonge neushoorn in ZOO Planckendael
Jonge neushoorn geboren in ZOO Planckendael
Foto Jonas Verhulst

Neushoorn is bedreigde diersoort

De geboorte van de Indische neushoorn is geweldig nieuws, want het is een kwetsbare en bedreigde diersoort. Oud volksgeloof zegt immers dat hun hoorn geneeskrachtige eigenschappen heeft, maar dat is een fabel. Ze zijn ook het slachtoffer van stroperij en van het verdwijnen van hun habitat in India en Nepal. In het wild zijn er nog maar 2.200 dieren in leven.

De neushoorn kan je gerust een icoon noemen. Wist je dat de diersoort zelfs als logo van het Europese kweekprogramma (EEP) dient? ZOO Planckendael draagt met deze geboorte zijn steentje bij aan de conservatie”, zegt Manager Dierenzorg, Sander Hofman. Het kweekprogramma zorgt voor een back-up populatie mocht de neushoorn in het wild uitsterven.

Onze dieren zorgen er ook voor dat bezoekers ook bijleren over de Indische neushoorns. Dankzij hen kunnen we vertellen over de moeilijkheden van hun soortgenoten in het wild. Het jong van Karamat zullen we op zijn of haar beurt inzetten om het kweekprogramma verder te versterken. Zo kunnen we de imposante diersoort verder ondersteunen”, besluit verzorger Jolien.

Wist je dit al over neushoorns ?

  • Neushoorns zien er misschien gevaarlijk uit voor andere dieren, ze eten enkel gras. Het zijn planteneters of herbivoren.
  • Een volwassen neushoorn kan door het eten van gras, bladeren en twijgjes tot wel 2.300 kilogram wegen.
  • Om dat gras te kunnen opeten, hebben de neushoorns geen mond vol tanden. Het dier heeft er op het eerste zicht maar twee bovenaan en twee onderaan. Die zijn heel scherp en veel handiger om mee te vechten dan een hoorn. Helemaal achteraan in zijn mond heeft een Indische neushoorn nog maaltanden.

Wist jij dat je dit blog en video kanaal al kan steunen vanaf 1 € / maand ? Neem snel een kijkje op mijn Patreon pagina
Bent u al abonnee op mijn youtube kanaal ? Doe het snel, het is gratis !

Tekst Verschueren Eddy / ZOO Planckendael : Foto’s Jonas Verhulst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *