Rederij Rivertours op kanaal Leuven - Dijle

Ontspannen op het water met Rivertours

Economie Toerisme

Ontspannend varen van Mechelen naar Leuven

Met een zomerse temperatuur van 28 graden was het woensdag een ideale dag om met Rederij Rivertours een boottocht te maken. Als Mechelaar reserveerde ik uit de verschillende vaartochten die ze aanbieden het kanaal Mechelen-Leuven. 

Ontspannend op de waterweg omringd door natuur en bezienswaardigheden
Foto Verschueren Eddy

Onze vaartocht op de Leuvense Vaart, zoals wij het in Mechelen nog steeds in de volksmond blijven herinneren is sinds 1994 door NV Zeekanaal (De Vlaamse Waterweg) omgevormd tot Kanaal Leuven-Dijle, startte op een boogscheut van Colomabrug aan de Hanswijkvaart. 

Om 10 uur hadden we afspraak aan de steiger en dat hebben we door werken aan de spoorwegbruggen maar net gehaald. Dit was even zweten daar we rechtsomkeer hebben moeten maken om via het treinstation onze plaats van afspraak te bereiken. 

Rivertours terug in de running

Rivertours is vele jaren afwezig geweest maar zijn nu terug in de vaart vanuit verschillende startplaatsen. Schipper Cees bijgestaan door zijn echtgenote verwelkomden de gasten op een voortreffelijke manier op de ‘Katima’. Opvallend was de aanwezigheid van heel wat fietstoeristen. Het omgebouwde vrachtschip Katina is dan ook zo ingericht dat het voor zowel rolstoelgebruikers als fietsen voldoende ruimte te bieden heeft. 

Schipper Cees aan het stuur van de Katima (Rivertours)
Foto Verschueren Eddy

Het toeristisch vaarseizoen in het kader van Kanaaltochten Brabant loopt van mei tot en met oktober. Dat het watertoerisme op de waterwegen steeds populairder wordt dat staat als een paal boven water ! Alle zitplaatsen op het zonnedek waren goed volzet. En ik geeft het graag toe, reizen op een toeristische boottocht geeft u zonder twijfel meteen een vakantiegevoel. Wat het zonnedek betreft, daar moet je je geen zorgen over maken. Uitschuifbare zonneschermen houden je veilig uit de brandende zonnestralen.

Van zodra het schip koers zet richting Leuven is het alleen maar genieten. Het scheepvaartverkeer op het kanaal Leuven-Mechelen is niet meer zo druk dan dat ik het in mijn jonge jaren gekend heb. De jaagpaden daarentegen zijn het mekka voor duizenden fietstoeristen en wandelaars. Een waterweg dat betekent ook veel natuur rondom en vogels. De schipper vertelt me dat vogelspotters liefst zo vroeg mogelijk, bij voorkeur bij opgaande zon, het water opgaan. Het is dan enorm druk van watervogels en andere geliefde vogelsoorten. Aan boord vertelt een ervaren gids over de waterweg, de regio waar gevaren wordt en info over bezienswaardigheden aan de oever.

Het kanaal Leuven-Dijle heeft als extra beleving de vier sluizen waarvan we op dit traject drie keer versassen. Boortmeerbeek, Kampenhout en Tildonk. Wie goed kijkt kan nog enkele overblijfselen van de oude sluizen of bruggen spotten. Net voor de sluis Kampenhout hielden we even halt om enkele fietsers te laten in- of uitstappen.. Indien u dit wenst kan je dit aangeven bij je reservering.

Sas Kampenhout als tussenhalte op de boottocht Mechelen-Leuven
Foto Verschueren Eddy
Op het kanaal Leuven-Mechelen versassen we drie keer met de Katima
Foto Verschueren Eddy

In Wijgmaal krijgen we een uniek zicht op het voedingsbedrijf Remy dat hier aan de Vaartdijk van het kanaal gevestigd is sinds 1890. Blikvanger is de ‘grote silo’ toren gebouwd in 1905. Aan het 18de-eeuws sashuis van Tildonk krijgen we een zicht op Café Maritime. Eens door het sluizencomplex aan de rechterzijde een ‘zwaaikom’ waar schepen kunnen draaien, in vaktermen uit de scheepvaart ‘zwaaien is draaien’. De stad Leuven binnenvaren doet de schipper achterwaarts. Na het ‘zwaaien’ is het duidelijk geen eenvoudige taak om een schip als de Katima door de 90 graden bocht naar de Vaartkom te sturen. Dit moet dan ook heel omzichtig gebeuren.

Voedingsbedrijf Remu als bezienswaardigheid op Kanaal Leuven-Mechelen met Rivertours
Foto Verschueren Eddy
Sashuis Café Maritime in Tildonk
Foto Verschueren Eddy
Enthousiaste dames varen mee met Rivertours en keren al fietsend terug
Foto Verschueren Eddy

Op bepaalde vaarroutes is catering beschikbaar. U mag ook eigen picknick meebrengen maar deze dient uitgezonderd dranken genuttigd te worden in de kleine zaal bovendeks of onderdeks. Dranken aan boord zijn aan de bar te koop en worden door de schippersvrouw of personeel met de glimlach op het zonnedek gebracht.

Einde van de boottocht in de stad Leuven
Foto Verschueren Eddy

Binnenkort hier een korte video. Abonneer u vandaag nog via onderstaande link en mis de video niet
https://www.youtube.com/traveltoppereu

Het relaxerende effect van een boottocht dat moet je uiteraard zelf ontdekken. Wij en alle opvarenden hebben er naar mijn mening en korte babbels ten volle van genoten. Terugkeren naar huis of een andere bestemming doe je met de fiets of het openbaar vervoer. Het treinstation van Leuven is op korte wandelafstand van de jachthaven. Vanzelfsprekend kan je de dag ook beeindigen in het winkelcentrum van Leuven. Wil u het zelf proberen, surf dan naar onderstaande websites waar alle informatie beschikbaar is.

Rivertours informatie

Vaarprogramma www.kanaaltochtenbrabant.be
Rivertours https://www.rivertours.be/nl Steeds reserveren via contact@kanaaltochtenbrabant.be of  info@rivertours.be of telefonisch 02 218 54 10

Tekst Verschueren Eddy – Alle foto’s vaartocht Mechelen – Leuven met Rivertours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *