Verjaardagsfeest voor Kai-Mook in Planckendael
Kai-Mook was de eerste Belgische olifant die op zondag 17 mei 2009 geboren werd. Het was een unieke en blije gebeurtenis die via live-streaming te volgen was. Onze Mechelse dierentuin Planckendael laat dit moment niet zomaar voorbijgaan, en organiseert een verjaardagsweekend 17, 18 en 19 mei. Alle kinderen die, net als Kai-Mook 10 jaar zijn of dit jaar 10 worden (geboren in 2009), krijgen gratis toegang gedurende het hele weekend.
Eerste Belgische olifant geboren
Zondag 17 mei 2009 klokslag 8u40 stond het hele land op zijn kop bij het nieuws dat de eerste Belgische olifant geboren was. Het hoeft niet gezegd dat vooral de dierenverzorgers in ZOO Antwerpen in feeststemming waren. Kai-Mook was onmiddelijk de lieveling van iedereen. 60.000 mensen volgden destijds via live-streaming de geboorte van dit kleine wonder. Drie jaar later op 18 juni 2012 verhuisde Kai-Mook met haar familie naar een nieuw en groot verblijf in ZOO Planckendael.
De geboorte van Kai-Mook was in 2009 de start van het corridorproject van Asian Nature Conservation Foundation (ANCF) in India dat gesteund wordt door ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Zo helpen zij deze dieren in hun leefgebied. Kai-Mook werd trouwens op 13 januari 2018 mama van Tun-Kai.
“Ik denk nog vaak terug aan het mooiste moment in mijn leven als olifantenverzorger: toen baby Kai-Mook na de geboorte rechtstond op haar pootjes en onmiddellijk begon te drinken bij haar mama! Zo’n opluchting en zo mooi!” aldus een tevreden verzorger Cedric-Goethals.
Kweekgroep in Planckendael
Planckendael speelt een actieve rol in het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde Aziatische olifant. De olifantentempel huisvest een vrouwenfamilie met twee baby’s en een kweekstier. Stier Kanvar kwam onlangs uit ZOO Antwerpen naar ZOO Planckendael. Hij is de toekomstige papa voor de volgende generaties.
Bedreigde olifanten, hier en in India
In de Thirunelli-vallei in Zuid-India strijden mens en olifant om dezelfde grond. De mensen willen er wonen en gewassen verbouwen, de olifanten willen er ongestoord door trekken en in contact komen met soortgenoten. In Zuid-India legt het ANCF corridors (wandelstroken) aan enkel en alleen voor de olifanten. Ze treden er op tegen stropers, proberen olifanten weg te houden uit dorpen en bieden de bevolking elders een alternatief stuk grond aan om te bewerken. Zo wordt de harmonie tussen mens en dier daar hersteld.
Linda Van Elsacker is zoölogisch directeur en vertelt na een bezoek aan India: “Fantastisch om een strook bos terug te kunnen geven aan de olifanten zodat ze tijdens hun natuurlijke routes niet meer in direct contact, en meestal conflict, met mensen komen! Dankzij het K-groeiplan van Kai-Mook hebben we in Kerala de olifanten rechtstreeks kunnen steunen.”
Populariteit van Kai-Mook in cijfers
Dat Kai-Mook al direct de harten stal bij jong en oud tonen onderstaande cijfers. Maar liefst 1,2 miljoen bezoekers bezochten de website. 60.000 mensen keken tegelijkertijd naar het live moment van de geboorte, een record in België. De dierentuin schreef een naamwedstrijd uit waar 7500 inzendingen werden ontvangen. En of het nog niet genoeg was werden er in heel België 4.4 miljoen geboortekaartjes verzonden. De inzameling ten voordele van het K-Groeiplan en India bracht 173.675 euro op.
Verjaardagstaart voor alle olifanten
Tijdens het verjaardagsweekend krijgen alle olifanten een verjaardagstaart. Uiteraard wil de olifantenfamilie dit graag met alle bezoekers delen, en ben je dus van harte welkom om 15.00 uur aan de olifantenlodge. Verjaardagskaartjes of tekeningen voor de jarige mag je afgeven in de shop van ZOO Planckendael zodat ze de olifantentempel kunnen sieren.
“We hebben de mensen betrokken zoals familie en hen het verhaal van begin tot eind mee laten volgen, van zwangerschap tot live geboorte. Het mooiste moment voor mij was het natuurlijke wonder van de geboorte zelf, zo’n emotie! Pas achteraf besef je dat we België toen positief hebben verbonden.” vertelt Anja Stas als commercieel directeur:
Tekst en foto’s ZOO Planckendael