Jan Smets toont zijn passie voor Griekenland

Mechelaar Jan Smets toont zijn Griekenland

Kunst en Cultuur Literatuur Personen

Wie in onze stad Mechelen woont heeft zonder twijfel al gehoord van blogger, auteur, tekenwonder en verhalenverteller Jan Smets. Hij steekt het niet onder stoelen of banken dat hij een gepassioneerde liefde heeft met en voor Mechelen. En toch kunnen we hem en zijn echtgenote regelmatig op sociale media spotten met foto’s van Griekenland, hun geliefde vakantieland.

Jan Smets brengt Griekenland naar Mechelen
Jan Smets brengt Griekenland naar Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Thalassa in de ogen van een Mechelaar

Het voorbije weekend bezocht ik ‘Thalassa’ op het Groot Begijnhof. Daar toonde Jan zaterdag en zondag in het Moreelshuis zijn passie voor het zonnige Griekenland. Als ik zondagmiddag het Moreelshuis binnenstapte was hij al aardig aan de praat met bezoekers aan zijn tentoonstelling. Op de achtergrond zachte Griekse muziek die me meenam naar de vele tentoongestelde Griekse werken. 

Zelfs op vakantie neemt Jan potlood en papier mee naar het verre zuiden. Het maakt niet uit of hij het zal gebruiken of niet tijdens de vele wandelingen op Griekse bodem. Het gaat hem om het moment ter plaatse. Gezichtsuitdrukkingen van lokale bewoners, nauwe schilderachtige straatjes, … als het moment daar is, dan staat het net als een foto even snel op papier. (Lees verder onder de foto)

Jan Smets toont zijn passie voor Griekenland
Jan Smets toont zijn passie voor Griekenland
Foto Verschueren Eddy

Griekenland is net als Mechelen een passie voor mij en dat zal altijd zo blijven en zo is Griekenland mijn tweede thuisland” vertelt een enthousiaste Jan SmetsSinds 1977 wanneer ik voor de eerste keer naar Griekenland gereisd ben heeft dat land mij gefascineerd. Er is zo een term ‘Xenofilia’ wat wil zeggen ‘vreemdeling en vriend ‘ wat eigenlijk de Greikse sfeer weergeeft” (Binnenkort het volledig interview op mijn YouTube kanaal Traveltopper

De perfecte gids voor Griekenland

Jan neemt me na een korte babbel mee op sleeptouw langs alle werken die tentoongesteld staan. Achter iedere tekening krijg ik een interessant verhaal te horen. Hij vertelt over oude vrouwtjes uit pittoreske dorpjes, en zuigt me mee in de gemoedelijke sfeer van de Griekse cycladen die ieder hun eigen charme en authenciteit hebben. Vooral de typisch Griekse kop van een oude visser weet hij als geen ander over te vertellen. Wie goed kijkt ontdekt krantenknipsels, heel subtiel verwerkt in de tekeningen. Op stukjes verscheurd karton zijn teksten te lezen. De geest van Jan is ondoorgrondelijk.

Zelf ben ik nog nooit in Griekenland geweest, maar na mijn bezoek aan de tentoonstelling kan ik me inbeelden dat Jan Smets de perfecte reisgids zou zijn om toeristen wegwijs te maken in de geschiedenis van dit magische land.

Leer Griekenland kennen met Jan Smets
Leer Griekenland kennen met Jan Smets
Foto Jan Smets
Griekenland door de pen van auteur en verhalenverteller Jan Smets
Griekenland door de pen van auteur en verhalenverteller Jan Smets
Foto Eddy Verschueren

Kinderboeken 

Vele jaren heeft hij zijn schrijftalent getoond op Mechelen Blogt, tot hij besliste om de stap te zetten om deze verhalen van bekende en minder bekende Maneblussers in boekvorm te brengen. Zo kennen we ‘Mechelen, een stad die vertelt’ wat een succes was. 

Een nog grotere hartstocht heeft Jan voor zijn kleinkinderen. Het duurde dan ook niet lang om zijn passie voor schrijven en tekenen de vrije loop te laten in kinderboeken. Zo verscheen zijn eerste sprookjesboek ‘De Draak van Ribbedebiewaar ook Mechelen niet ver te zoeken is, en hij zijn kleinkinderen maar al te graag als hoofdrolspelers in het verhaal laat schitteren. En dit was een schot in de roos. De beslissing om een tweede kinderboek samen met Luc Van Hoeylandt van Elena ‘De Duivel van Mekkelenburg’ te drukken.

Auteur Jan Smets schrijft en tekent kinderboeken
Auteur Jan Smets schrijft en tekent kinderboeken
Foto Verschueren Eddy

Bedankt Jan om ons de sfeer van jullie vele reizen naar de Griekse wereld te leren kennen. Achter uw tekeningen schuilt het echte Griekenland ver van de overbevolkte stranden.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *